Στη Θεσσαλονίκη χτυπά η "καρδιά" του… ποντιακού πανοΰρ!
της Γιώτας Ρουμελιώτη
Με το αίτημα να αναγνωριστεί διεθνώς η γενοκτονία των Ποντίων και να μείνει άσβεστη η μνήμη και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, άνοιξε χθες τις εργασίες της η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, η οποία θα πραγματοποιείται μέχρι τις 4 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και με την χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.
Συγκεκριμένα, 500 Πόντιοι, 13 ομοσπονδίες και 23 χώρες συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή για την ενότητα του οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ την 2η Συνδιάσκεψη- που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού- ευλόγησε και χαιρέτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Η έναρξη
Με κάθε μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της Β” Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, υπό την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας εξήρε το έργο και τη συμβολή του ποντιακού ελληνισμού στην ορθόδοξη παράδοση, επισημαίνοντας ότι «οι Πόντιοι ακόμα και σήμερα πραγματοποιούν θαύματα».
Δέκα χρόνια μετά…
Να σημειωθεί ότι η Συνδιάσκεψη έχει να πραγματοποιηθεί 10 ολόκληρα χρόνια- η 1η έγινε στην Φρανκφούρτη- και θεωρείται ένα μείζον ραντεβού παγκοσμίου βεληνεκούς με εξαιρετική σημασία για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Σκοπός είναι να δείξει ότι η ποντιακή νεολαία είναι ζωντανή, δημιουργική, σύγχρονη, αλλά και με πλήρη συνείδηση της ιστορικής της αποστολής. «Θέλουμε αυτό το κορυφαίο φόρουμ ποντιακής νεολαίας, με αντιπροσώπους από όλον τον κόσμο, να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ενότητα του οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού. Εμείς οι νέοι Πόντιοι, που ζούμε και εργαζόμαστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ο καθένας με τις δυσκολίες και τις δυνατότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας, δείχνουμε το δρόμο. Ένα δρόμο που θα συμβάλλει στην διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας, που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, αλλά και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα και μαζί της ο απανταχού ελληνισμός. Μπορεί να μας χωρίζουν μεγάλες αποστάσεις, μας ενώνουν όμως οι κοινές μας ρίζες, ο Πόντος. Μας ενώνει η ορθόδοξη πίστη και η Ελλάδα», αναφέρει ο συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, Άλκης Αναστασιάδης.
Οι θεματικές ενότητες
Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης θα πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ανάπτυξη πέντε διαφορετικών θεματικών ενοτήτων, οι οποίες είναι: Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα- η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον, oι προοπτικές αναγνώρισης της Τριάδας Γενοκτονιών στον 21ο αιώνα και ο ρόλος της ποντιακής νεολαίας, Ελληνική Παιδεία και Ελληνικός Πολιτισμός, η Ορθόδοξη πίστη και η ποντιακή νεολαία και τέλος, η εθνική κρίση του ελληνισμού και η κρίση των αξιών. Οι σύνεδροι καταθέτουν τις απόψεις τους για θέματα παιδείας και εθνικής ταυτότητας, ενώ οι νέοι του Πόντου- μέχρι και 4η γενιά προσφύγων- τοποθετούνται για φλέγοντα ζητήματα, όπως η προοπτική αναγνώρισης των γενοκτονιών της Ανατολής.
Η μεγάλη γιορτή στο ΠΑΟΚ Sports Arena!
Οι χοροί και οι… ποντιακές γεύσεις είναι επίσης πρωταγωνιστές στο 3ημερο, καθώς, σήμερα το βράδυ, στις 21:00, όσοι πιστοί μπορούν να προσέλθουν στη Νέα Παραλία (στο ύψος του Μακεδονία Παλλάς) για να κεραστούν με εδέσματα της ποντιακής κουζίνας αλλά και να απολαύσουν την «Γιορτή της Παράδοσης», με χορούς από τη Γεωργία, τα παράλια της Μ. Ασίας και τον Πόντο. Ωστόσο, το μεγάλο «ποντιακό πανοΰρ», θα λάβει χώρα αύριο, στο ΠΑΟΚ Sports Arena. Πόντιοι και μη, από τις 17:00 και με δωρεάν είσοδο, θα βιώσουν τι σημαίνει ποντιακό γλέντι, σε ένα πρόγραμμα διάρκειας περίπου 2 ωρών, με το γενικό τίτλο «Μνήμης… μουσικές και χρώματα απ’ την αγκαλιά του κόσμου». Χορευτικά συγκροτήματα 13 ομοσπονδιών από όλον τον κόσμο θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια του Πόντου, δίνοντας το σύνθημα της ενότητας των απανταχού Ποντίων και μιας ταυτότητας που συνέχει την 4η γενιά των ξεριζωμένων με τη γενιά των προσφύγων από τα πάτρια εδάφη του Ευξείνου Πόντου. Επίσης, δημοφιλείς Πόντιοι καλλιτέχνες όπως ο Κώστας Αγέρης, που έγινε γνωστός από το The Voice, η Πέλλα Νικολαΐδη, ο Αλέξης Παρχαρίδης καθώς και ο Χάρης Αθανασιάδης με τη λύρα του, θα δώσουν το ρυθμό στους χιλιάδες θεατές που αναμένεται να κατακλύσουν το κλειστό γήπεδο του Π.Α.Ο.Κ. Το Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού θα παρουσιάσουν ο Σωτήρης Πολύζος και η Χριστίνα Πολίτη. Τονίζεται ότι μετά τη λήξη της γιορτής, υπάρχει πρόσκληση του Ιβάν Σαββίδη για την παρακολούθηση του ποδοσφαιρικού αγώνα Π.Α.ΟΚ. – Ολυμπιακός, στο γήπεδο του Π.Α.Ο.Κ.
«Στήριγμά μας ο Ιβάν»
Όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, Άλκης Αναστασιάδης, το κόστος της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης – η οποία έχει να πραγματοποιηθεί δέκα χρόνια- το ανέλαβε εξ ολοκλήρου το ίδρυμα Σαββίδη. «Το κόστος ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ, τα οποία τα πληρώνει το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη. Σε όσους κατηγορούν τον Ιβάν Σαββίδη η απάντηση είναι τα έργα του τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Ελλάδα. Είναι ένας Έλληνας της διασποράς που έχει συμβάλλει τα μέγιστα. Είναι η φωνή του ποντιακού ελληνισμού» είπε. Στην περίπτωση να μην υπάρχει του χρόνου η στήριξη Σαββίδη ο ίδιος απάντησε: «Και να μην υπάρχει ο Ιβάν Σαββίδης, η συνδιάσκεψη θα γίνει. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει. Είναι το στήριγμά μας. Έχει υποσχεθεί ότι θα είναι στο πλευρό μας και θα το κάνει. Μας έχει πει να πάρουμε τη σκυτάλη και να προχωρήσουμε μπροστά».
Τα «καρφιά» στον Φίλη
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στον νέο υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, ο οποίος στο παρελθόν έχει αμφισβητήσει με άρθρο του τη γενοκτονία των Ποντίων, λέγοντας ότι: «Από τη στιγμή που η ελληνική Βουλή έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία το 1994, δεν δεχόμαστε καμία απολύτως αμφισβήτηση πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν γίνεται να αμφισβητεί την σφαγή 350.000 ανθρώπων. Όποιος αμφισβητεί τη γενοκτονία είναι σαν να επιβραβεύει τους πολέμους που γίνονται τώρα στη Συρία». Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «ο πόθος των Ποντίων είναι να ζητήσει συγνώμη η Τουρκία και να αναγνωρίσει τη γενοκτονία».
Η αποχώρηση της ΠΟΕ
Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της Συνδιάσκεψης, αποχώρησε η συντονιστική επιτροπή της ΠΟΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από την Οργανωτική Επιτροπή. «Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας για την αποχώρηση της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας της ΠΟΕ, στο ιστορικό αυτό ξεκίνημα με τη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης, ένα ξεκίνημα που επιχειρούμε όλοι μαζί. Από την πρώτη στιγμή, υψηλός στόχος αυτής της Συνδιάσκεψης τέθηκε και παραμένει η ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού. Ένα πρώτο μεγάλο επίτευγμα αποτελεί το γεγονός ότι συμμετέχουν οι Ομοσπονδίες από όλον τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Αυτή η Συνδιάσκεψη αποτελεί μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους τους Ποντίους ανεξαιρέτως, αποτελεί ένα κάλεσμα ενότητας που θα δυναμώσει την ποντιακή νεολαία και θα δρομολογήσει εξελίξεις στο θέμα της διεθνοποίησης της αναγνώρισης της γενοκτονίας των προγόνων μας, αποτελεί την έπαλξη για την αναζήτηση προτάσεων και δρομολόγηση λύσεων στα προβλήματα της Ποντιακής Νεολαίας», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα έγιναν χθες στο ρεπορτάζ του Κarfitsa.gr πατώντας εδώ