, Σάββατο
02 Δεκεμβρίου 2023

Τι περιλαμβάνουν τα 47α Δημήτρια


Από την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου του 2012, θα πραγματοποιηθούν τα 47α «Δημήτρια», ο κορυφαίος και μακροβιότερος πολιτιστικός θεσμός του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στη Συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της διοργάνωσης.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε το γεγονός ότι «τα ‘’Δημήτρια’’ προχωρούν, όπως είχαν προγραμματιστεί και ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι σκέψεις και οι συνθήκες για την πλήρη και σημαντική ανανέωση, ίσως και τη διαφοροποίηση του θεσμού. Αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό, ως μία πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία πρέπει να συνοδεύεται και από τις αντίστοιχες πολιτικές».
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που συνοδεύουν την πολιτιστική πολιτική, στην εποχή που διανύουμε. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η κεντρική εξουσία επιτάσσει πλέον να περιορίσουμε ή ακόμη και να μηδενίσουμε τις δαπάνες που αφορούν στις πάσης φύσεως εκδηλώσεις. Εμείς από την πλευρά μας, επιμένουμε ότι σε καιρούς γενικής απαξίωσης, αναβίωσης φασιστικών φαινομένων και μίας καθημερινότητας που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, είναι πολύ περισσότερο αναγκαία η καταφυγή στον πολιτισμό. Τα ‘’Δημήτρια’’ πλέον διοργανώνονται με το 1/5 των χρημάτων, που απαιτούνταν μερικά χρόνια πριν, όμως με την συνεργασία πολλών φορέων, καλλιτεχνών και ομάδων της πόλης, που διαθέτουν δύναμη και καινοτόμες ιδέες. Ο θεσμός είναι βαθιά ριζωμένος στην ιστορία της Θεσσαλονίκης και θα συνεχίσει να είναι ένα περήφανο φεστιβάλ, με στίγμα πρωτοποριακό και με ανοικτό χαρακτήρα, που φιλοδοξεί να πάει κοντά στον κόσμο και να προτείνει ότι καλύτερο υπάρχει – υπό τις παρούσες συνθήκες – στην παγκόσμια πολιτιστική αγορά».
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ρήγος, καλλιτεχνικός υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις χορού των 47ων «Δημητρίων» εξέφρασε την άποψη ότι «το φετινό πρόγραμμα, περιέχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, ώστε οι θεατές να σχηματίσουν άποψη, για το πώς εξελίσσεται και διαμορφώνεται ο σύγχρονος χορός αυτή τη στιγμή, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο».