Η καλλιτεχνική έκθεση που έγινε θεσμός στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)
Της Έλενας Καραβασίλη
Χειροποίητα φωτιστικά, κοσμήματα, ζωγραφισμένες νεροκολοκύθες, μπλουζάκια με κεντημένες στάμπες, πίνακες ζωγραφικής, είναι μερικά από τα έργα τέχνης, αυτοδίδακτων γυναικών από τη Θεσσαλονίκη, που πλαισιώνουν την καλλιτεχνική έκθεση «lamamart», η οποία μετά από 10χρόνια παρουσίας στην πόλη, αποτελεί πλέον θεσμό.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «όταν το 2005 πραγματοποιήθηκε το πρώτο τότε la mamma, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως μια εμπνευσμένη ιδέα θα γινόταν ένας μεγάλος καλλιτεχνικός θεσμός. Ένας θεσμός που πίστεψε και αγκάλιασε 300 περίπου αυτοδίδακτες γυναίκες-μαμάδες-καλλιτέχνες και τις βοήθησε να βρουν το δρόμο τους στην καλλιτεχνική δημιουργία». Εργαζόμενες γυναίκες, μητέρες, επαγγελματίες, καλλιτέχνες ερασιτεχνικού επιπέδου, έχουν πλέον μία στέγη για να παρουσιάζουν τη δουλειά τους και να επικοινωνούν με τον κόσμο μέσα από τα έργα τους. Σε μία καθημερινότητα που τρέχει με γρήγορους ρυθμούς, ακροβατώντας μεταξύ δουλειάς, οικογένειας και αγάπης για την τέχνη, βρήκαν τρόπους για να εκφράσουν την καλλιτεχνική τους πλευρά.
Η έκθεση
Με στόχο να δημιουργηθεί ένας χώρο ύπαρξης και έκφρασης για τις γυναίκες, που η σύμβαση της καθημερινότητας δεν κατάφερε να νικήσει την καλλιτεχνική τους δυναμική και αξία, η συγκεκριμένη διοργάνωση, τις καλεί να παρουσιάσουν αυτή την πλευρά του εαυτού τους, αναδεικνύοντας το ταλέντο τους μέσα από διαφορετικές τεχνικές και διαφορετικά υλικά. Ζωγραφική, κεραμική τέχνη, κολάζ, φωτογραφία, χρηστικό design, πλέξιμο, μικροϋφαντική, αργυροχρυσοχοΐα, felting, decoupage, έχουν τη δική τους γωνιά στη συγκεκριμένη έκθεση και παρουσιάζονται μέσα από πραγματικά αριστουργήματα. «Μπορεί ο τίτλος να παραπέμπει σε μαμάδες, αλλά δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Συνολικά έχουν πάρει μέρος όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 300 γυναίκες της πόλης μας, καθώς και 10 άντρες δημιουργοί στην περσινή διοργάνωση με τίτλο la mamart & the papas. Φέτος έχουμε 40 συμμετοχές», εξηγεί στο karfitsa.gr, η διοργανώτρια Μαρία Μπελίδου.
Βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι να φτιάχνουν χειροποίητα αντικείμενα με εικαστική άποψη, είτε αυτά είναι κοσμήματα, αξεσουάρ, χρηστικά αντικείμενα, διακοσμητικά, πίνακες. Να μπορούνε δηλαδή τα αντικείμενα να φιλοξενηθούν και σ’ ένα πωλητήριο μουσείου. Όπως αναφέρει η κ. Μπελίδου, «ο θεσμός είναι αποκλειστικά ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Για αρκετά χρόνια τον φιλοξενούσαν γκαλερί της πόλης, μέχρι που ο αριθμός των συμμετοχών μεγάλωσε τόσο που αναζητήσαμε μεγαλύτερο χώρο. Από το 2011 πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα». Πέραν από τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται, διοργανώνονται και παράλληλες εκδηλώσεις που αφορούν σε θέματα μητρότητας, παιδιών και γυναίκας. «Έχουμε οργανώσει μεταξύ άλλων πρωτότυπα καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά, ομιλίες ψυχολόγων για θέματα που απασχολούν τους γονείς και μια ημερίδα θηλασμού», καταλήγει η κ. Μπελίδου.
«Ζωγραφηγήσεις»
Κάθε χρόνο φιλοξενείται στην έκθεση και μια τιμώμενη καλλιτέχνης, που με την παρουσία της στηρίζει το θεσμό. Τη φετινή χρονικά την εκδήλωση θα πλαισιώσει η εικαστικός-συγγραφέας Λήδα Βαρβαρούση, γνωστή από τα παραμύθια της και την εικονογράφηση του αναγνωστικού της Α’ Δημοτικού. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 150 βιβλία στην Ελλάδα και έχει γράψει 15 από αυτά. Τα πιο γνωστά είναι η σειρά της “Τρελοδαγκωνίτσες” που γράφει και εικονογραφεί, ο Τριγωνοψαρούλης και ο Μαικ ο Φασολάκης.
Στην έκθεση, θα παρουσιάσει έργα της με θέμα “Τα Ψάρια” -ψάρια που πλέουν σε βυθούς έμπνευσης και φαντασίας – και θα αφηγηθεί παραμύθια της στα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα θα ζωγραφίζει αυτά που θα αφηγείται σε μεγάλες επιφάνειες χαρτιού. «Όταν ξεκίνησα να παρουσιάζω τα βιβλία μου στα παιδιά ξεκίνησε ένας μεγάλος έρωτας. Η ενέργεια που δημιουργούταν με οδήγησε στο να ξεκινήσω το 2001 το διαδραστικό πρόγραμμα «ζωγραφηγήσεις». Αφηγούμαι την ιστορία και ταυτόχρονα το ζωγραφίζω σε ένα μεγάλο χαρτί στον τοίχο. Οπότε είναι κάτι σαν κινηματογράφος για τα παιδιά, ότι πω εκείνη την ώρα εμφανίζεται μπροστά τους σε εικόνα», περιγράφει η κ. Βαρβαρούση. Έκτοτε έχει παρουσιάσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε πολλά σχολεία εντός και εκτός Ελλάδας. «Δημιουργείται μία υπερβατική κατάσταση εκείνη την ώρα. Βλέπεις παιδιά με σύνδρομα με αυτισμό, που συμμετέχουν εκείνη την ώρα ενεργά», λέει χαρακτηριστικά η κ. Βαρβαρούση.
Από την αρχιτεκτονική στα… κεντήματα
Η Τέση Καρκανιά είναι μητέρα δύο παιδιών και αποφάσισε να κάνει την αγάπη της για το πλέξιμο επάγγελμα. Διδάχτηκε το πλέξιμο αρχικά στο σχολείο και αφού στη πορεία, όπως λέει η ίδια, εγκατέλειψε αρκετές απόπειρες, αποφάσισε πως αυτό είναι που τελικά της δίνει χαρά… αφήνοντας πίσω την αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου που έχει σπουδάσει. «Για μένα η τέχνη, είναι η ανάγκη έκφρασης και δευτερευόντως ένας εξαιρετικός τρόπος επικοινωνίας με τον κόσμο. Πολλές φορές όμως και διέξοδος , γιατί όταν δημιουργείς, ζεις σε έναν άλλο κόσμο που σε βοηθάει να ξεπερνάς προσωπικά θέματα και προβλήματα και σου φτιάχνει ένα περιβάλλον από το οποίο δεν θες τις περισσότερες φορές να αποδράσεις», λέει η κ. Καρκανιά.
Στη συγκεκριμένη έκθεση συμμετέχει για έκτη χρονιά. «Αρχικά συμμετείχα θέλοντας να προβάλω τη δουλειά μου , να πειραματιστώ και να νοιώσω τα συναισθήματα που προκαλεί αυτή μου η δημιουργία. Εισπράττοντας θετικά σχόλια λοιπόν αποφάσισα να γίνω… μόνιμη της έκθεσης και σήμερα να μπορώ να πω πως είναι μια εκδήλωση που την περιμένω με μεγάλη χαρά». Το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται, είναι μπλουζάκια με πλεκτές απλικέ φιγούρες. «Πλέκω διάφορες φιγούρες (αρκουδάκια, σπιτάκια, πύργους ,οτι αντικείμενο μπορεί να πλεχτεί, και πάτσγουορκ με λίμπερτι υφάσματα) και μετά τα ράβω επάνω στις μπλούζες. Επέλεξα αυτόν τον τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης γιατί ήταν κάτι καινούργιο, διαφορετικό και είναι σαν αναπαραγμένες ζωγραφιές πάνω σε ένα ύφασμα. Θεώρησα λοιπόν ότι τα παιδιά θα αγαπούσαν αυτό το ρουχάκι και φορώντας το θα γινόταν ίσως μέρος κάποιου παραμυθιού», λέει η κ. Καρκανιά.
Φωτιστικά από χαρτοπετσέτες
Ριζόχαρτα, χαρτοπετσέτες, χαρτιά, υφάσματα μπλέκονται με κόλλες, χρώματα, έμπνευση και μεράκι δημιουργώντας κρεμαστά και επιδαπέδια αριστουργήματα. Η Έφη Παπαγεωργίου είναι ιδιωτική υπάλληλος σε εταιρεία με καπνά, όμως παρόλα αυτά το ενδιαφέρον της για το design, την έκανε να κινητοποιηθεί και να αρχίσει να… το ψάχνει.
Φτιάχνει μόνη της κρεμαστά και επιτραπέζια φωτιστικά, που μπορεί μεν να τις παίρνει περισσότερες από τέσσερις ώρες για να ολοκληρώσει το ένα, όμως για την ίδια αυτές οι ώρες είναι ξεκούρασης και δημιουργίας. «Παρακολούθησα πριν από έξι μήνες ένα σεμινάριο design. Μία από τις εργασίες ήταν να φτιάξουμε ένα φωτιστικό με ριζόχαρτο, χαρτοπετσέτες και χαρτόνια.
Τότε μπήκε και το… μικρόβιο. Μετά την προτροπή μίας φίλης να φτιάξω ένα φωτιστικό για το παιδί της, ξεκίνησα να δημιουργώ και να τα πουλάω μέσω του διαδικτύου». Όπως αναφέρει η ίδια, προέρχεται από οικογένεια με καλλιτεχνική φλέβα, καθώς η μητέρα της είναι ζωγράφος, ενώ όνειρό της είναι στο μέλλον να μπορεί να βιοπορίζεται από την αγάπη της για την τέχνη.
Καλλιεργεί τον… «καμβά» της
Είναι αυτοδίδακτη και ζωγραφίζει τα σχέδιά της σε καμβά, ξύλο και κολοκύθες! Ο λόγος για την Μαρία Καντεράκη που όπως λέει, «Ζωγραφίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Αφότου έκανα οικογένεια και παιδιά, αυτό αποτελούσε μία διέξοδο για μένα». Η κ. Καντεράκη εξηγεί πως το σχήμα της κολοκύθας ήταν αυτό που της κέντρισε το ενδιαφέρον και έτσι άρχισε να ασχολείται και με αυτού του είδους την τέχνη.
«Ξεκίνησα το 2004 να καλλιεργώ καλλωπιστικές νεροκολοκύθες και να τις ζωγραφίζω. Το δύσκολο κομμάτι είναι η διαδικασία της αποξήρανσης που διαρκεί τουλάχιστον επτά μήνες και η προεργασία που πρέπει να γίνει μέχρι να φτάσουμε στο ζωγραφικό κομμάτι. Στη συγκεκριμένη έκθεση λαμβάνει μέρος για πέμπτη χρονιά. Έχει δύο παιδιά και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «κάνω μεγάλο το βράδυ για να προλαβαίνω να ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ». Όπως φαίνεται, το καινοτόμο είδος τέχνης σε νεροκολοκύθα βρήκε το δικό του κοινό και στην Αμερική. «Εδώ και ενάμιση χρόνο πουλάω τα έργα μου μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική που πάει αρκετά καλά και έχει αρκετά μεγάλη απήχηση», καταλήγει η κ. Καντεράκη.
Να σημειώσουμε ότι τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα 12/11/2014, στις 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14 στα Λαδάδικα) και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 16/11/2014, ενώ θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 12:00 έως τις 21:00. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες παράλληλες εκδηλώσεις:
Παρασκευή 14, Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014
18:00 Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα Βαρβαρούση
Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά.
Η εικονογράφος και συγγραφέας αφηγείται και ταυτόχρονα ζωγραφίζει σε μεγάλη επιφάνεια τα παραμύθια της. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.
Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014
13:00 Keep Calm & Stamp your pillow! με την Κατερίνα Κουρτέση
Φτιάξτε το δικό σας μαξιλαράκι με αρωματικά φυτά και στάμπες.
13:00 Φυτικά καλλυντικά vs συμβατικά καλλυντικά. Τα υπέρ και τα κατά.
Ομιλία με την Σοφία Ζαγγανά, χημικό, ιδρύτρια της εταιρίας καλλυντικών
Origanum Skincare.
Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014
12:30 Σύγχρονες προσεγγίσεις στον επαγγλεματικό προσανατολισμό.
Ομιλία με την Τατιάνα Ριζοπούλου.