, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Ζητεί εκ νέου την αποπληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων

glezosΤην υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και την εξόφληση των γερμανικών οφειλών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ζήτησε, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.Τόνισε δε επανειλημμένα ότι ο γερμανικός λαός δεν ευθύνεται για τα εγκλήματα των ναζί και τον κάλεσε να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις του να εξοφλήσουν την Ελλάδα.
Ο κ. Γλέζος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει να «πιάσει από τον λαιμό» την Γερμανία για την οφειλή της, όπως συμβαίνει τώρα με τα δάνεια της Ελλάδας.
«Ας αναγνωρίσει η Γερμανία το θέμα, ας πει ότι θέλει να πληρώσει και τότε θα βρούμε τρόπους να την διευκολύνουμε», τόνισε και ανέφερε ενδεικτικά ότι το γερμανικό κράτος θα μπορούσε να αναλάβει τα έξοδα σπουδών Ελλήνων στην Γερμανία, έναντι του ποσού της οφειλής.
Διευκρίνισε δε κατ’ επανάληψη ότι δεν θεωρεί την δικαστική ως την κατάλληλη οδό επίλυσης του θέματος και έκανε λόγο για πολιτικό ζήτημα που έχει σχέση με το δίκαιο.
Σχετικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, ο Μανώλης Γλέζος επισήμανε ότι όλοι οι δανειστές επιδιώκουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω πολλαπλάσια.