, Παρασκευή
27 Ιανουαρίου 2023

ΦΚΘ: Αναλυτικά οι ταινίες της εβδομάδας

danish
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του βραβευμένου σεναριογράφου Τομά Μπιντεγκέν Les Cowboys προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στο Ολύμπιον. Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας προβάλλεται το φιλμ Ταξίδι στην άλλη όχθη του ιάπωνα σκηνοθέτη Κιγιόσι Κουροσάουα, που απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών 2015, ενώ συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας Δεσμοί αίματος του Γκρίμουρ Χακόναρσον.
Στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι προβολές της πολυσυζητημένης ταινίας του Τομ Χούπερ Το κορίτσι από τη Δανία, που εστιάζει στη ζωή της πρώτης τρανσέξουαλ Λίλι Έλμπε. Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, επίσης στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης τιμά τον ιταλό δημιουργό Έτορε Σκόλα, έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαίους κινηματογραφιστές.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Les Cowboys
(Γαλλία, 2015)
Σκηνοθεσία: Τομά Μπιντεγκέν / Thomas Bidegain. Σενάριο: Laurent Abitbol, Thomas Bidegain. Με τους: François Damiens, Finnegan Oldfield, Agathe Dronne. Έγχρωμη, 104΄.
Όταν η 16χρονη κόρη του Άλαν ξαφνικά εξαφανίζεται, εκείνος ξεκινά να την αναζητά απεγνωσμένα. Δίπλα του στην αγωνιώδη διαδρομή, ο νεαρός του γιoς αποφασίζει να θυσιάσει τα καλύτερά του χρόνια προκειμένου να σταθεί στο πλευρό του πατέρα του. Η σκοτεινή οδύσσειά τους, όμως, είναι γεμάτη εκπλήξεις και ο δρόμος τους θα είναι τελικά πολύ πιο μακρύς απ’ όσο φαντάζονταν.
Ώρες προβολών:
18:45, 21:15
ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ


Ταξίδι Στην Άλλη Όχθη / Journey To The Shore / Kishibe no tabi
(Ιαπωνία – Γαλλία, 2015)
Σκηνοθεσία: Κιγιόσι Κουροσάουα / Kiyoshi Kurosawa. Σενάριο: Kiyoshi Kurosawa, Kazumi Yumoto. Με τους: Eri Fukatsu, Tadanobu Asano, Masaaki Akahori. Έγχρωμη, 127΄.
Το ταξίδι της Μιζούκι και του συζύγου της Γιουσούκε δεν σταματά, παρόλο που εκείνος πνίγηκε στη θάλασσα πριν από τρία χρόνια. Όταν ξαφνικά επιστρέφει στο σπίτι, εκείνη δεν εκπλήσσεται. Αντ’ αυτού, η Μιζούκι αναρωτιέται γιατί άργησε τόσο πολύ. Συμφωνεί με τον άντρα της να την πάρει μαζί του σ’ ένα ταξίδι. Η Μιζούκι θέλει να του γνωρίσει τους ανθρώπους εκείνους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της. Το ταξίδι τούς οδηγεί στην ιαπωνική ενδοχώρα, στα χωριά και την εξοχή. Είναι ένα όμορφο ταξίδι, που κινείται στα όρια της πραγματικότητας και του φανταστικού, ανάμεσα σε πνεύματα και φαντάσματα. Ένα road movie, μια ιδιαίτερη ταινία για τη ζωή και τον θάνατο.
Ώρες προβολών:
19:15, 21:45
Δεσμοί αίματος / Rams
(Ισλανδία, 2015)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Γκρίμουρ Χακόναρσον / Grímur Hákonarson. Με τους: Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Böving, Jón Benónýsson, Guðrúnsigur Björnsdóttir, Sveinn Ólafurgunnarsson, Jörundur Ragnarsson,þorleifur Einarsson. Έγχρωμη, 93΄.
Με τα πιο απλά υλικά, ο Γκρίμουρ Χακόναρσον δημιουργεί μια υπέροχη ταινία με σκανδιναβική ψυχή. Δυο αδέλφια, που από πείσμα έχουν να μιλήσουν περισσότερα από σαράντα χρόνια, ζουν σε διπλανές φάρμες σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της Ισλανδίας. Ο κόσμος τους στρέφεται γύρω από τα πρόβατά τους. Όταν μια ασθένεια προσβάλλει ένα κριάρι, ο φόβος απλώνεται σ’ όλη την περιοχή. Μαύρο χιούμορ και δράμα εναλλάσσονται σε μια ταινία που ο ρυθμός της συμβαδίζει με το ρυθμό της φύσης, δίνοντας χώρο στους ήρωες για να αναπνεύσουν. Το φιλμ υμνεί τους δεσμούς του ανθρώπου με τα ζώα, ειδικά σε απομονωμένες περιοχές, ενώ προβάλλει με αυθεντικότητα και τις σχέσεις που αναπτύσσονται σε μικρές κοινότητες, στις οποίες το περιβάλλον προσδιορίζει καταλυτικά τον παράγοντα «ζωή».
Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ώρες προβολών:
Σάββατο, Κυριακή, Τρίτη 17:30
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ (ΑΠΟΘΗΚΗ 1)
Το κορίτσι από τη Δανία / Danish Girl
(Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ-Βέλγιο-Δανία-Γερμανία, 2015)
Σκηνοθεσία: Τομ Χούπερ / Tom Hooper. Σενάριο: David Ebershoff, Lucinda Coxon. Με τους: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard. Έγχρωμη, 119΄.
Η ταινία αποτελεί την κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος του Ντέιβιντ Έμπερσοφ «Το Κορίτσι από τη Δανία» και πραγματεύεται τη ζωή της ζωγράφου Λίλι Έλμπε, της πρώτης τρανσέξουαλ γυναίκας με καταγεγραμμένη περίπτωση χειρουργικού επαναπροσδιορισμού του φύλου το 1930.
Ώρες προβολών:
19:00, 21:30
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ (ΑΠΟΘΗΚΗ 1)
Τον Έτορε Σκόλα, έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαίους κινηματογραφιστές τιμά η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, μέσα από το αφιέρωμα «Ο ξεχωριστός κύριος Έτορε Σκόλα» που πραγματοποιείται από την Πέμπτη 11 έως και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016.
Πρόγραμμα προβολών:
Πέμπτη 11/2
18:30 Βίαιοι, βρώμικοι και κακοί
21:00 Η νύχτα της Βαρέν
Παρασκευή 12/2
18:30 Μια ξεχωριστή μέρα
21:00 Η ταράτσα
Σάββατο 13/2
18:00 Η νύχτα της Βαρέν
21:00 Μια ξεχωριστή μέρα
Κυριακή 14/2
18:00 Η ταράτσα
21:00 Βίαιοι, βρώμικοι και κακοί
Η προσφορά του Φεβρουαρίου
Για όλο τον Φεβρουάριο* απολαύστε ταινίες πρώτης προβολής στις αίθουσες Τζον Κασσαβέτης & Σταύρος Τορνές της Αποθήκης 1 στο Λιμάνι με μειωμένο εισιτήριο: 6 € (γενική είσοδος).
* Η προσφορά ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη.