, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ανανεώθηκε η θητεία του Γιάννη Βούρου στο ΚΘΒΕ

vouros-lussaridouΓια ακόμα τρία χρόνια ανανεώθηκε η θητεία του Γιάννη Βούρου στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Ο Γιάννης Βούρος είναι ο 16ος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ (από την ίδρυσή του το 1961),  και ανέλαβε τη θέση την οποία κατείχε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης.

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Η καταγωγή του είναι από τη Χίο και την Καβάλα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος της Δημοσιογραφίας – Δημοσιολογίας και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην «Ημερησία» και την «Αθηναϊκή» στο πολιτικό ρεπορτάζ,  και στην Κρατική Τηλεόραση στην ημερήσια εκπομπή ρεπορτάζ «Κάθε μέρα».

Διετέλεσε αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (1992-1997). Είναι ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Λ. Βουβούρη «Το εργαστήρι» για παιδιά με νοητική στέρηση, και του Ιδρύματος «MDA Ελλάς» για παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις.

Κείμενα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, ενώ από τις εκδόσεις Λιβάνη έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο του «Μ’ ένα φλασάκι στο μυαλό».

Ως ηθοποιός έχει υπηρετήσει όλη σχεδόν τη γκάμα των ρόλων του ρεπερτορίου (από ελληνική φαρσοκωμωδία μέχρι Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη και Αριστοφάνη -γαλλικό μπουλβάρ και σύγχρονο ρεπερτόριο), εμφανιζόμενος σε μικρά περιφερειακά θέατρα, σε μεγάλες εμπορικές αίθουσες της Αθήνας, σε θέατρα του εξωτερικού και στην Επίδαυρο. Έχει σκηνοθετήσει και μεταφράσει θεατρικά έργα από τα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ τον χειμώνα που μας πέρασε επέστρεψε στο σανίδι και έπαιξε στην παράσταση «Sunset Limited» μαζί με τον Αλέκο Συσσοβίτη.

Διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 2009 έως το 2012, ενώ ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και υπεύθυνος για θέματα θεάτρου και κινηματογράφου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.