08:47, Παρασκευή
27 Μαΐου 2022

Τρεις καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους στην γκαλερί "Λόλα Νικολάου" (ΦΩΤΟ)

Στην γκαλερί “Λόλα Νικολάου”, στην οδό Τσιμισκή 52 στη Θεσσαλονίκη, θα εκθέτουν τα έργα τους ο Βασίλης Αλεξάνδρου, η Ljiljana Jaric και η Ελευθερία Στόικου, από την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 έως το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, από τις 19:00 – 22:00, ενώ οι ώρες λειτουργίας θα είναι οι εξής: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 12:00 – 20:00, Τετάρτη και Σάββατο από τις 12:00 – 15:00.

Ο Βασίλης Αλεξάνδρου χρησιμοποιεί συνήθως για τις δράσεις του λογοπαίγνια («δια βίας μάθηση», «άλμα εις βάρος»…), με τα οποία αποφασίζει ευφάνταστα να τιτλοφορήσει τα περιβάλλοντα, τις εγκαταστάσεις ή μεμονωμένα του έργα. Γόνιμες και άγονες μηχανές μαζί, λειτουργούν ως εικαστικά συστήματα εν προόδω, σχολιάζοντας ευρηματικά την επιστημονική σκέψη, την παρέμβαση του τυχαίου, την αξιοποίηση εργαλείων ή απόβλητων υλικών και φυσικά τον βιωμένο χρόνο.
Οι σχεδιαστικές και ζωγραφικές χωροταξίες της Ljiljana Jaric παράγουν τόπους μετέωρους που παλεύουν εν ηρεμία να οργανώσουν μία λυρική εικαστική αφήγηση, η οποία φαίνεται να  έχει αποφασίσει αμετάκλητα το οδοιπορικό της προς την κατεύθυνση μιας χαρούμενης ενηλικίωσης. Συναισθηματικά ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές αποχρώσεις ολοκληρώνουν ευαίσθητες σκηνογραφίες, καθώς το χρώμα, το σχήμα, η γραμμή και τα αντικείμενα που περιγράφονται, συνδιαλέγονται ισότιμα μεταξύ τους.

Η Ελευθερία Στόικου πλάθει τις χωρικές της εικόνες, λειτουργώντας με αισθαντικότητα αισθητικής αντίληψης. Με πίστη στη γεωμετρημένη γεωγραφία των οριζόντων της, με την κυκλική κίνηση που εξασφαλίζει μέσω της επανάληψης, τη διατήρηση του ομοίου και τη συνεχή επιστροφή, εξωτερικεύει με τη χειρονομία της τύπους γραφής, από τους πλέον αρχέγονους έως τους σημερινούς. Η εικαστική της πρόταση λειτουργεί στο πλαίσιο αναζήτησης αυθόρμητων καταγραφών, ώστε να σωθεί η ενδόμυχη ελευθερία, αλλά και σαν συνειδητοποίηση για την αδάμαστη απεραντοσύνη.
*(Κριτικά σχόλια από τη Θάλεια Στεφανίδου)