Θερινό πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη
Από τις 4 έως τις 16 Ιουλίου, μετά από πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας οι εργασίες του Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών με θέμα «Εργαλεία στο Βυζάντιο – Εργαλεία για το Βυζάντιο», που διοργανώνει η Σχολή Ανώτατων Σπουδών για τις Κοινωνικές Επιστήμες των Παρισίων. Τριάντα πέντε υπότροφοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές, επιλεγμένοι ανάμεσα σε 100 υποψηφίους, από την Κύπρο, την Εσθονία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Νότια Αμερική και την Ελλάδα, θα παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια, με επίκεντρο τις τεχνικές των Βυζαντινών στην καθημερινή ζωή και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν, με την ευρεία έννοια του όρου. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η προσοχή των σεμιναρίων θα στραφεί στις τεχνικές που οι βυζαντινολόγοι οφείλουν πλέον να χρησιμοποιούν στη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού, τεχνικές πρωτοφανείς σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα ανάλυσης.
Όπως αναφέρει ο Διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Σχολή Ανώτατων Σπουδών για τις Κοινωνικές Επιστήμες των Παρισίων, Paolo Odorico «η Θεσσαλονίκη, δεύτερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, φιλοξενεί ένα θερινό Πανεπιστήμιο, το οποίο υπογραμμίζει το στενό δεσμό της πόλης με τις βυζαντινές της ρίζες, στη συνέχεια μιας παράδοσης, που την καθιστά πραγματικό εργαστήρι της βυζαντινολογικής έρευνας. Είναι αξιέπαινη η Δημοτική Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης, η οποία αντιλήφθηκε άμεσα τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας». Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας τονίζει το γεγονός ότι «για πρώτη φορά, χάρις στη γενναιόδωρη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και με αφορμή τον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, φιλοξενούνται οι εργασίες του διεθνώς καταξιωμένου Πανεπιστημίου των Παρισίων, με θέμα το Βυζάντιο. Η Θεσσαλονίκη φέρει έντονα τα σημάδια των Βυζαντινών της καταβολών, μέσα στον 21ο αιώνα. Ο ρόλος που διαδραμάτισε η πόλη μας, τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, την καθιστά επίκεντρο των βυζαντινών σπουδών, σε ελληνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο».
Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Θερινού Πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 18:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Θα ακολουθήσει η εναρκτήρια διάλεξη του κ. Paolo Odorico, με θέμα «Θεσσαλονίκη, Αυτοκρατορική Πόλη». Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό.