, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Αθανάσιος Ζτούπας: Η τέχνη μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι

Την πεποίθηση πως όταν αρχίσουμε να παρατηρούμε τη μαγεία και την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας αλλάζει ο τρόπος σκέψης μας και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, αναφέρει σε συνέντευξή του στην Karfitsa ο Αθανάσιος Ζτούπας με αφορμή την ατομική του έκθεση «Σπίτια, Μνήμες, Χρόνος».

Συνέντευξη στην ΕΥΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Αθανάσιου Ζτούπα, «Σπίτια, Μνήμες, Χρόνος», στον χώρο του Project Room. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και σήμερα, Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Τι είναι αυτό που μπορούμε να διακρίνουμε μέσα από τα έργα σας;

Η έμπνευση μου ήταν τα σπίτια και τα αντικείμενα που έχουν σχέση με την οικία, όπως είναι οι καρέκλες με τα τραπέζια μέσα στο σπίτι ή μέσα σ’ ένα καφενείο. Με την πάροδο του χρόνου τα σπίτια αλλοιώνονται και στην πορεία μετατρέπονται σε έργα τέχνης ή αφορμή για έργα τέχνης. Ακόμα και τα ερείπια, αν τα δούμε με μία διαφορετική ματιά ακόμα μπορούμε να δημιουργήσουμε τέχνη. Πλέον, τα σπίτια μπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά πάντα θα υπάρχει κάτι κρυμμένο που όταν το κοιτάς θα έρχονται εικόνες από το παρελθόν. Οι καρέκλες παραπέμπουν σε έναν τόπο συνάντησης, σε κάτι οικείο και όμορφο, στην επαφή και την επικοινωνία με τον κόσμο, στις ανταλλαγές απόψεων και στην σύνδεση των ανθρώπων.

Το κομμάτι της τέχνης με ποιόν τρόπο μπήκε στη ζωή σας;

Από το δημοτικό ζωγράφιζα και αγαπούσα την τέχνη, μου άρεσε πάντα να δίνω έμφαση στην λεπτομέρεια. Θυμάμαι στο δημοτικό την ώρα τον καλλιτεχνικών έφτανα σε σημείο να έχω ζωγραφίσει τα πάντα με αποτέλεσμα να μην μπορώ να σκεφτώ κάτι καινούριο και πολλές φορές περνούσα την ώρα σκεπτόμενος απλά για το τι άλλο θα μπορούσα να κάνω.

Αποτελεί η τέχνη ένα καταφύγιο για εσάς;

Σίγουρα, με την τέχνη χάνεσαι, ξεχνιέσαι και ταξιδεύεις. Με το που αρχίσω να ζωγραφίζω έναν πίνακα και πιάσω τα χρώματα δεν καταλαβαίνω πως περνάει η ώρα. Πολλές φορές ζωγραφίζω όρθιος και όταν αρχίσω να κουράζομαι καταλαβαίνω πως ίσως να έχει περάσει ένα τρίωρο. Η τέχνη λειτουργεί καταπραϋντικά σε στιγμές άγχους και πίεσης, αν και πολλά όμορφα έργα γεννιούνται σε δύσκολες στιγμές.

Υπάρχει κάτι που θέλετε να περάσετε μέσα από τα έργα σας;

Να αρχίσουμε να παρατηρούμε και να ψάχνουμε τη μαγεία και την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας. Ναι ακόμα και σ’ ένα παλιό σπίτι, με την φθορά του, με τα παράθυρα και τις παλιές πόρτες του, έχει την δύναμη αν το κοιτάξεις με μία διαφορετική ματιά να σε γοητεύσει και να σου γεννήσει εικόνες και παλιές αναμνήσεις. Αν αναζητήσουμε αυτή την ομορφιά θα αλλάξει όλη η καθημερινότητα μας, ο τρόπος που θα κινηθούμε αλλά και ο τρόπος σκέψης μας, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!