, Τετάρτη
21 Φεβρουαρίου 2024

Η «ζωγράφος της ειρήνης» με τους 80χρονους μαθητές!

F1-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ copy
Της Γιώτας Ρουμελιώτη
«Αν δεν είχαν μπει στη ζωή μου τα μαθήματα ζωγραφικής, θα είχα πεθάνει από κατάθλιψη», είπε μια 84χρονη μαθήτρια της ζωγράφου Ευαγγελίας Δημητρίου, η οποία εδώ και οκτώ συναπτά έτη παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής στο Α’ ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης. Η ίδια είναι μια καταξιωμένη ζωγράφος, η οποία έχει λάβει ουκ ολίγες διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τον δήμαρχο του Μπορντό της Γαλλίας να έχει δηλώσει ότι «μεταφέρει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας στο εξωτερικό». Μάλιστα και ο συγγραφέας Ίωνας Τυρταίος, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, της είχε ζητήσει να εικογραφήσει μια σειρά παραμυθιών του, με τα οποία νανούριζε την Έλλη Λαμπέτη, ενώ μέχρι και ο Γιάννης Σκαρίμπας της έχει αφιερώσει ποίημα!
Η Ευαγγελία Δημητρίου μιλάει στo Karfitsa.gr και εξηγεί πως είναι να έχει μαθητές από 7 έως… 87ετών, καθώς πέρα από τα μαθήματα στο ΚΑΠΗ, διδάσκει ζωγραφική και σε παιδάκια, αναφέρει μάλιστα γιατί έχει πάρει τον χαρακτηρισμό της «ζωγράφου της ειρήνης», ενώ μιλάει και για το πώς φτιάχνει με τους μαθητές της κούκλες από ανακυκλώσιμα υλικά.
Αντιπολεμικές εκθέσεις
Εδώ και αρκετά χρόνια παραδίδει μαθήματα σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει αναλάβει και τα εικαστικά στην καλοκαιρινή Δημιουργική Απασχόληση των παιδιών. Οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις που έκανε με τους λιλιπούτειους μαθητές της είχαν αντιπολεμικό χαρακήρα. «Όταν το 1998 ξεκίνησα τις συνεργασίες με σχολεία της Θεσσαλονίκης, έκανα κυρίως αντιπολεμικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, με αφορμή τον τότε πόλεμο στο Κόσοβο. Μέσα από τα έργα μου περνούσα αντιπολεμικά μηνύματα. Το ευχάριστο ήταν ότι και τα παιδιά το χαίρονταν πολύ και αποκτούσαν φιλειρηνικά αισθήματα», λέει και συνεχίζει σχετικά με τις εκθέσεις της στο εξωτερικό: «Οι εκθέσεις μου πάντα είχαν ένα θέμα και μέσα από αυτές ήθελα να περάσω κάποιο μήνυμα. Για το πώς θέλουν τα παιδιά τον κόσμο, για τη βιαιότητα των πολέμων και για την αξία της ειρήνης. Γι’ αυτό μου έχουν αποδώσει χαρακτηρισμούς όπως “ ζωγράφος των παιδιών και της ειρήνης”. Εκτός αυτού, είχα ένα ιστορικό πλαίσιο στους πίνακές μου, όπως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Μέγα Αλέξανδρο κ.α. Εκθέσεις έχω κάνει σε Γερμανία και Γαλλία». Μάλιστα στο Μπορντό με είχε τιμήσει και ο δήμαρχος, ο οποίος βλέποντας τους πίνακες με τα ιστορικά θέματα, είπε πώς “μετέφερα την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας στο εξωτερικό”», δηλώνει.
Kαπη ζωγραφικηΜαθητές ετών 88!
Η κ. Δημητρίου θεωρεί ότι είναι πιο εύκολο να εκπαιδεύει την 3η ηλικία στη ζωγραφική, από ότι τα παιδιά καθώς λόγω του αυθορμητισμού τους θέλουν να είναι πιο ελεύθερα. «Ήμουν συνηθισμένη να έχω μαθητές μικρά παιδιά και μου φαινόταν παράξενο να δουλεύω με ηλικιωμένους. Διαπίστωσα όμως ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν μεγάλα παιδιά. Με τα παιδάκια είναι πιο δύσκολο γιατί δεν μπορείς να τους στερήσεις τον αυθορμητισμό», αναφέρει και συνεχίζει: «Ξεκινήσαμε σε τμήμα με 10 άτομα, από τα οποία μερικοί δεν ήξεραν να τραβάνε ούτε γραμμή. Μετά από εξάσκηση έχουν φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο. Έχουν υπομονή, πάθος και ενδιαφέρονται πολύ. Μάλιστα έχουμε κάνει και έκθεση στο Κέντρο Ιστορίας και τώρα ετοιμάζουμε και μια άλλη, γιατί έχουμε μαζέψει πολλά έργα».
«Τους δίνω νόημα και ελπίδα»
Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τα μαθήματα ζωγραφικής στα ΚΑΠΗ, θα έδιναν τόση χαρά και ελπίδα στους ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι την «όρκισαν» κυριολεκτικά να μην αφήσει το τμήμα, ενώ μια 84χρονη μαθήτρια, της εξομολογήθηκε ότι «θα είχε πεθάνει από κατάθλιψη». «Είναι απίστευτο το πόση χαρά παίρνουν από τα μαθήματα. Σε τόσο μεγάλη ηλικία και έχουν βρει ένα νόημα μέσα από τη ζωγραφική. Μέχρι και ομαδικό όρκο κάναμε, ότι δεν θα αφήσω το τμήμα τους», δηλώνει και συνεχίζει: «Μια 84χρονη μαθήτρια, μου έχει πει ότι αν δεν είχε μπει στη ζωη της η ζωγραφική θα είχε πεθάνει από κατάθλιψη.Η συγκεκριμένη δεν ήξερε σχεδόν τίποτα γύρω από τη ζωγραφική και πλέον έχει φτάσει σε σημείο να ζωγραφίζει πολύ καλά και οι πίνακές της έχουν βαθύ νόημα».
Κούκλες από… μπουκάλια και καπάκια!
Πέρα από τη ζωγραφική, η κ. Δημητρίου ασχολείται και με κούκλες τις οποίες δημιουργεί μαζί με τους μαθητές της από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως μπουκάλια, καπάκια και παλιά ρούχα. «Στη δημιουργική απασχόληση κάνουμε και άλλες δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά. Παίρνουμε πλαστικά μπουκάλια, καπάκια, παλιά ρούχα, τούλια, παλιές κάλτσες, και γενικά ότι ανακυκλώσιμο μπορούμε να βρούμε και τα μεταμορφώνουμε σε κούκλες. Έχουμε κάνει ήδη πολλές εκθέσεις με τις κούκλες, ενώ έχουμε συμμετάσχει και στα Δημήτρια», τονίζει.
H ίδια παραδίδει εθελοντικά τα μαθήματα ζωγραφικής σε μικρούς και μεγάλους, ενώ στο παρελθόν προσέφερε εθελοντικά τις «υπηρεσίες» της και σε παιδιά ΑΜΕΑ βοηθώντας έτσι στην εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού.
Δείτε φωτογραφίες με τις διακρίσεις της κ.Δημητρίου που τις έχει παραλάβει από πολιτικά πρόσωπα αλλά και με τα έργα της:
EYAG.DHM.1
EYAG.DHM.2
EYAG.DHM.3
EYAG.DHM.4
EYAG.DHM.5
EYAG.DHM.6
EUAG.DHM.8
EUAG.DHM.10
EYAG.DHM.9
EYAG.DHM.7
KOYKL.1
KOUKL.2
KOUKL.3
KOUKL.4
KOUKL.5
KOUKL.6
KOUKL.7
KOUKL.9
KOUKL.8