, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Άννα Τενέζη: Η ζωή του κάθε ανθρώπου έχει πολλά να αφηγηθεί

Η Άννα Τενέζη με αφορμή την συμμετοχή της στην Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και την παρουσίαση των έργων της στο φιλαναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης στις 10 -11/12/2021 στο μέγαρο της Φ.Α.Α.Θ. μιλάει στην Karfitsa.

Κα Τενέζη,θα θέλαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για τη ζωή και το έργο σας.

Η ζωή του κάθε ανθρώπου έχει πολλά να αφηγηθεί, άλλοτε ταπεινά και συνηθισμένα, άλλοτε συναρπαστικά και ενδιαφέροντα, άλλοτε σκοτεινά, άλλοτε φωτεινά, αλλά πάντα με σκαμπανεβάσματα και ανατροπές.

Η δικιά μου ζωή με επιφόρτισε με ένα βάρος πενήντα κιλών στην πλάτη (το λέω, βέβαια, μεταφορικά), με το οποίο πρέπει να τρέξω, να προλάβω όσα απαιτεί η καθημερινότητα και να καλύψω, τουλάχιστον ένα μέρος αυτών που πραγματικά επιθυμώ να κάνω.

Ώστε, δε θα ήταν δυνατό, στα πλαίσια μιας σύντομης συνέντευξης, να δώσω μια εικόνα της ζωής μου, που να αποδίδει, έστω και αδρομερώς τα σημαντικά γεγονότα της ζωής μου, τις επιτυχίες, τις αποτυχίες, τον αγώνα μου και τα μικρά κατ’ άλλους, αλλά σημαντικά για μένα επιτεύγματα.

Εντελώς συμβατικά, θα μπορούσα να πω: γεννήθηκα στην Ξάνθη, μια μικρή και παραγνωρισμένη μέχρι πρό τινος πόλη, με ιδιαιτερότητες, που εμένα μου αρέσουν πολύ, από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (φτώχεια, δυσκολίες, παραμερισμός, διακρίσεις κ.λπ.), σπούδασα στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη και τα κύματα της ζωής με έφεραν να ζω στην Κύπρο, με τις δικές της περιπέτειες, τις ομορφιές, τα προνόμια και τις αντιξοότητές της.

Αυτή είναι η ζωή μου με δυο λόγια, ιδωμένη από ψηλά, με ένα ντρόουν.

Τότε λοιπόν, ας περάσουμε στο έργο σας.

Το έργο μου είναι μια μακροχρόνια παραγωγή, παρά τις πολυετείς αποχές μου.

Απλώνεται σε όλα τα είδη του λόγου: μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση, θέατρο, οδοιπορία, αυτοβελτίωση, κριτική και τώρα τελευταία σενάρια μικρού και μεγάλου μήκους. Παρέλειψα τα παραμύθια, γιατί δε θεωρούσα τον εαυτό μου συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, αλλά τα παραμύθια μου έγιναν ενθουσιωδώς δεκτά έτσι, που δύο από αυτά θα διδαχτούν σε ένα σχολείο της μακρινής μας Αυστραλίας και ένα στο Βέλγιο.

Ένα μέρος από το έργο μου, που αφορά στις εκδόσεις του ΣΠΕΚ και περιλαμβάνει δύο ηλεκτρονικά, πέντε ακουστικά και δύο έντυπα βιβλία, θα έχω την ευκαιρία να το παρουσιάσω το Σάββατο 11/12, στις 17.00 – 18.30 στη Φ.Α.Α.Θ. επί της Αγίας Σοφίας, και προσκαλώ όλους να χαρούμε μαζί την υπέροχη αυτή γιορτή του βιβλίου, που είναι πάντα ο καλύτερος σύντροφός μας, σε όποια ψυχική κατάσταση και αν βρισκόμαστε, φτάνει να πάρουμε στα χέρια μας εκείνο, που είναι ικανό να μας παρηγορήσει, να μας διασκεδάσει, να μας ταξιδέψει και να μας πάρει μαζί του σε όποιους κόσμους έχει δημιουργήσει.

Ιδιαίτερα θα χαρώ να δω και να γνωρίσω αναγνώστες παλαιότερων βιβλίων μου. Θα είναι σαν να συναντώ παλιούς, αγαπημένους φίλους. Γιατί η τιμή του συγγραφέα είναι οι αναγνώστες του.