fbpx

, Σάββατο
07 Δεκεμβρίου 2024

search icon search icon

«Νεφέλες» του Αριστοφάνη στο Μετρό Συντάγματος

 

Απόσπασμα της παράστασης «Νεφέλες» του Εθνικού Θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επιβάτες του Μετρό βρεθούν αύριο Παρασκευή 6 Ιουλίου, στις 12.30 μ.μ., στον πολυχώρο του σταθμού στο Σύνταγμα.
Οι επιβάτες που θα βρεθούν την ώρα εκείνη στο επίπεδο του σταθμαρχείου, θα παρακολουθήσουν ένα απόσπασμα της γνωστής κωμωδίας του Αριστοφάνη, που ανεβάζει φέτος το πρώτο θέατρο της χώρας. Οι ηθοποιοί του Χορού της παράστασης, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 13 και 14 Ιουλίου, θα δώσουν μία πρώτη γεύση της παράστασης.
Υπόθεση παράστασης
Ο Στρεψιάδης είναι ένας απαίδευτος χωριάτης, πνιγμένος στα χρέη, εξαιτίας της σπάταλης ζωή του γιου του, Φειδιππίδη. Στριμωγμένος από τους δανειστές του, παίρνει την απόφαση να στείλει τον γιο του στο Φροντιστήριο του Σωκράτη, για να μάθει τον άδικο και τον δίκαιο λόγο, ώστε να μπορεί να δικαιώνεται στις δίκες και να γλιτώσει από τα διάφορα δανεικά και αγύριστα. Ο Φειδιππίδης δεν έχει καμιά όρεξη να κλειστεί στη σχολή και, έτσι, ο γέρο Στρεψιάδης, αναγκάζεται να φοιτήσει ο ίδιος στο Φροντιστήριο. Γρήγορα, όμως, ο Σωκράτης τον διώχνει ως ανεπίδεκτο μαθήσεως και, τελικά, πείθει τον άσωτο υιό του να διδαχθεί από τον μεγάλο φιλόσοφο. Σύντομα, θα αντιληφθεί πως όλα τα μαθήματα που πήρε ο γιος του, θα τα πληρώσει ο ίδιος και, μάλιστα, πικρά.
Με στόχο τους σοφιστές
Στόχος του Αριστοφάνη στις Νεφέλες είναι οι σοφιστές, οι οποίοι τον 5ο αι. π.Χ. παρουσιάστηκαν ως «διαφωτιστές», και δίδασκαν με αμοιβή στους νέους της εποχής τη ρητορική τέχνη. Ο Αριστοφάνης θεωρούσε πως οι νέες ιδέες των σοφιστών οδηγούσαν τους νέους στην αμφισβήτηση των παλαιών αξιών και την αθηναϊκή δημοκρατία σε παρακμή. Τα βέλη του στράφηκαν κυρίως στο πρόσωπο του Σωκράτη, παρά τις διαφορές του με τους σοφιστές.
Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης (στο κείμενο της παράστασης έχουν προστεθεί αποσπάσματα από Πλατωνικούς Διαλόγους), σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία – σκηνικά – κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου,
βοηθοί σκηνοθέτη: Βίκυ Βολιώτη, Μαντώ Αρμένη. Παίζουν: Στρεψιάδης: Γιάννης Μπέζος, Σωκράτης: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φειδιππίδης: Μάκης Παπαδημητρίου, κάποιος: Γιάννης Νταλιάνης, Δίκαιος Λόγος: Νίκος Ψαρράς, Αδικος Λόγος: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, μαθητές: Λαέρτης Μαλκότσης, Όμηρος Πουλάκης, Θάνος Τοκάκης, Μιχάλης Οικονόμου. Χορός: Τάνια Τρύπη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Φοίβος Ριμένας, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Ιωάννης Παπαζήσης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Αμαλία Τσεκούρα, Χρήστος Σπανός, Λήδα Μανουσάκη, Νάντια Κοντογεώργη, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Γιωργής Τσουρής, Σπύρος Κυριαζόπουλος.
Περιοδεία
13, 14 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
18 Ιουλίου, Θέατρο Βράχων, Βύρωνας
21 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα
1 Αυγούστου, Θέατρο Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, Ιωάννινα
4 Αυγούστου, Ανοιχτό Θέατρο, Νέα Μουδανιά
7 Αυγούστου, Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
10 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Δίου, Δίον
26 Αυγούστου, Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα
29 Αυγούστου, Green Theatre, Νεμέα
1 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Ωδείο, Πάτρα
8 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο «Δημήτρης Κιντής», Ηλιούπολη
10 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη

πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.