, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Δεν είναι ο Μ. Αλέξανδρος στον τάφο της Αμφίπολης»

amfipoli3
Η Αμφίπολη και το ανασκαφικό έργο της κ. Περιστέρη δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στον Ιανό, όπου παραβρέθηκε η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη στο πλαίσιο των «Απρόβλεπτων συναντήσεων».
Η διευθύντρια της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, παραβρέθηκε στον Ιανό και μίλησε για την πορεία της στο χώρο της αρχαιολογίας, αλλά και για τα χρόνια που εργάστηκε δίπλα στον κορυφαίο Μανώλη Ανδρόνικο.
Η αρχαιολόγος δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί και με την πιο πολυσυζητημένη ανασκαφή του 2014-15. Η κ. Κοτταρίδη αμφισβήτησε τη χρονολόγηση του τάφου, «κατεβάζοντάς» την από τα τέλη του 4ου στις αρχές του 2ου αιώνα, ενώ επεσήμανε για ακόμα μια φορά ότι στον τάφο δεν βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος.”Η περίπτωση της Αμφίπολης, κοινωνιολογικά, μας έδειξε κάποια όρια. Μας έδειξε τι παθαίνει κανείς όταν κάνει λήψη του ζητουμένου, της ευχής, της υπόθεσης και κάνει την υπόθεση δεδομένο. Η υπόθεση ότι εκεί είναι η οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί να είναι πολύ εντυπωσιακή για τον πολύ κόσμο, αλλά για να το πεις αυτό πρέπει να έχεις πολύ ισχυρά στοιχεία, όταν ξέρεις ότι είναι οπουδήποτε αλλού πλην εκεί. Όταν το κάνεις και δεν το στηρίζεις έχεις πρόβλημα…”, είπε χαρακτηριστικά, “αδειάζοντας” στην ουσία τη κ. Περιστέρη.
Παράλληλα υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή έπρεπε να αναφερθεί ότι ο τάφος ήταν πιθανότατα συλημένος, έκανε λόγο για «χρήση και κατάχρηση» των μέσων ενημέρωσης, ενώ διαφώνησε και με τη χρονολόγηση του μνημείου, λέγοντας ότι κατά την εκτίμησή της χρονολογείται 100 ώς 150 χρόνια αργότερα από τη χρονολόγηση που ανακοίνωσε η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη.
Πάντως, η περίπτωση της Αμφίπολης είχε κατά την κ. Κοτταρίδη και ένα θετικό στοιχείο, καθώς έδειξε το ενδιαφέρον του κόσμου για την αρχαιολογία.
“Έχω πει και έχω γράψει ότι αν κάποιος δεν είναι εκεί, είναι ο Μέγας Αλέξανδρος γιατί γι’ αυτόν ξέρουμε πού είναι. Εγώ δεν θέλω να βρω νεκρό τον Αλέξανδρο, δεν με νοιάζει να βρω χαμένα κόκαλα, διαλυμένα, που δεν θα τα βρω γιατί ξέρουμε τι συνέβη με τον τάφο του Αλέξανδρου. Ό,τι έπαθε και η Υπατεία έπαθε και ο τάφος του Αλέξανδρου. Ο όχλος της Αλεξάνδρειας ρήμαξε το Σαραπείο, τη Βιβλιοθήκη και προφανώς και τον τάφο του Αλέξανδρου. Εγώ προτιμώ να αναζητώ τη ζωντανή του μνήμη”, κατέληξε η κ. Κοτταρίδη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.