13:01, Παρασκευή
28 Ιανουαρίου 2022

Γιώργος Πετούσης: Στη μόνη μοιρασμένη πόλη

Ο Γιώργος Πετούσης από τα μαθητικά του χρόνια (από το 1957) άρχισε να γράφει και να δημοσιεύει ποίηση σε περιοδικά της Κύπρου και της Ελλάδας. Το δε πρώτο του ποίημα που δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα σε έγκυρο λογοτεχνικό περιοδικό, στο περιοδικό «Επιθεώρηση Λόγου και Τέχνης», το εμπνεύσθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1967 στο ατομικό του αντίσκηνο ύστερα από διαπληκτισμό μ’ ένα χουντικό Ταγματάρχη με αφορμή τη φυγή από την Κύπρο της Ελληνικής Μεραρχίας, ποίημα που βρίσκεται και στην πρώτη ποιητική του συλλογή «Στον ίσκιο του θανάτου».

Ως λογοτέχνης υπήρξε και είναι από τα πρώτα μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, της οποίας, για μια περίοδο, είχε εκλεγεί μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο. Υπήρξε, παράλληλα, μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών της Ελλάδος και τυγχάνει μέλος του Κυπριακού Κέντρου Συγγραφέων, ΠΕΝ. Διατηρούσε και διατηρεί άριστες πνευματικές σχέσεις με αρκετούς πνευματικούς ανθρώπους στην Κύπρο και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Από το 2003, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης» της οποίας υπήρξε ο πρώτος και ο νυν Πρόεδρος.

Ποιήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα λογοτεχνικά περιοδικά της Κύπρου και της Ελλάδας και έχουν συμπεριληφθεί σε Πανελλήνιες Ανθολογίες και άλλα έχουν μεταφρασθεί στα αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, σέρβικα και ρουμάνικα. Το 2009 η ποίησή του έχει συμπεριληφθεί σε δίγλωσσο Ανθολόγιο ποίησης (Αγγλικά – Ιταλικά) το οποίο εκδόθηκε στην πόλη Πεσκάρα της Ιταλίας με μεταφραστές καθηγητές του Πανεπιστημίου της πόλης και με επιλογή ποιημάτων ξένων και Ιταλών ποιητών από την ποιήτρια και καθηγήτρια Στέφκα Σμιτράν, του ίδιου Πανεπιστημίου.

Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί, το 2013, στο Ανθολόγιο “Una foglia verta oro, poesa cipriota contenmporanca” με την επιμέλεια του Crescenzio Sangiglio, μόνιμου κάτοικου Θεσσαλονίκης. Τον ίδιο χρόνο, στο Ποιητικό Φθινόπωρο στο Σμεντέρεβο, στη Σερβία, έχει εκδοθεί με τον τίτλο «Επιλογή Ποιημάτων», δίγλωσσο βιβλίο, σέρβικα-ελληνικά, με επιλογή ποιημάτων του. Μαζί με την Αλίκη Τελέσκου-Μιχαηλίδου και τον Τάσο Αριστοτέλους, αφού ανθολόγησαν 35 σύγχρονους Κύπριους ποιητές και ποιήτριες, το 2020, εξέδωσαν το δίγλωσσο «Ανθολόγιο Σύγχρονης Κυπριακής Ποίησης» με μεταφράστρια την Αλίκη Τελέσκου-Μιχαηλίδου. Με το ποιητικό του έργο έχουν εμπεριστατωμένα ασχοληθεί ο ομότιμος καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Θεοδόσης Πυλαρινός καθώς και οι καθηγητές Ερατοσθένης Καψωμένος και Ανδρέας Βοσκός.

Τρία Ιστορικά του Αφηγήματα έχει επανεκδώσει και παρουσιάζει ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου και οι εκδόσεις Αρχύτας και σε Α΄ έκδοση το βιβλίο του «Άρβυλα νούμερο 52», με εικονογραφημένα διηγήματα του.

Ο Γιώργος Πετούσης, το 2011, στο νησί της Σαλαμίνας, από το «Καφενείο των Ιδεών», έχει τιμηθεί, με Δίπλωμα Τιμής και μαζί με άλλες προσωπικότητες, του απενεμήθη, για την προσφορά του στη Λογοτεχνία, το χρυσό μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ακολουθεί Δείγμα Ποιητικής Γραφής:

*

Στη μόνη μοιρασμένη πόλη

Η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία

ανυπόφορο τοπίο.

Έρημοι δρόμοι

Πλίνθοι και κέραμοι.

Η οδός Ερμού

Οι άλλες οδοί

Οι κάθετες οδοί…

Πριν από το μαύρο σύννεφο

ζωή.

Συναλλαγές.

Πάρε-δώσε.

Σήμερα τείχος.

Γάτες να κυνηγούν ποντίκια.

Φαντάροι

με τ’ όπλο παρά πόδα

φυλάνε όση γη απόμεινε.

Ακούν βρισιές

να προκαλούν

στην άλλη γλώσσα.

Στη μόνη μοιρασμένη πόλη.

*

Γιώργος Πετούσης, Λευκωσία 3 Μαρτίου 1999.

Σημείωση: Το παρόν αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Λεμεσιανού λογοτέχνη Γιώργου Πετούση, γίνεται με αφορμή τη συμμετοχή του στην Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ και την παρουσίαση των έργων της στο φιλαναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021μ το πρωί στις 12:00-13:00, στην αίθουσα τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών στη Θεσσαλονίκης, Αγίας Σοφίας 38.