4ο iRoDi: Το φεστιβάλ που στοχεύει στην ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία

Αυλαία ανεβάζει το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» – Reflection οf Disability in art International Festival (iRoDi) από τις 3 εώς τις 10 Δεκεμβρίου. Το φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τέταρτη συνεχή χρονιά και πρεσβεύει το σεβασμό και το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην έκφραση μέσω της τέχνης, εστιάζοντας στα άτομα με αναπηρία.

«Ξεκίνησε ως μια ιδέα με πηγή έμπνευσης την τέχνη. Σκοπός του είναι να αναδείξει την σημασία της πρόσβασης όλων στην τέχνη και να την τιμήσει ως αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης, επικοινωνίας, δημιουργικότητας και πολιτισμού όλων των ανθρώπων» αναφέρει στην Καρφίτσα, η υπεύθυνη του φεστιβάλ και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, Καρτασίδου Λευκοθέα.

Το φεστιβάλ δεν στοχεύει στην ευαισθητοποίηση

Πολλές φορές στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε την λέξη «ευαισθητοποίηση» σε περιπτώσεις που θέλουμε να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση και να πετύχουμε την ενεργοποίηση των πολιτών, μικρών και μεγάλων, σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα. Το φεστιβάλ όμως έχει μια άλλη οπτική, καθώς «δεν επιθυμεί να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία γιατί η ευαισθητοποίηση πολλές φορές κρύβει μέσα της την φιλανθρωπία. Η σημερινή κοινωνία χρειάζεται πολίτες συνειδητοποιημένους σε θέματα διαφορετικότητας και σεβασμού» εξηγεί η κα Καρτασίδου και τονίζει πως «το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία»  καθώς και αυτά τα άτομα έχουν το δικαίωμα «να εκφράζονται μέσω της τέχνης είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά».

Σο φεστιβάλ αυτό, εκτός από το ότι παρακινούνται τα άτομα με αναπηρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά,  έχει ληφθεί μέριμνα για τη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα καθ’ όλες τις εκδηλώσεις του για τα άτομα με προβλήματα ακοής και την προβολή μιας καθολικά προσβάσιμης ταινίας που θα προβληθεί στην τελετή έναρξης. Όλες οι ταινίες είναι με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους. Τα μουσικά κομμάτια από τη RoDi Music Orchestra αποδίδονται επίσης στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Κάθε χρόνο, ακόμη,  υπάρχει διαγωνισμός ταινιών και διαγωνισμό φωτογραφίας.

Το διαγωνιστικό κομμάτι

Φέτος για πρώτη φορά δημιουργήθηκε και διαγωνισμός μουσικής σύνθεσης. Τα κριτήρια για τη συμμετοχή εστιάζουν στην προαγωγή της έννοιας του αυτοπροσδιορισμού, της εκπαιδευτικής και κοινωνικής συμπερίληψης και της χειραφέτησης των αναπήρων. Η συμμετοχή του κοινού στο 3ο Φεστιβάλ ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών κι έτσι βάσει αυτής της επιτυχίας και παγκόσμιας απήχησης που έχει λάβει, μετονομάστηκε από: Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection Of Disability in art Festival» ( RoDi) σε: Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» – Reflection οf Disability in art International Festival (iRoDi)

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για το ποιος μπορεί να συμμετέχει είτε ως δημιουργός ταινίας είτε ως ερασιτέχνης ή επαγγελματίας καλλιτέχνης. Κάθε χρόνο συμμετέχουν ανάπηροι καλλιτέχνες ή ανάπηροι από διάφορους φορείς, που παρουσιάζουν τις καλλιτεχνικές και εθελοντικές τους δράσεις.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ έχουν δημιουργηθεί δύο καλλιτεχνικές ομάδες. Η Rodi Music Orchestra, συντροφεύει το Φεστιβάλ ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το 2018. Αποτελείται από μέλη της εθελοντικής ομάδας και σκοπός της είναι να πλαισιώνει μουσικά τις δράσεις του φεστιβάλ τόσο κατά την περίοδο διεξαγωγής αυτού όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Απαρτίζεται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες εθελοντές μουσικούς. Η εθελοντική Μουσικοθεατρική ομάδα ΕΡΩΔΙΟΣ συστάθηκε στις αρχές του 2021 με σκοπό τη δημιουργία παραστάσεων και εκδηλώσεων στα πλαίσια του Rodi Festival. Αποτελείται από μέλη της εθελοντικής ομάδας του φεστιβάλ αλλά και από αποφοίτους, φοιτητές του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και άτομα του καλλιτεχνικού χώρου.

Τα μέλη της είναι χωρισμένα σε επιμέρους ομάδες για την κάλυψη των αναγκών των δράσεων: μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, χορευτές, σκηνογράφοι, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και τεχνική υποστήριξη.