, Σάββατο
02 Δεκεμβρίου 2023

Έργα του Λούβρου στη Θεσσαλονίκη


Έργα από το Λούβρο θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια απελευθέρωσής της πόλης.
 
Οι εκθέσεις στα πέντε μουσεία (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) πραγματοποιούνται υπό τον γενικό τίτλο “Το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη”.
 
Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο από τις 12 ως τις 14 Οκτωβρίου, παρουσία του διευθυντή του Λούβρου Henri Loyrette.
 
Σε δύο από τις εκθέσεις, περιλαμβάνονται αρχαιότητες.
 
Η πρώτη έχει τίτλο “Η Λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού” και θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από τις 12 Οκτωβρίου 2012 ως τις 17 Ιανουαρίου 2013.
 
Η δεύτερη θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και έχει τίτλο “Από τον Πλάτωνα έως τον Βολταίρο και τον Κοραή. Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός”. Θα έχει την ίδια διάρκεια με την προηγούμενη, δηλαδή ως τις 17 Ιανουαρίου 2013, ωστόσο η έκθεση με τα ελληνικά μόνο έργα θα συνεχιστεί ως τις 15 Μαΐου 2013.
 
Οι υπόλοιπες εκθέσεις που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο με εκθέματα από το Λούβρο είναι οι εξής:
 
“Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας” στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Η πρόσληψη των αρχαιοελληνικών μύθων από τους δυτικούς παρουσιάζεται μέσα από 81 έργα μεγάλων δημιουργών, όπως ο Ραφαήλ, ο Ρούμπενς και ο Ρέμπραντ.
 
“Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο” στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Δύο φωτογράφοι, ο Ιταλός Mimmo Jodice και ο Γάλλος Jean Christophe Ballot παρουσιάζουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την πορεία της 10ετούς ανακαίνισης του Λούβρου.
 
Nan Goldin “Scopophilia” στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φωτογραφίες έξι γλυπτών και πινάκων από τη συλλογή του Λούβρου, που τράβηξε η καλλιτέχνις Ναν Γκόλντιν, “συνομιλούν” με έργα της από τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70.