16:09, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Η Θεσσαλονίκη όπως τη ζωγράφισε η στρατιά της Ανατολής

Της Φιλίππα Βλαστού
Μια αλλιώτικη Θεσσαλονίκη θα δουν όσοι επισκεφθούν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Μια Θεσσαλονίκη όπως τη ζωγράφισαν οι Γάλλοι στρατιώτες που συμμετείχαν στην αποστολή, στο λεγόμενο «ειρηνικό έργο» της Γαλλίας, όπως εκφράστηκε από τον στρατηγό Σαράιγμ, στον Α’Παγκόμσιο Πόλεμο.
«Το θέμα ‘’Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη’’ ακούγεται πολεμικό, αλλά η έκθεση έχει πολύ λίγο πόλεμο. Σε αντίθεση με όλες τις εκθέσεις που έχουν γίνει τα τελευταία δυο χρόνια στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε στην Karfitsa η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά.
Όπως περιέγραψε η κα Γουλάκη-Βουτυρά, η έκθεση που αποτελείται από πλούσιο εικαστικό υλικό είναι γεμάτη χρώμα και συναίσθημα, η οποία «είναι παραγωγή κυρίως Γάλλων στρατιωτών που βρέθηκαν εδώ, αλλά είδαν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο μέσα από την πολιτιστική πολιτική τους που ήθελε να καταγράψει τον πολιτισμό από την αρχαιότητα έως τα ήθη και τα έθιμα της τότε εποχής».
Στη δίνη του πολέμου χάθηκαν αρκετοί νέοι ζωγράφοι- καλλιτέχνες, άλλοι επαγγελματίες και άλλοι ερασιτέχνες. Όσοι μπόρεσαν να επιζήσουν είχαν μια εξαιρετική εξέλιξη αργότερα όπως οι Paul Jouve, Charles Martel, Amable Benois. «Ένας πόλεμος όπως ο Α’ Παγκόσμιος είναι ένα δείγμα για το τι αφήνουν πίσω του οι πόλεμοι και πως αντιδρά ο νεαρός στρατιώτης που πολλές φορές βρίσκεται μια δεδομένη στιγμή κάπου και πρέπει να παλέψει με το άγνωστο, την επιστροφή του και αντιδρά με αυτόν τον τρόπο», τόνισε η ίδια.
Μάλιστα, εκείνη την εποχή η τύχη έφερε στη Θεσσαλονίκη τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Κωνσταντίνο Μαλέα. «Τότε οργάνωσε την πρώτη μεγάλη τους έκθεση στη Θεσσαλονίκη και έχουμε την τύχη να ξαναφτιάχνουμε λοιπόν όλη αυτή την έκθεση που έγινε το 1916, πριν από την πυρκαγιά», περιέγραψε η κα Γουλάκη-Βουτυρά.