10:42, Τετάρτη
19 Ιανουαρίου 2022

Ιφιγένεια Μετόχη: «Μάνα μου η θάλασσα, Πατέρας μου ο ουρανός»

Γράφει η Ιφιγένεια Μετόχη συγγραφέας, καλλιτέχνιδα

Ονομάζομαι Ιφιγένεια Μετόχη. Είμαι μια Κύπρια συγγραφέας, καλλιτέχνης, μητέρα, εργαζόμενη, αγωνίστρια, που λατρεύω τη θάλασσα και τον ουρανό. Στους σύγχρονους «δύσκολους» καιρούς, με τον πλανήτη να καταστρέφεται και τη θάλασσα να μολύνεται, χάνουμε τον ζωοδότη μας. Το έργο μου στέλνει μηνύματα σε όλους τους συνανθρώπους μας για να τους κινητοποιήσει, να τους ευαισθητοποιήσει, ώστε όλοι να μάθουμε να αγαπούμε τη μάνα Φύση, που μόνον αυτή ούσα υγιής μπορεί να εγγυηθεί μια ζωή ασφαλή και ισορροπημένη στον πλανήτη γη. Μόνο αν βιώνουμε και σεβόμαστε τη φύση, τον συνάνθρωπο, την οικογένεια και την παράδοση έχει υγιές νόημα η ζωή μας.

Οι δικοί μου άνθρωποι με φωνάζουν Έφη. Γεννήθηκα στην Λεμεσό, σπούδασα Τέχνες στην Αθήνα (Αργυροχρυσοχοΐα) είμαι συγγραφέας από νεαρή ηλικία και σήμερα διατελώ Γραμματέας της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», Μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Υπεύθυνη για τη πολιτιστική αποκέντρωση της Ένωσης στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Επιπλέον διατελώ ως μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου \ ΣΠΕΚ μετέχοντας στις δράσεις του σε Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια.

Νεανικά ποιήματα και διηγήματά μου έχουν βραβευτεί σε Πανελλήνιους και Περιφερειακούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν ενταχθεί σε Ανθολογίες και Περιοδικά Λογοτεχνίας. Μέχρι σήμερα έχω εκδώσει 3 βιβλία:

  • την ποιητική συλλογή μου «Στοχασμοί εφηβείας», με εικονογράφηση και εξώφυλλο δικό μου (2003)
  • τη συλλογή διηγημάτων μου «Της θάλασσας και του ήλιου» με ζωγραφικούς πίνακες του Βασίλης Βαγιάννη (2007) και
  • τη συλλογή διηγημάτων «Θαλασσινές πινελιές» – μια ποιοτική έκδοση από τις Εκδόσεις Αρχύτας, με εκδοτική διεύθυνση του Συνδέσμου μας ΣΠΕΚ (2021).

Eυχαριστώ και συγχαίρω τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ για το μεγάλο έργο που επιτυγχάνει. Άλλωστε, χάρη στα πολυμέσα του κυκλοφορούν τα έργα μας και εκτός Κύπρου, και ακόμη στην Έκθεση Βιβλίου, εδώ στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά, φέτος το 2021.

Επιπλέον θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τις δύο Διεθνείς Βραβεύσεις του ΣΠΕΚ, δύο Ελλαδιτών, μιας Κυπρίας, ενός Αποδήμου και ενός ξένου-ελληνόφωνου.

Το βιβλίο μου «Θαλασσινές πινελιές» είναι ένα έργο μέσα στο οποίο απελευθερώνω τις σκέψεις μου, τις πλάθω, τις ζωντανεύω, και καλώ τους αναγνώστες να ταξιδέψουν μαζί μου. Έχοντας μεγαλώσει στην αγαπημένη μου Λεμεσό, δίπλα στη θάλασσά λάτρεψα το απέραντο γαλάζιο από παιδί, παρέα με τους γλάρους και τα κύματα, τον φλοίσβο της και ταξιδεύω με το χρώμα της σε κόσμους παραμυθένιους.

Στα διηγήματα της συλλογής μου υπάρχουν και άλλα, αξιόλογα κατ’ εμένα, στοιχεία όπως η παράδοση, με ήθη και έθιμα. Η γιαγιά μου υπήρξε ο οδηγός μου. Αυτή μου έμαθε τα καλά και ωραία της ζωής και όσα μου αποκαλύπτουν τις ομορφιές, που όμως οι πλείστοι, ξεχασμένοι στην καθημερινότητα και στη ρουτίνα τους, αγνοούν ή προσπερνούν. Κι όμως, η Φύση με έχει διδάξει να επιδιώκω την αρμονία, εντός και εκτός, ανάμεσα στο πνεύµα και στην ύλη, μακριά από πάθη.

Διαβάζοντας το βιβλίο ο νέος αναγνώστης αξιολογεί τη θάλασσα ως θησαυρό της Φύσης, που μας προσφέρει προσωπική ελευθερία, θεραπευτική άσκηση κι ενέργεια, ομορφιά στην επιφάνεια και στο βυθό της : «Μάνα μου η θάλασσα, Πατέρας μου ο ουρανός», όπως γράφω στο βιβλίο μου.

Σημείωση: Το παρόν αφιέρωμα στο έργο της Ιφιγένειας Μετόχη γίνεται με αφορμή τη συμμετοχή της στην Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ και την παρουσίαση των έργων της στο φιλαναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 στις 17:00-18:00 στην αίθουσα τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών στη Θεσσαλονίκη.