, Τετάρτη
01 Φεβρουαρίου 2023

Αριστόνους, ένας ακόμη πιθανός “ένοικος” της Αμφίπολης

Ένα πρόσωπο που ήταν άμεσα συνδεδεμένο τόσο με τον Μέγα Αλέξανδρο όσο και με την μητέρα του, την Ολυμπιάδα, ο διοικητής της Αμφίπολης Αριστόνους, εικάζεται τελευταία ότι θα πρέπει να είχε κάποια σχέση με την ανέγερση του Τύμβου Καστά.

Μια ματιά σε ορισμένα από τα στοιχεία αρκεί για να πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι η ταφή στη Αμφίπολη όχι απλά ανήκει σε επιφανή- σπουδαίο κοινωνικά άνδρα, αλλά σε άτομο που συνδέεται άμεσα με τη βασιλική γενιά που άφησε πίσω της την ιστορία της. Ανάλογες δηλώσεις έχει κάνει και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο διάσημος ιστορικός του 1ου μ.χ αιώνα, Αρριανός, αναφέρει με ενδείξεις και επίσημες πηγές ότι ο Αριστόνους ήταν πιστός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το όνομα του Αριστόνους εμφανίζεται ξανά σε αναφορές ενός άλλου αρχαίου ιστορικού, του Διοδώρου του Σικελιώτη, όταν πλέον ο Μέγας Αλέξανδρος έχει πεθάνει και στο προσκήνιο μαίνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των επιγόνων του.

Η υπόθεση που γίνεται και στην οποία πρωταγωνιστεί ο Αριστόνους, είναι ότι, ως αποδεδειγμένα πιστός στον Αλέξανδρο και την Ολυμπιάδα, ανέλαβε να κατασκευάσει ένα μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο εις μνήμην του νεκρού πολέμαρχου.

Το σενάριο «Αριστόνους» λέει ότι το μνημείο της Αμφίπολης κατασκευάστηκε με εντολή, χρηματοδότηση και επίβλεψη του Αριστόνοος για τον Μέγα Αλέξανδρο. Το τι απέγινε το λείψανό του Μακεδόνα βασιλιά, πού βρίσκεται ο τάφος του κ.λπ. συνιστά από το 323 π.Χ. έως σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς γρίφους. Ο Τύμβος Καστά ίσως προσφέρει ένα ίχνος ή, όπως πολλοί ελπίζουν, το κλειδί για τη λύση των ταφικών μυστηρίων που συνδέονται με τον Μέγα Αλέξανδρο.