Ελευθέριος Πλουτάρχου: Για τη λογοτεχνία, με αφοσίωση, σκληρή προσπάθεια και αξιοπρέπεια

Ο Ελευθέριος Πλουτάρχου, που συμμετέχει στη φετινή Έκθεση Βιβλίων των Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, παρουσιάζοντας το πρόσφατο βιβλίο του στο φιλαναγνωστικό κοινό της συμπρωτεύουσας, μας συντείνεται πρώτα και κύρια ως εκπαιδευτικός. Ένα επάγγελμα λειτούργημα, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, σε μια εποχή που ο ρόλος και το κύρος του εκπαιδευτικού, σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετές φορές δοκιμάζεται και υποβαθμίζεται. Είναι κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού στις Επιστήμες της Αγωγής και εργάζεται στη Δημοτική Εκπαίδευση Κύπρου από το 1999. Δηλώνει πως μόλις πριν από λίγο καιρό έκανε τα πρώτα του συγγραφικά βήματα, τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη προς τη λογοτεχνία και προσπαθώντας μέσα από αυτή να στείλει τα δικά του μηνύματα στους νέους και να βάλει το δικό του μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα της παιδείας και ευρύτερα του πολιτισμού.

Στο λογοτεχνικό του έργο περιλαμβάνονται το εκπαιδευτικό/λογοτεχνικό βιβλίο «Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα» και δύο ποιητικές συλλογές: Των στίχων πανσπερμία και Άνθρωπος – Στοχασμοί και Αποχρώσεις – 180 χαϊκού. Ειδικότερα, η τελευταία ποιητική του συλλογή, που έχει εκδοθεί σε συνεργασία του ΣΠΕΚ με τις εκδόσεις Αρχύτας, έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την αέναη προσπάθειά του να νοηματοδοτήσει τη ζωή του. Με αυτή τη συλλογή, όπως μας αναφέρει, τονίζει τον δυναμισμό που κρύβουμε μέσα μας ως άνθρωποι αλλά και τη θέλησή μας για αυτοκριτική, για άντληση διδαγμάτων από το παρελθόν αλλά και το παρόν, ώστε να επαναπροσδιορίσουμε την πορεία μας στο μέλλον, πάντα αφοσιωμένοι σε αξίες και ιδανικά, με έμφαση στη συνέργεια και στην προσφορά. Τα 180 ποιήματα της μιας ανάσας ζητούν να διεγείρουν τον αναγνώστη να στοχαστεί κι αυτός μέσα από τις «αποχρώσεις» της πολυδιάστατης ζωής μας. Τον προσκαλούν σ’ ένα «ποιητικό ταξίδι», πλημμυρισμένο από έντονα συναισθήματα που θα τον κυριεύσουν, γεμάτο από πληθώρα μηνυμάτων που θα τον προβληματίσουν με τις ενότητες: Εσωτερική Συνομιλία, Κοινωνικά, Φύση, Ερωτικά, Μύθων Διδαχές και Προγόνων Γη. Επίσης, αρκετά άλλα έργα του λογοτέχνη Ελευθέριου Πλουτάρχου έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες ποίησης και πολιτιστικά έντυπα, ενώ ποιήματα, δοκίμια και διηγήματά του έχουν διακριθεί με βραβεία και επαίνους σε διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς. Επιπρόσθετα, αποτελεί μέλος αρκετών λογοτεχνικών ενώσεων, συνδέσμων και ομίλων σε Κύπρο και Ελλάδα.

Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, είναι νυμφευμένος, πατέρας δύο παιδιών και διαμένει στη Λευκωσία. Στον ελεύθερό του χρόνο αθλείται με φίλους και εκδράμει στη κυπριακή φύση με την οικογένειά του. Τέλος, συμβουλεύει όσους νέους σκέφτονται να ασχοληθούν με τη λογοτεχνία να το τολμήσουν, έχοντας ως εφόδια την αφοσίωση, τη σκληρή προσπάθεια και την αξιοπρέπεια. Ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα που θέλει να στείλει μέσα από το έργο του είναι το μήνυμα της αγάπη, όπως φαίνεται και μέσα από δύο χαρακτηριστικά χαϊκού της συλλογής του:

Μετράς οφειλές/που χρωστάς να πληρώσεις/µ’ αγάπης χρέος.

Πες το «σ’ αγαπώ»,/απ’ τ’ άλφα ως τ’ ωµέγα,/ τ’ αλφαβητάρι.

Σημείωση: Το παρόν αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του συγγραφέα Ελευθέριου Πλουτάρχου, γίνεται με αφορμή τη συμμετοχή του στην Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ και την παρουσίαση του έργου του στο φιλαναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 το απόγευμα 17:00-18:00, στην αίθουσα τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, Αγίας Σοφίας 38.