, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Η φρίκη του ISIS σε ταινία που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Της Φιλίππα Βλαστού
Στο εμπόλεμο σκηνικό της Συρίας, που έχει ωθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, μετατράπηκαν χώροι της Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες της ταινίας ISIS BRIDE, του σκηνοθέτη Μορτέζα Τζαφαρί. Η κλινική του Αγίου Λουκά, το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και ένας αγροτικός δρόμος -κοντά στην Ειδομένη- είναι μερικά από τα σημεία που πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας.

Το ISIS BRIDE πραγματεύεται την αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που έζησε την τρόμο στα χέρια των τζιχαντιστών. Ο Μορτέζα Τζαφαρί γνώρισε μια γυναίκα από τη Συρία που του εξομολογήθηκε τις φρικαλεότητες που δέχθηκε από τους μαχητές του ISIS. Ο κ. Τζαφαρί, ως πρόσφυγας και εκείνος, ακούγοντας την μαρτυρία της γυναίκας, που όσο ήταν αιχμάλωτη έζησε αποτρόπαιες στιγμές, αλλά εν τέλει κατάφερε να αποδράσει, θέλησε να γυρίσει αυτή την ταινία. «Η ιστορία είναι η περιπέτεια της ζωής μιας νέας γυναίκας από την Συρία , που μετά τη δολοφονία του συζύγου της από τον ISIS περνάει όλα τα στάδια του εξευτελισμού και της ταπείνωσης, τόσο από τα μέλη της οργάνωσης, που την χρησιμοποιούν σαν σκλάβα, όσο και από την οικογένεια της, που για να σβήσει την ντροπή θέλει να την σκοτώσει. Τελικά καταφέρνει να φτάσει στην Ελλάδα όπου και γεννάει το παιδί της –καρπό των βιασμών της από τους τζιχαντιστές», είπε ο σκηνοθέτης στην KARFITSA περιγράφοντας την πλοκή του έργου.
Πρόσφυγες από τα τη Συρία στο ISIS BRIDE
Στην ταινία εκτός από τους επαγγελματίες ηθοποιούς συμμετείχαν και πρόσφυγες που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη. «Για όλους τους πρόσφυγες ήταν ένα μικρό βήμα στην ένταξη και στην κοινωνικοποιήσει τους εδώ», εξηγεί ο σκηνοθέτης. Τα γυρίσματα της ταινίας, το μοντάζ και η μουσική επένδυση χρειάστηκαν επτά μήνες για να ολοκληρωθούν. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε για να υλοποιηθεί η ταινία «ήταν αρκετές και πολλών ειδών», όπως μας είπε ο κ. Τζαφαρί. «Από την δυσκολία συνεννόησης , γιατί τα Ελληνικά μου είναι ανεπαρκή, μέχρι την δυσκολία που μπορεί να υπάρξει στο να προγραμματίσεις ραντεβού για τα γυρίσματα με πολλά άτομα, γιατί ο καθένας έχει το δικό του πρόγραμμα και σε σένα έρχονται μόνο με την καλή τους διάθεση. Φυσικά τα περισσότερα προβλήματα θα ξεπερνιόντουσαν πιο εύκολα αν υπήρχαν χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

Έφυγε από το Ιράν… κυνηγημένος
Ο Μορτέζα Τζαφαρί γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη. Τα τελευταία εννέα χρόνια κατοικεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία είχε αποφασίσει ότι ήθελε να σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών. Για δώδεκα χρόνια δούλεψε ως δημοσιογράφος στο IRNA & ISNA στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή.
Ο ίδιος κάλυψε μεγάλα γεγονότα της Μέσης Ανατολής όπως τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2011, την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, τη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στο Λίβανο το 2006. Στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία. Μέχρι τώρα, έχει γυρίσει τρεις ταινίες και 34 ντοκιμαντέρ, εκ των οποίων στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί το 2012 το «West Dream», το 2013 το «Dreaming of Democraty», το 2016 το « Dream of Life» και την ταινία «ISIS BRIDE».
Μιλώντας στην KARFITSA ξεκαθάρισε ότι η φυγή του από την πατρίδα του ήταν αναγκαστική. «Δεν αποφάσισα να φύγω από την πατρίδα μου, έφυγα κυνηγημένος για να σώσω την ζωή μου. Πλέον δεν μπορώ να επιστρέψω στο Ιράν. Για αυτό μου έχει αναγνωριστεί και η ιδιότητα του πολίτικου πρόσφυγα», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι : «Φυσικά και δεν μετάνιωσα για την αντίδραση μου αλλά λυπάμαι για τον πόνο που έδωσα στους δικούς μου ανθρώπους φεύγοντας». Για το αν έχει νιώσει ρατσισμό κατά την διάρκεια της διαμονής του στην Ελλάδα ο κ. Τζαφαρί είπε ότι : «Ρατσισμό βίωσα αλλά είμαι τυχερός , όχι τόσο ακραίες καταστάσεις. Εδώ αγαπώ τον τόπο και τους ανθρώπους. Δεν θέλω να ζήσω κάπου αλλού και θέλω να είμαι κοντά σε ανθρώπους που είναι πια δικοί μου».
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας: