, Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Το «μεγάλο μας τσίρκο» πάει Ηρώδειο

Σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και με τη μουσική συνοδεία επί σκηνής του Σταύρου Ξαρχάκου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ, παρουσιάζει για τη θερινή θεατρική περίοδο 2011-2012, την παραγωγή «Το μεγάλο μας Τσίρκο» στο Ηρώδειο στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ.

Το εμβληματικό αυτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία.

Μέσα από τραγούδια και σατιρικά και δραματικά επεισόδια, το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της ελληνική ιστορίας: ο αρχαίος κόσμος, το Βυζάντιο, η Τουρκοκρατία, η επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ.

«Το Μεγάλο μας τσίρκο» ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973 στο θέατρο Αθήναιον. Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική της παράστασης και ο Ευγένιος Σπαθάρης επιμελήθηκε τα σκηνικά.

Πρωταγωνιστές της παράστασης τότε ήταν η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Χρήστος Καλαβρούζος και ο Τίμος Περλέγκας ενώ την ερμηνεία των τραγουδιών είχε αναλάβει ο Νίκος Ξυλούρης.

Η μαζική προσέλευση και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο ανέβασμα του έργου ενόχλησε το δικτατορικό καθεστώς, που επέβαλε τη διακοπή των παραστάσεων. Μετά την πτώση της δικτατορίας η παράσταση ανέβηκε εκ νέου στο Θέατρο Ακροπόλ.

Τριανταεννέα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση το έργο ανεβαίνει ξανά από το ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ, με τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον κορυφαίο συνθέτη που οι μουσικές του χαρακτήρισαν εκείνη τη πρώτη παράσταση του ΄73, να είναι ο ίδιος παρών στη σκηνή διευθύνοντας την 9μελή του ορχήστρα ενώ το κοινό θα παρακολουθεί τους τωρινούς πρωταγωνιστές: τους Γιώργο Αρμένη, Τάσο Νούσια, Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Ζαχαρία Καρούνη στο τραγούδι.

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, μουσική και διεύθυνση ορχήστρας επί σκηνής: Σταύρος Ξαρχάκος, πρωταγωνιστούν: Γιώργος Αρμένης, Τάσος Νούσιας, Μαρίνα Ασλάνογλου.

Πληροφορίες: Τρίτη 11 και Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στις 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, www.herodeion-events.gr , τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ, διατίθενται σε περιορισμένο αριθμό) 15 ευρώ (Άνω διάζωμα), 20 ευρώ (Γ΄ ζώνη), 30 ευρώ (Β΄ ζώνη), 40 ευρώ (Ά ζώνη), 50 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη), προπώληση: εκδοτήρια (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, Αθήνα), online πωλήσεις:www.TicketServices.gr , τηλεφωνικές πωλήσεις: 210 7234567.

Πηγή: clickatlife.gr