Εντυπωσιακό αρχαιοελληνικό ναυάγιο βρέθηκε στη Σικελία (ΦΩΤΟ)

nauagio

Ένα αρχαιοελληνικό ναυάγιο στα Αιόλια Νησιά, βόρεια της Σικελίας ανακάλυψαν αυτοδύτες σε βάθος 125 μέτρων.

Οι δύτες βρέθηκαν μπροστά στο ναυάγιο  του πλοίου ανοιχτά της νήσου Παναρέα, περίπου 64 χιλιόμετρα βόρεια της Σικελίας, έπειτα από έρευνες δύο ετών και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι το ναυάγιο χρονολογείται το 218 π.Χ.

Απ’ ότι φαίνεται το πλοίο μετέφερε αμφορείς με κρασί και λάδι, ενώ εκτιμάται ότι ναυάγησε κατά τη διάρκεια του Β’ Καρχηδονιακού Πολέμου, όταν η Ρώμη και η Καρχηδόνα ανταγωνίζονταν για τη ναυτική υπεροχή.

Μάλιστα η ιταλική κυβέρνηση λόγω της εξαιρετικής σημασίας και αξίας του ναυαγίου ζήτησε τη συμβολή της  οργάνωσης Global Underwater Explorer (παγκόσμιοι υποβρύχιοι εξερευνητές), που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι σε ναυάγια.

Το φορτίο των αμφορέων που εντοπίστηκε στον πυθμένα της θάλασσας, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, ενώ ανάμεσα στα ευρήματα είναι και η άγκυρα του πλοίου που ήταν πιασμένη σε έναν βράχο.

Επιπλέον, βρέθηκε ένα θυσιαστήριο με ελληνική επιγραφή.

Όπως τονίζουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες της Ιταλίας την καταγραφή του ναυαγίου έχουν αναλάβει ενάλιοι αρχαιολόγοι «που θα βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφηση των αρχαίων θαλάσσιων μονοπατιών».

Να σημειωθεί ότι από τους δύτες της Global Underwater Explorer δημοσιεύτηκε υλικό που δείχνει τις έρευνές τους γύρω από το ξύλινο σκάφος, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2010 και φέρει το όνομα Παναρέα ΙΙΙ.

Πηγή: paraskhnio.gr

duo8 ena8 tessera5