07:51, Πέμπτη
29 Σεπτεμβρίου 2022

Εξωστρέφεια, ανάπτυξη και… χρέη εκατομμυρίων

vouros-lussaridou

Του Βαγγέλη Στολάκη

Το γεγονός ότι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος έχει θέση τον πήχη ψηλά και πως κάθεται σε ηλεκτρική καρέκλα επισήμανε η πρόεδρος του ΚΘΒΕ Μένη Λυσσαρίδου, κατά τη συνέντευξη τύπου όπου παρουσιάστηκε οι καλλιτεχνικός προγραμματισμός για την περίοδο 2013-2014.

Συμπλήρωσε ότι το κλίμα μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι καλό. Τόνισε πως τρεις είναι οι άξονες της πολιτικής της για το ΚΘΒΕ: εξωστρέφεια, ανάπτυξη και διατήρηση του κύρους του θεάτρου.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βούρος, λίγο πριν παρουσιάσει τον προγραμματισμό για το 2013-14, χαρακτήρισε τα προβλήματα του παρελθόντος «παρωνυχίδες που πρέπει να κοπούν και δεν τιμούν την ιστορία του θεάτρου».

«Ο πήχης έπρεπε να είναι ψηλά. Το ΚΘΒΕ ήρθε ο καιρός να εξελιχθεί», προσέθεσε ο κ. Βούρος τονίζοντας ακόμα ότι οι πρωταγωνιστές των παραστάσεων που θα έρθουν από την Αθήνα θα είναι λίγοι, καθώς όπως είπε η Θεσσαλονίκη έχει εξαιρετικό προσωπικό σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το θέατρο στο πλαίσιο της εξωστρέφειας θα αναπτύξει συνεργασίες με τα Βαλκάνια και ιδρυθεί Ακαδημία Θεάτρου με στόχο τη σπουδή του αρχαίου δράματος στο σύγχρονο θέατρο.

Θα υπάρξουν επίσης δύο διαγωνισμοί, ενώ θα εγκαινιαστεί και μία νέα σχέση αμφίδρομη με το κοινό της Θεσσαλονίκης καθώς οι πολίτες θα ψηφίζουν τα έργα που έχουν πρωτοκολληθεί και θα αποφασίζουν οι ίδιοι ποια από αυτά θα «ανέβουν» σε θεατρικές σκηνές. Επίσης, από τα Χριστούγεννα και μετά αναμένεται να παραχωρηθεί στο ΚΘΒΕ και μία αποθήκη του ΟΛΘ. Αναφορικά με τα χρέη του θεάτρου, όπως ανακοινώθηκε στόχος είναι μέχρι του τέλος του 2014, να αποπληρωθούν. Αυτά ανέρχονται σε 1,2 εκ. ευρώ προς ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ΙΚΑ, 340 χιλ ευρώ προς τη Μονή Λαζαριστών, 280 χιλ ευρώ στην ΕΜΣ και 350 χιλ ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς. Ο κ. Βούρος χαρακτήρισε την κατάσταση όταν ανέλαβε επικίνδυνη, ενώ όπως τόνισε ο ίδιος δε θα πρωταγωνιστήσει σε θεατρικές παραστάσεις, αλλά θα σκηνοθετήσει. Όσο για τα θεατρικά έργα, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 21 που σχεδιάζονται να ανέβουν τα επτά θα είναι ελληνικά

Η κ. Λυσσαρίδου αναφέρθηκε και στις κρατικές επιχορηγήσεις, λέγοντας πως αυτές δεν επιτρέπουν στο θέατρο να αναπτυχθεί και θα «αναζητήσουν» νέα εργαλεία.

Σε ερώτηση της «Κ» για το εάν θα υπάρξει συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και το θέατρο «Άνετον» που προώθησε ο απελθών Σωτήρης Χατζάκης και εάν το ΚΘΒΕ επιμένει στις τρεις αγωγές σε βάρος του δήμου για οφειλές 700 χιλ. ευρώ, ο κ. Βούρος απάντησε πως μέχρι στιγμής δε θα αναπτυχθεί τέτοια συνεργασία και αναμένει να ενημερωθεί από τις νομικές υπηρεσίες.