fbpx

, Παρασκευή
12 Ιουλίου 2024

search icon search icon

H ελληνική φύση και τα δώρα της «φιλοξενούνται» στο Τελλόγλειο!

telloglio
Με στόχο την προβολή της φύσης και των αγαθών της αλλά και της αλληλεπίδρασής της με τον άνθρωπο, που αποτελεί σημείο αναφοράς και έμπνευσης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., παρουσιάζει την έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στον χρόνο».
telloglio 3Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες, παρουσία πολλών ανθρώπων από το χώρο της εκπαίδευσης, της τέχνης και των γραμμάτων.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών και Πρύτανης του Α.Π.Θ., Περικλής Μήτκας, απηύθυνε χαιρετισμό και συνεχάρη τους συνδιοργανωτές και τους συνεργαζόμενους φορείς, για την πρωτοβουλία υλοποίησης της συγκεκριμένης έκθεσης. O ίδιος ανέφερε πως με την έκθεση αυτή, το Τελλόγλειο επιθυμεί να προβάλλει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης καθώς και να συμβάλλει με αισιόδοξο τρόπο στη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας.
Ακολούθως η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της έκθεσης, σηματοδοτώντας την έναρξή της.
Επίσης, παρουσιάστηκε και το αφιέρωμα «Ναι, σα να λέμε αντίο», το οποίο θα φιλοξενείται στο Τελλόγλειο παράλληλα με την έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στον χρόνο» και αφορά την παρουσίαση έργου τριών καλλιτεχνών: Λούις Ρευμόνδος, Φώνης Ζογλοπίτης, Στέλιος Σκούλος.
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Σταματόπουλος, προσέθεσε πως σκοπός της συγκεκριμένης έκθεσης είναι να αναδείξει τα σημεία της ελληνικής φύσης και βιοποικιλότητας, τα οποία προσδίδουν ταυτότητα και αξία, αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης και ταυτόχρονα δείχνουν τον δρόμο προς τη δημιουργία και την ανάπτυξη.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Αναγνώστης Αργυρίου σημείωσε πως η έκθεση αποτέλεσε και μία αφορμή για την προβολή των σύγχρονων ερευνητικών προσεγγίσεων του Ινστιτούτου που αφορούν στην ανάδειξη και τη διάσωση της βιοποικιλότητας του τόπου.
Έπειτα, η Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, υπεύθυνη έργων και επικοινωνίας του Μουσείου Βασιλικών Τάφων Αιγών, Κατερίνα Νικολαΐδου, εκπροσωπώντας την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, εξέφρασε τη χαρά της για την υλοποίηση της διεπιστημονικής αυτής έκθεσης. Τόνισε, πως η συνεργασία αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς οι συνέργειες και οι έξυπνες και πρωτότυπες συνεργασίες που δε χρειάζονται υψηλό προϋπολογισμό για την υλοποίηση και αποτελούν μία θετική απάντηση στην πολιτιστική κρίση που βιώνουμε.
Αμέσως μετά, έκανε μια σύντομη περιγραφή του περιεχομένου της έκθεσης. Στην συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, Χαράλαμπος Αηδονόπουλος, εκ μέρους του Περιφερειάχη Κεντρικής Μακεδονίας, χαιρέτισε την εκδήλωση, δηλώνοντας τη δικαίωση που αισθάνεται για την συμβολή του ιδίου αλλά και της Περιφέρειας στην ανέγερση του κτιρίου που στεγάζει το Τελλόγλειο Ίδρυμα, το οποίο συνιστά κυψέλη γνώσης και παιδείας.
Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, με αφορμή την έκθεση του Ερωτόκριτου, μίλησε για την ιστορία του κρασιού Μαλβάζια, (Κρήτη-Μονεμβασία) το οποίο προσφέρθηκε στη συνέχεια στο κοινό.
Μετά το τέλος της τελετής, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους, και αργότερα, να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στο μουσικοχορευτικό δρώμενο του συλλόγου φίλων Κρητικής Παράδοσης Θέρμης «Ξαστεριά» που παρουσιάστηκε στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος. Η εκδήλωση έκλεισε με το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού προς τους μουσικούς και τους χορευτές.
telloglio 2
telloglio 5
 

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.