Κίνδυνος κατάρρευσης ιστορικών γεφυριών

to_gefyri_tou_agiou_mina
Το γεφύρι του Αγίου Μηνά

Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, το περασμένο Φεβρουάριο, με τις διαδικασίες αναστήλωσής του να βρίσκονται ακόμη στη μελέτη.
Έκτοτε, συχνά οι τοπικοί φορείς απευθύνουν εκκλήσεις για καταγραφή και συντήρηση γενικότερα όλων των γεφυριών της Ηπείρου, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού της. Παρ’ όλα αυτά ο χρόνος περνά χωρίς να έχει γίνει κάτι.  Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρεται σε επιστολή που δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος». Εκπέμπεται σήμα κινδύνου για το γεφύρι του Αγίου Μηνά στο Μακρίνο Ζαγορίου, το οποίο κινδυνεύει με κατάρρευση.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων καταγγέλεται: “Τα βασικά πέτρινα τόξα άρχισαν να ανοίγουν, κάποιος ή κάποιοι έχουν βγάλει τις σφήνες από τα κλειδιά λες και θέλουν να ανοίξει και να πέσει, κάποιος ή κάποιοι έχουν αφαιρέσει πέτρες από την μία πλευρά στα θεμέλια, γιατί δεν πιστεύω ότι παρασύρθηκαν από τα νερά, κάποιες πέτρες στον θόλο που δυστυχώς έχει χαλαρώσει, έχουν πέσει. Αν δεν γίνουν εργασίες συντήρησης κάποια στιγμή θα πληροφορηθούμε το κακό μαντάτο“.
epirusgate.blogspot.gr