fbpx

, Παρασκευή
26 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Άννα Μυκωνίου: Παράγουμε τον πολιτισμό «από τα σπλάχνα» της πόλης μας! 

Η Άννα Μυκωνίου από το 2015 διατελεί Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είναι εκείνη που οραματίστηκε το φεστιβάλ Επταπυργίου.

Σε συνέντευξη της στην Karfitsa, τονίζει πως «στην σύντομη πορεία του, το Φεστιβάλ Επταπυργίου  έχει καταφέρει να καθιερωθεί  και να γίνει ένας αναγνωρίσιμος θεσμός. Φιλοδοξούμε να γίνει το “δικό” μας Φεστιβάλ Αθηνών που δεν θα αναμετράται με τις παραγωγές της Αθήνας αλλά με τις δικές μας!» Όπως αναφέρει η ίδια «εμείς παράγουμε πολιτισμό “από τα σπλάχνα” της πόλης μας και δίνουμε το δικό μας στίγμα.» 

Στην εσωτερική αυλή του Επταπυργίου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2019 ένας νέος θεσμός, το «Φεστιβάλ Επταπυργίου». Το Φεστιβάλ αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει βασικό πολιτιστικό θεσμό της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Ελλάδος και πόλο έλξης τουριστών, βοηθώντας να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη από απλή στάση, σε τουριστικό προορισμό.

Πείτε μας λίγα λόγια για το φεστιβάλ Eπταπυργίου;

Ένας μήνας εκδηλώσεων στην καρδιά του καλοκαιριού, στο πιο γοητευτικό και δροσερό σημείο της πόλης μας.

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ, ο μεγαλύτερος πολιτιστικός θεσμός της Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει πρωτογενές πολιτιστικό προϊόν, δηλαδή εκδηλώσεις πρωτόπαικτες που στήνονται από την καλλιτεχνική ομάδα του Κέντρου πολιτισμού της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ένα όραμα του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα να αναδείξουμε τα μνημεία μας μέσα από τον πολιτισμό. Από το 2019 καλλιτεχνικός Διευθυντής αυτού του πετυχημένου θεσμού είναι ο εικαστικός Αθανάσιος Κολαλάς.

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ άνοιξε τις πύλες του το 2019 και από τότε παρουσιάζει κάθε χρόνο 6-7 εκδηλώσεις: Όπερα, συναυλίες έντεχνης μουσικής, θέατρο, βραδιές ποίησης και μουσικής, αφιερώματα σε σπουδαίους καλλιτέχνες. Στην σύντομη πορεία του, το Φεστιβάλ Επταπυργίου  έχει καταφέρει να καθιερωθεί  και να γίνει ένας αναγνωρίσιμος θεσμός. Φιλοδοξούμε να γίνει το «δικό» μας Φεστιβάλ Αθηνών που δεν θα αναμετράται με τις παραγωγές της Αθήνας αλλά με τις δικές μας. Χρόνια παρακολουθώ και πικραίνομαι με αυτό που γίνεται σε όλη την Ελλάδα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια  ανακύκλωση παραγωγών. Στήνονται στην Αθήνα 15 θεατρικές παραστάσεις και 15 συναυλίες και αυτές παίζονται, οι ίδιες παντού. Έχουμε και εμείς όμως εδώ στην Βόρεια Ελλάδα καλλιτέχνες και πρέπει να τους αναδεικνύουμε και κυρίως να τους κρατούμε στον τόπο μας. Αυτό λοιπόν διαφοροποιεί το Φεστιβάλ Επταπυργίου από τα υπόλοιπα Φεστιβάλ. Εμείς παράγουμε πολιτισμό «από τα σπλάχνα» της πόλης μας. Και δίνουμε παντού το δικό μας στίγμα.

Ποια είναι η προετοιμασία που απαιτείται για την σωστή οργάνωση και το επιθυμητό αποτέλεσμα του φεστιβάλ; 

Απαιτεί προετοιμασία μηνών. Στην αρχή επιλέγονται οι παραγωγές, στην συνέχεια γίνεται επιλογή συνεργατών (σκηνοθέτες, μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, ενορχηστρωτές, ) πάντα με καλλιτεχνικά κριτήρια. Και ξεκινά η προετοιμασία που έχει πολλά στάδια. Μια  αρχική ζύμωση με τους καλλιτέχνες, από όπου προκύπτουν και πολλές ιδέες, video art, πρόβες, ξανά πρόβες μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ποιος είναι ο σκοπός αυτού του φεστιβάλ; 

Είναι κάτι που θα συνεχίσει να γίνεται και τα επόμενα χρόνια ; 

Είναι το μεγαλύτερο στοίχημα να συνεχίσει το Φεστιβάλ και τα επόμενα χρόνια. Εμείς στο Κέντρο πολιτισμού θα το φροντίσουμε, γιατί είναι το δημιούργημα μας. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη αυτού του υπέροχου μνημείο σε χώρο πολιτισμού.

Η επαφή με τους καλλιτέχνες για την συμμετοχή τους στο φεστιβάλ είναι για εσάς μια δύσκολη διαδικασία ; Ανταποκρίνονται από την αρχή θετικά ; 

Τώρα πια δεν είναι τίποτα δύσκολο. Τα πρώτα χρόνια όταν προσεγγίζαμε μεγάλα ονόματα αισθανόμασταν μια αμηχανία γιατί το φεστιβάλ ήταν άγνωστο. Τώρα αυτό έχει αλλάξει. Εισπράττουμε πολλή θετική ενέργεια από τους καλλιτέχνες και αυτό που εκφράζουν είναι ότι είναι τιμή τους να παρουσιάσουν την δουλειά τους στον υπέροχο χώρο του.

Είναι η 5η χρόνια που πραγματοποιείται το φεστιβάλ Επταπυργίου. Τι θα παρακολουθήσουμε στη φετινή οργάνωση, θα υπάρξουν αλλαγές συγκριτικά με τις προηγούμενες; 

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου παρουσιάζει φέτος 6 παραγωγές, όλες στημένες από το Κέντρο Πολιτισμού. Ξεκινάμε 21, 22 & 23 με την όπερα για παιδιά και νέους «Σιωπή ο βασιλιάς ακούει» του Νίκου Κυπουργού, σε σκηνοθεσία Θανάση Κολαλά. Φέτος ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός χτίστηκε με την σκέψη να κάνουμε άνοιγμα στα παιδιά και στους νέους. Τα προσκαλούμε λοιπόν,  μέσα από δύο παραγωγές, – να γνωρίσουν το μνημείο του Επταπυργίου και να δημιουργήσουν και αυτά μνήμες  στην γοητευτική αυλή του. Με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στις 28 και 29 Ιουλίου οι αναμενόμενες πιά βραδιές ποίησης και μουσικής, σε κείμενα -λογοτεχνική μελέτη δική μου. «Οδυσσέας Ελύτης-Με φως ελληνικό». Μια παράσταση λόγου και μουσικής που θα απογειωθεί από τις ερμηνείες του Κώστα Μακεδόνα, της Μαρίας Κωστράκη  και τις απαγγελίες της ΚαρυοφυλλιάςΚαραμπέτη.

3 & 4 Ιουλίου θα «JAZZάρουμε» με μια μπάντα σαξοφώνων και τον Θοδωρή Μαραντίνη, την Ευρυδίκη και τον Μύρωνα Στρατή σε ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα, όλο εκπλήξεις. Με τις δυο αυτές βραδιές ευελπιστούμε να ανηφορίσουν και οι έφηβοι στο Επταπύργιο, σε ένα πάρτι για όλες τις ηλικίες. 7 Ιουλίου παρουσιάζουμε ένα «Ρεσιτάλ κιθάρας με  τον Κώστα Ματσίγκο» που υποδέχεται  8 εξαιρετικούς ερμηνευτές σε μια ατμοσφαιρική βραδιά : Βασίλης Λέκκας, Παντελής Θαλασσινός, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Πρατσινάκης, Έφη Ναβροζίδου, Ιωάννα Γιαννοπούλου, Νάνα Μπινοπούλου, Μαρίνα Ματσίγκου

11 & 12 Ιουλίου παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα «ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ-60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ», μια μεγάλη συναυλία με ένα ειδικά φτιαγμένο πρόγραμμα που θα τιμά και θα φωτίζει κάθε περίοδο της μεγάλης καριέρας της. Εκτός από τη Μαρία Φαραντούρη συμμετέχει και η Εύη Σιαμαντά. Το Φεστιβάλ μας ολοκληρώνεται 18 και 19 Ιουλίου με ένα αφιέρωμα στον τραγουδοποιό Δημήτρη Ζερβουδάκηπου ανηφορίζει στο Επταπύργιο με μια Συμφωνική ορχήστρα, την Jovenataensemble, το λαϊκό σχήμα «Πριγκηπέσσα» και μια ροκ μπάντα καθώς και δυο χορωδίες. 100 και πλέον καλλιτέχνες σε ένα μεγάλο αφιέρωμα που τιμά την 40χρονη πορεία του αγαπημένου Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.