Οι «12 Ένορκοι»… συνεδρίασαν για την Karfitsa (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
Της Φιλίας Νομικού
«Δώδεκα ένορκοι» συνεδριάζουν στο ομότιτλο δικαστικό θρίλερ που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο θέατρο «Εγνατία» της Θεσσαλονίκης. Οι ισάριθμοι ηθοποιοί που τους ενσαρκώνουν όμως, ζουν στη σύγχρονη Ελλάδα. Και γι` αυτήν μιλούν στην… έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε η Karfitsa.
Στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας «Karfitsa» θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε μια σπάνια ομαδική συνέντευξη επί… σκηνής – με 12 ηθοποιούς – τους Κωνσταντίνο Μουταφτσή, Χάρη Μαυρουδή, Θανάση Κουρλαμπά, Βασίλη Παλαιολόγο, Κωνσταντίνο Αρνόκουρο, Μανώλη Ιωνά, Αλέξανδρο Πέρρο, Χριστόδουλο Στυλιανού, Παντελή Παπαδόπουλο, Γιώργο Γιαννόπουλο, Περικλή Λιανό και Απόλλωνα Μπόλλα.
Σπάνια, όχι μόνο του αριθμού των συνεντευξιαζόμενων. Βλέπετε, καλέσαμε τους «12 Ένορκους» όχι απλώς να απαντήσουν σε ερωτήσεις, αλλά να… εκδώσουν ετυμηγορία σε μια μακρά σειρά θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα του σήμερα από την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη βουλευτική ασυλία, ως το ποδόσφαιρο και το… τηλεοπτικό φαινόμενο «survivor».
Όπως θα διαπιστώσετε στα… videos που ακολουθούν και αποτελούν μία πρόγευση όσων θα διαβάσετε στην Karfitsa του Σαββάτου, υπήρξαν ουκ ολίγες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες, υπήρξαν όμως και ομοφωνίες, όπως στο απόλυτο «όχι» στη θανατική ποινή. Και όπως αναφέρει χαριτολογώντας ο… συντονιστής Ένορκος (και στο έργο αλλά και στη συνέντευξη) Κωνσταντίνος Μουταφτσής, «όποιος δει την παράσταση, θα καταλάβει γιατί ως άνθρωποι λέμε όχι».
«Η υπόθεση του έργου, περιστρέφεται γύρω από τη συνεδρίαση των ενόρκων σε μια δίκη με κατηγορούμενο έναν 16χρονο μετανάστη που αν κριθεί ένοχος για το φόνο του πατέρα του, θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή», εξηγεί στην Karfitsa η σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Νικολαΐδη. Όσον αφορά την πρόκληση της σκηνοθεσίας και την επιτυχία ενός έργου με 12 σχεδόν ισοδύναμους ρόλους, απαντά: «Τα δυο αυτά είναι αλληλένδετα. Ήταν πιο εύκολο να γίνει, απ` όσο φαίνεται, καθώς όλοι οι συντελεστές είχαμε την καλύτερη διάθεση και προαίρεση ο ένας προς τον άλλον και είχαμε καλό συντονισμό. Ήταν σαν να σκεφτόμασταν με τον ίδιο τρόπο. Κι αυτό έπαιξε ρόλο και στην επιτυχία της παράστασης, παρά το γεγονός ότι είναι μια παράσταση χωρίς διάλειμμα. Ο κόσμος μένει προσηλωμένος, διότι πρόκειται για ένα πολύ δυνατό κείμενο με διαχρονικά μηνύματα και έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις ένα έργο να εκτυλίσσεται με 12 άντρες να μαλώνουν και να… φιλιώνουν επί σκηνής. Υπάρχουν φορές που ο κόσμος αντιδρά στις ψηφοφορίες των ενόρκων. Σχεδόν συμμετέχει…»