fbpx

, Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Από το αρχαίο λατομείο Αλυκής Θάσου πήγαν τα μάρμαρα στην Αμφίπολη

 
ÓõíÝ÷éóç áíáóêáöéêþí åñãáóéþí óôïí Ôýìâï ÊáóôÜ óôçí Áìößðïëç. (EUROKINISSI/Ãñáöåßï Ôýðïõ Õðïõñãåßïõ Ðïëéôéóìïý êáé ÁÈëçôéóìïý)
Το  λατομείο Αλυκή Θάσου, στις μέρες μας είναι ένα τουριστικός πόλος έλξης και θα μπορούσε να πει κανείς πως ζει στιγμές δόξας.
Ωστόσο ένδοξες μέρες έζησε και κατά το παρελθόν αφού από αυτό το λατομείο προήλθαν τα μάρμαρα από τα οποία χτίστηκε ο ταφικός περίβολος που έφερε στο φως η αρχαιολόγος  Κατερίνα Περιστέρη και οι συνεργάτες της.
Το ανεκτίμητης ομορφιάς ταφικό μνημείο του οποίου τα μυστικά δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και φυσικά οι έρευνες επεκτείνονται σε κάθε πτυχή του.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ η Αλυκή Θάσου δέχεται εκατοντάδες τουρίστες από Βαλκανικές και Σκανδιναβικές χώρες και ενδεχομένως η αποκάλυψη της προέλευσης των υλικών από την περιοχή να αυξήσει το τουριστικό ενδιαφέρον.
Η περιοχή κατά την αρχαιότητα φαίνεται πως ήταν σημαντικό κέντρο αφού εκτός από το σχεδόν βυθισμένο στις μέρες μας λατομείο από το οποίο προήλθαν τα μάρμαρα του βασιλικού  τάφου της Αμφίπολης υπάρχουν και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που συγκλίνουν στην παραπάνω άποψη.
Συγκεκριμένα υπάρχει ένα ιερό και δύο λατομεία μαρμάρου στην περιοχή και το γεγονός ότι περί τα δυόμισι χιλιάδες κυβικά μέτρα μαρμάρινων όγκων μεταφέρθηκαν από τη Θάσο στην  Αμφίπολη είναι ένα εξωπραγματικό επίτευγμα για τα δεδομένα της εποχής και απόδειξη της ιδιαίτερης ποιότητας του μαρμάρου.
Φυσικά οι αρχαιολόγοι που μίλησαν στην «Κ» περιμένουν όλες τις αναλύσεις που να πιστοποιούν πέραν πάσης αμφιβολίας την προέλευση των μαρμάρων, αλλά οι έως τώρα ενδείξεις είναι κάτι παραπάνω από ισχυρές.
Η Αλυκή Θάσου φαίνεται πως ήταν σημαντικός τροφοδότης μαρμάρου για ταφικά  μνημεία βασιλιάδων, στρατηγών και ανθρώπων με εξέχοντα ρόλο στα δημόσια πράγματα εκείνης της περιόδου.
Η μεταφόρτωση των μαρμάρινων όγκων στα πλοία της εποχής προϋπέθετε μίας μορφής «τεχνολογία», δηλαδή κάτι σαν «γερανό» που καθιστούσε δυνατή την φόρτωση και εκφόρτωση τους.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η «αρχιτεκτονική» του λατομείου αφού υπήρχε ειδική πρόνοια ώστε τα πλοία να δένουν πλευρικά ώστε να είναι ευκολότερη η φόρτωση τους.
Το λατομείο ήταν τόσο γνωστό ώστε τα μάρμαρα του έφευγαν και εκτός Ελλάδας με δημοφιλέστερους προορισμούς Αίγυπτο και Περσία αλλά ορισμένες φορές ακόμα και τη Ρώμη.
Αν με μέριμνα των αρμόδιων δημόσιων φορέων προβληθεί σωστά η περιοχή η προσδοκώμενη ανάπτυξης της περιοχής – τουριστική – θα είναι τεράστια.
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.