, Πέμπτη
30 Νοεμβρίου 2023

"Διάλογος με το ελληνικό παρελθόν"

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017, στις 8.30 μ.μ., στην γκαλερί Chalkos (Ιουστινιανού 21) η ατομική έκθεση του Σάκη Παπαγιάννη με τίτλο “Eternity”. Η έκθεση αποτελείται κυρίως από επιτοίχια γλυπτά έργα μεικτής τεχνικής με κυρίαρχα υλικά το χαλκό και τον ορείχαλκο.
Στην νέα του έκθεση ο Σάκης Παπαγιάννης συνδιαλέγεται με το ελληνικό παρελθόν σε όλη του την μεγαλοπρέπεια και μας προσφέρει μια ουσιαστική παραμυθία σε καιρό που κυβερνά η παρακμή. Με ξεκάθαρες εικόνες, με σύμβολα που σε όλους μας λειτουργούν σαν φορείς αισθημάτων και αναμνήσεων. Με την συνδρομή του χρησιμοποιημένου, του ταπεινού, του ασυνήθιστου. Οι φιγούρες του, οι αποσκελετωμένες και άσαρκες εξαϋλωμένες, μοιάζουν σαν να πλάστηκαν παλιά πολύ, πριν την αρχή του χρόνου, αλλά ταυτόχρονα, φαντάζουν σαν να γεννήθηκαν μόλις τώρα, σαν να είναι ακόμα ζεστές από το άγγιγμα και την πνοή του δημιουργού τους. Έργα τόσο χυμώδη μέσα στο πανάρχαιο είδος τους. Έργα που έχουν πετάξει οτιδήποτε περιττό και φλύαρο.
Ο Παπαγιάννης κρατάει την ουσία, παίζει με το φως και την σκιά, με την ζωή και την φθορά, με την αγωνία και την ελπίδα. Μέσω της πλαστικής απεικόνισης που αποφεύγει να καταλήξει σωματική απομίμηση. Ειδικά για την έκθεση Eternity στην γκαλερί Chalkos δώδεκα σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς εμπνέονται από τις εικαστικές δημιουργίες του Σάκη Παπαγιάννη και γράφουν κείμενα που συνοδεύουν τα έργα και δημοσιεύονται για πρώτη φορά στον έντυπο κατάλογο της έκθεσης.
Λίγα λόγια για τον Σάκη Παπαγιάννη
Ο Σάκης Παπαγιάννης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι δημιουργικός διευθυντής (art director) στο χώρο της διαφήμισης από το 1994. Ζωγραφίζει, φωτογραφίζει, ανασυνθέτει και δημιουργεί εικαστικά έργα με υλικά που ο ίδιος αναζητά, συλλέγει και αποκαλύπτει. Μεταμορφώνει τα υλικά, δημιουργώντας συνεχώς και αναζητώντας μέσα από αυτή τη συνεχή διαδικασία την προσωπική του μεταμόρφωση και τον σύγχρονο προβληματισμό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές εκθέσεις και συλλογές τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού.
http://www.sakispapagiannis.gr/
Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 – Τετάρτη 10 Μαΐου 2017
Ώρες έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή: 18.00 – 21.30
Σάββατο: 10.00 – 14.00