00:28, Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου 2022

Αφιέρωμα Ισραηλιτική Κοινότητα: «Με ρωτάνε από πού είμαι και λέω από την… Ισπανία» (ΦΩΤΟ)

της Π. Γιδαροπούλου
«Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης υπάρχει σχεδόν από την αρχή της δημιουργίας της πόλης». Ο έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Ευάγγελος Χεκίμογλου τονίζει στην karfitsa ότι «όταν ήρθε ο Απόστολος Παύλος βρήκε μια συγκροτημένη κοινότητα, δίδαξε τρία Σάββατα στη συναγωγή ήρθε μαζί τους σε σύγκρουση και τον ανάγκασαν να φύγει από τη Θεσσαλονίκη…» Ο πρόεδρος της κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ μας είπε ότι «είναι μια πολύ παλιά κοινότητα με ιστορία πολλών ετών…  Ο κύριος όγκος των Εβραίων ήρθε το 1453 από Ισπανία, για αυτό μας λένε Σεφαραδίτες, διότι Σεφαράτ σημαίνει Ισπανία.
Ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης, ήταν Έλληνες πολίτες που έπιαναν περίπου το 50% του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης».

«Ακόμα και ηλικιωμένοι φοβούνται να παραδεχτούν ότι είναι… Εβραίοι»

Ερέρα Ηλιάνα
Ερέρα Ηλιάνα

Με μια τέτοια παρουσία η Ισραηλιτική παρουσία ήταν παντού στην πόλη, όμως με το πέρασμα του χρόνου και την ιστορία του Ολοκαυτώματος ξεχάστηκε… θάφτηκε. Η 26χρονη Ερέρα Ηλιάνα… είναι επιφυλακτική στο να αποκαλύψει τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις: «Κρύβω αυτό που είμαι, ακόμα και ηλικιωμένοι φοβούνται να παραδεχτούν ότι είναι Εβραίοι. Δεν ζούμε τον στιγματισμό που έζησαν οι πρόγονοι μας, αλλά μεγαλώσαμε με την ατάκα «Μη μιλάς, κρύβε λόγια». Εννοείται μέσα στην κοινότητα να είσαι υπερήφανος αλλά εκτός να είσαι πιο επιφυλακτικός». Στη Θεσσαλονίκη του 2017, η νεαρή κοπέλα  λέει για τις αντιδράσεις των γύρω της «Δεν θέλω να φαίνεται περίεργο το όνομα Ερέρα, ή Ουζιέλ ή Μοδιάνο, να μην λένε από πού ήρθε αυτός τώρα, με ρωτάνε από πού είμαι και λέω από την… Ισπανία. Λέω ο προπάππους μου ήταν Ισπανός, δεν μπαίνω στη διαδικασία να εξηγήσω το όνομα μου. Δεν ξέρω τι ξέρουν, πως θα αντιδράσουν, πως έχουν μεγαλώσει από την οικογένεια τους…» Όσο αφορά τα μνημεία που έχει η πόλη προσθέτει «Δεν είναι αρκετά τα μνημεία ώστε να αναδείξουν την εβραϊκή κοινότητα στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι πριν κάποια χρόνια το να είσαι Εβραίος ο κόσμος το θεωρούσε κάτι το… διαφορετικό. Θέλω από τον κόσμο να δείξει ενδιαφέρον στην ιστορία της πόλης, να αναδείξουμε τα στοιχεία της πόλης ανεξαρτήτου θρησκείας» (Οι συναγωγές που λειτουργούν στην πόλη  είναι  των Μοναστηριωτών, Γιαντ Λεζικαρόν και Γιοσούα Αβραάμ Σαλέμ)

«Δείχνει την καθημερινή ζωή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης»

%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-10
Ένα μνημείο ορόσημο για την Κοινότητα είναι το Εβραϊκό Μουσείο – που στεγάζεται στην οδό Αγίου Μηνά 13 –  με μια επίσκεψη στο Μουσείο, θα καταλάβεις τι ήταν αυτή η μικρή κοινότητα και τον διπλό ρόλο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο κ. Χεκίμογλου: «Είναι ένα ιστορικό μουσείο, οι εκθέσεις  είναι ιστορικού περιεχομένου. Αναζητούνται τεκμήρια που δεν έχουν παρουσιαστεί, αναλύονται, γίνονται νέες αναγνώσεις και παρουσιάζονται στον κόσμο αλλά ταυτόχρονα είναι και λαογραφικής σημασίας διότι ένα μέρος του δείχνει την καθημερινή ζωή των εβραίων της Θεσσαλονίκης, τις λατρευτικές τους συνήθειες και τα θρησκευτικά τους έθιμα».
%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%91%ce%a0%ce%98-3
Το μουσείο δίνει έμφαση στο Ολοκαύτωμα αλλά αφιερώνει μεγαλύτερο μέρος του στο παλαιό νεκροταφείο της κοινότητας – που βρισκόταν στον χώρο του ΑΠΘ- ο ίδιος αναφέρει: «Το παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο βρισκόταν στη σημερινή Πανεπιστημιούπολη (ΒΛ ΦΩΤΟ) το οποίο στη διάρκεια της κατοχής αποδομήθηκε, οι τάφοι ξε… χτίσθηκαν, αφαιρέθηκαν τα υλικά τους και διατέθηκαν στην πόλη».
Το  Εβραϊκό Μουσείο διοργανώνει εκθέσεις, ξεναγήσεις και σεμινάρια όπως εξηγεί ο έφορος ο κ. Χεκίμογλου «Υπάρχει ένα πρόγραμμα που λέγεται… ξεναγός, με ακουστική ξενάγηση το οποίο επιτρέπει, περνώντας από τα εκθέματα να ακούς τις ιστορίες τους, περισσότερα από ότι γράφει στους τοίχους. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής 4 γλωσσών Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά,  Εβραϊκά. Όσο αφορά τα γκρουπ υπάρχει μια ξενάγηση 20 λεπτών γιατί δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεση τους και εκφωνείται από τα μεγάφωνα».

Για να υπενθυμίσει ιστορίες που… χάθηκαν

Ο πρόεδρος της Κοινότητας υπογραμμίζει τη σημασία που αντιπροσωπεύει το μουσείο «… είναι για να θυμόμαστε την ιστορία, και η ιστορία μας μαθαίνει πολλά. Από την ιστορία των Εβραίων όλοι έχουμε να μάθουμε πολλά, για να αποτρέψουμε παρόμοια περιστατικά.» Ένα άλλο μνημείο ιστορικής σημασίας βρίσκεται μέσα στον χώρο του ΑΠΘ. Στο χώρο αυτόν υπήρξε, το παλιό νεκροταφείο των Εβραίων, που καταστράφηκε το 1943 από τους Γερμανούς. Το 2014 το ΑΠΘ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ανήγειραν μνημείο «το πανεπιστήμιο αν και αργά το έκανε για να υπενθυμίσει κάποιες πτυχές οι οποίες, μετά το Ολοκαύτωμα, νομίζω χάθηκαν» τονίζει ο πρόεδρος  Δαυίδ Σαλτιέλ. «Είναι καιρός να μάθουν οι νέοι ότι εδώ υπήρξαν Εβραίοι και τον ρόλο που έπαιξαν στην πόλη». Ο κ. Χεκίμογλου εξηγεί πως στην Εβραϊκή θρησκεία είναι αμάρτημα η ανοικοδόμηση που έγινε «Το μνημείο που στήθηκε το 2014 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη μνήμη των οστών που βρέθηκαν εκεί – ό,τι μπόρεσαν να συγκεντρώσουν μετά τον πόλεμο – τα τοποθέτησαν εκεί. Στη μνήμη των βανδαλισθέντων νεκρών γιατί σύμφωνα με την Εβραϊκή θρησκεία θεωρείτε μεγάλο αμάρτημα να βγάλεις τον νεκρό από την τελευταία του κατοικία».

Το μνημείο που αφιέρωσε η Ελλάδα στους 50.000 πολίτες της

%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%a0%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%95%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-2
Στη πλατεία Ελευθερίας στη συμβολή των οδών Λεωφόρο Νίκης και Βενιζέλου (ΒΛ ΦΩΤΟ) τοποθετήθηκε το μνημείο προς τιμήν των 50.000 ανθρώπων που στάλθηκαν στο Άουσβιτς. Κατασκευάστηκε από τους αδερφούς Glid. Το μνημείο, αρχικά, ήταν τοποθετημένο  στην συμβολή των οδών  Κλεάνθους και Παπαναστασίου όπως αναλύει ο κ. Χεκίμογλου: «Το μνημείο στη Πλατεία Ελευθερίας αρχικώς στήθηκε σε ένα άλλο σημείο στον συνοικισμό των εβραίων 151, ο οποίος δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1920 για να στεγάσει οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους στη φωτιά, είχε 7000 κατοίκους και έπειτα μεταφέρθηκε στη σημερινή του μεριά». Ο λόγος που τοποθετήθηκε εκεί το μνημείο είναι ζωτικής σημασίας για την κοινότητα διότι  τον Ιούλιο του 1942 με το πρόσχημα να εγγραφτούν σε καταλόγους, ώστε να σταλούν σε καταναγκαστικά έργα οι Γερμανοί συγκέντρωσαν 9.000 άνδρες και τους υπέβαλαν σε βασανισμό: «Επέλεξαν ανθρώπους που δεν θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιες εργασίες, από αστικά επαγγέλματα. Η κοινότητα αναγκάστηκε να πληρώσει λίτρα για να επανέλθουν στις δουλειές τους. Το ποσό που κλήθηκαν να πληρώσουν ήταν  2,5 δισεκατομμύρια δραχμές  αλλά δεν κατάφεραν να το συγκεντρώσουν και πλήρωσαν περίπου 1.8 δισεκατομμύρια γιατί μετά άρχισαν οι διαδικασίες του ολοκαυτώματος» διασαφήνισε ο κ. Χεκίμογλου. Σήμερα στο σημείο οπού τόσοι άνθρωποι πέρασαν τα βασανιστήρια των Γερμανών κυριαρχούν αυτοκίνητα αφού η πλατεία πλέον λειτουργεί σαν παρκινγκ: «Με ενοχλεί που στο σημείο που βασανίστηκαν 9.000 άνδρες σήμερα κυκλοφορούν μόνο αυτοκίνητα. Θέλω να μπούνε ταμπέλες στα μνημεία που να εξηγούν τι είναι το καθένα, όχι μόνο για τα εβραϊκά γενικά. Είναι άσχημο να χάνεται η ιστορία. Δεν είναι ρατσιστική η πόλη, έχει άγνοια, Δεν γνωρίζει την ιστορία της, την έχουν κρύψει τόσο καλά όλα αυτά τα χρόνια, είναι δικαιολογημένο οι άνθρωποι να μην ξέρουν», διευκρινίζει η Ερέρρα Ηλιάνα, μέλος της κοινότητας.

Το νέο νεκροταφείο

%ce%bd%ce%b5%ce%bf-%ce%bd%ce%b5%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%99%cf%83%cf%81%ce%b1%ce%b7%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%84
Το νέο νεκροταφείο της κοινότητας μεταφέρθηκε στη Σταυρούπολη από το 1938 Εκεί μεταφέρθηκαν κάποια μάρμαρα του παλιού νεκροταφείου που διασώθηκαν κι εκεί έχει ανεγερθεί ένα μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος «Το νέο νεκροταφείο ξεκίνησε προπολεμικά, όταν γύρισαν από το Άουσβιτς, έφτιαξαν κι ένα μνημείο. Και πιο πίσω έχει ένα καινούργιο μνημείο στη μνήμη του Μαρδοχαίου Φριζή, ο πρώτος Εβραίος Αξιωματικός. Τα εγκαίνια έγιναν με την παρουσία του τότε Προέδρου Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ήταν μια συγκινητική τελετή», τονίζει ο κ. Σαλτιέλ. Η Ισραηλιτική κοινότητα κυριαρχούσε στην περιοχή όπου δεσπόζει σήμερα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, πολλά κτίρια ακόμα και αγορές είναι εβραϊκής καταγωγής.

Η αγορά Μοδιάνο – Στοά Σαούλ

%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%ac-%cf%83%ce%b1%ce%bf%cf%8d%ce%bb-3
Ήταν η πρώτη σύγχρονη και συγκεντρωμένη αγορά της πόλης, χτίστηκε το 1917 με σχέδια του μηχανικού Ελί Μοδιάνο ακόμα και σήμερα λειτουργεί ως μια από τις κεντρικές αγορές της πόλης… Κατασκευάστηκε το 1880 και θεωρείται ένα από τα πρώτα σύγχρονα κτίρια της Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιήθηκε για εμπορική χρήση. Ένα μέρος του καταστράφηκε στη φωτιά και σήμερα διατηρείται ένα τμήμα της μεγάλης εμπορικής στοάς την οποία οικοδόμησε ο τραπεζίτης Σαούλ Μοδιάνο (ΒΛ ΦΩΤΟ) Στη παλιά ισραηλιτική κοινότητα ανήκαν πλούσιες οικογένειες της πόλης που έχτισαν κτίρια που διασώζονται και σήμερα, παλιά αρχοντικά με όμορφο αρχιτεκτονικό στυλ. Ξεχώριζαν στην οδό των εξοχών, στη σημερινή Βασιλίσσης Όλγας .

Η βίλα Κάζα Μπιάνκα

%ce%b2%ce%b9%ce%bb%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b6%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%ba%ce%b1-1
Άνηκε στην οικογένεια του  Ντίνο Φερνάντεζ-Ντιάζ, χτίστηκε το 1911 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πιέρο Αριγκόνι και  από το 2013 στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπαδοπούλος μιλώντας για το συγκεκριμένο κτίριο αναφέρει: «Είναι μια βίλα με τραγική ιστορία, άνηκε στην οικογένεια Φερνάντεζ, οι άνθρωποι αυτοί όταν ήρθαν οι Ναζί στη Θεσσαλονίκη προσπάθησαν να διαφύγουν και τελικά δολοφονήθηκαν στη Βόρεια Ιταλία. Το 1912 η κόρη της οικογένειας η Αλίνε ερωτεύτηκε   τον έφεδρο ανθυπολοχαγό του ελληνικού στρατού Σπύρο Αλιμπέρτη έναν χριστιανό αξιωματούχο. Είχε δημιουργηθεί σκάνδαλο τότε γιατί εκείνη ήταν εβραία».

Η βίλα Μοδιάνο

%ce%b2%ce%b9%ce%bb%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bf-2
Κατασκευάστηκε το 1906 για τον Γιακό Μοδιάνο, με σχέδια του αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο, γιος του ιδιοκτήτη. Τα τελευταία σαράντα χρόνια στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης. Ο ξεναγός Τάσος Παπαδόπουλος τονίζει: «Το ενδιαφέρον για το κτίσμα είναι πως  το 1915 αγοράστηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης ώστε να προσφερθεί στο βασιλιά Κωνσταντίνο ως ανάκτορο».

Η βίλα των Αλλατίνη

%ce%b2%ce%b9%ce%bb%ce%b1-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b9-1
Η πιο σημαντική βίλα είναι η βίλα των Αλλατίνι που στεγάζει την Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας. Ήταν από τις πιο πλούσιες οικογένειες στη πόλη. Χτίστηκε το 1898  από τον αρχιτέκτονα ο Βιταλιάνο Μποζέλι., η περιοχή τότε γύρω από τη βίλα ήταν γνωστή ως η συνοικία των εξοχών:  «Ένα ακόμα σημαντικό για αυτή την βίλα που αξίζει να σημειωθεί είναι πως έμεινε εκεί ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ  Β’, ο οποίος αφού εξορίστηκε, ζούσε σε περιορισμό από το 1909 έως το 1911. Πέρασε 3 χρόνια στη βίλα των Αλλατίνι.  Ήταν σημαντικό πως μέσα στη περιοχή του Ντεπώ ήταν φυλακισμένος σουλτάνος της οθωμανικής αυτοκρατορίας» εξηγεί ο ξεναγός Τάσος Παπαδόπουλος.

Η Βίλα Μεχμέτ Καπαντζή

%ce%b2%ce%af%ce%bb%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%87%ce%bc%ce%ad%cf%84-%ce%9a%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%ae-2
%ce%b2%ce%af%ce%bb%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%87%ce%bc%ce%ad%cf%84-%ce%9a%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%ae-1
Οικοδομήθηκε το 1895 για να στεγάσει την οικογένεια του πλούσιου ντονμέ επιχειρηματία Μεχμέτ Καπαντζή. Ο ορθογώνιος πυργίσκος είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του σπιτιού. Χρησίμευε ως κατοικία του υπηρετικού προσωπικού. Το 1916-17 στο ισόγειο κατοίκησε ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και το 1918 ο βουλευτής Χαΐμ Κοέν. Στη δεκαετία του 1980 ανακαινίστηκε πλήρως και έκτοτε στεγάζει πολιτιστικούς φορείς της Εθνικής Τράπεζας.

Η βίλα Μορπούργο

%ce%b2%ce%b9%ce%bb%ce%b1-%ce%9c%ce%bf%cf%81%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b3%ce%bf
Οικοδομήθηκε το 1906 με σχέδια του αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι: «Η Βίλα Μορπούργο είναι γνωστή και ως βίλα Ζαρμπινίδη, ερχόταν συχνά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη δεκαετία 60-70, ήταν οικογενειακός φίλος.» εξηγεί ο κ . Παπαδόπουλος.

Η Βίλα Αχμέτ Καπαντζή

%ce%92%ce%af%ce%bb%ce%b1-%ce%91%cf%87%ce%bc%ce%b5%cf%84-%ce%9a%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%ae
Το ακίνητο  ανεγέρθηκε το 1905 είχε αξία περίπου 30.000 χρυσές λίρες. Ο Αχμέτ Καπαντζή αναγνωρίστηκε ως Σέρβος υπήκοος και πέθανε στο σπίτι του, μέρος του οποίου όμως είχε επιταχθεί για να στεγάσει προσφυγικές οικογένειες από τη Μικρά Ασία. Το 1938 αγοράστηκε από τον Ερυθρό Σταυρό και στέγασε τις εγκαταστάσεις του. Χρησιμοποιήθηκε από γερμανικές υπηρεσίες στη διάρκεια της Κατοχής και έπειτα από το ΝΑΤΟ. Το 1997 έγινε για μερικά χρόνια η έδρα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Thessaloniki jewish legacy

Ευάγγελος Χεκίμογλου
Ευάγγελος Χεκίμογλου

Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο και άλλους φορείς σε χρηματοδότηση του Πολιτιστικού Κέντρου Σταύρος Νιάρχος, ανέπτυξαν μια εφαρμογή για smartphones με την ονομασία Thessaloniki jewish legacy.
Μέσα από την εφαρμογή ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στην ιστορία της κοινότητας και των μνημείων της.
Η εφαρμογή αυτή για την εβραϊκή κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, έχει στόχο να καλύψει 2 τομείς, όπως εξηγεί ο κ. Χεκίμογλου : «Ο ένας τομέας είναι τα υφιστάμενα κτίρια, τα οποία έχουν σχέση με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας.
Ο άλλος τομέας είναι τα μη υφιστάμενα κτίρια τα οποία έχουν κι αυτά σχέση με την ιστορία».

Επιπλέον Φωτογραφικό Υλικό

Το Μνημείο Μνήμης του ΑΠΘ

%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%91%ce%a0%ce%98-1
%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%91%ce%a0%ce%98-2
%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%91%ce%a0%ce%98-4
%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%91%ce%a0%ce%98-5

Το Εβραϊκό Μουσείο

%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-1
%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-2
%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-3
%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-4
%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-5
%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-6
%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-7
%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-8
%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-9
%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-11
%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-12
%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-13
%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-14
%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-15

Η Βίλα Μεχμέτ Καπαντζή

%ce%b2%ce%af%ce%bb%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%87%ce%bc%ce%ad%cf%84-%ce%9a%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%ae-3