06:08, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Κωνσταντία Φιλίππου: Η ποιήτρια που γράφει για το μέλλον

Γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Παραγωγός Πολιτιστικών Προγραμμάτων, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου www.cultural–association.org

Γράφει η διακεκριμένη φιλόλογος – κριτικός λογοτεχνίας, Μαριλένα Κοντογιώργη: «Η νέα ποιητική συλλογή της Κωνσταντίας Φιλίππου, «Σιμά στα ασήμαντα», δείχνει εμφανώς πως ένας νέος υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος, με κοινωνικούς, πολιτικούς και άλλους προβληματισμούς, μπορεί να «αδράξει τον χρόνο» και με τον λόγο της, έντεχνα σμιλεμένο, να πλάσει μεστούς στίχους και να προσεγγίζει την τέχνη με σεβασμό. Σκοπός της δημιουργού, κατά την άποψή μου, δεν είναι μόνο να μείνουν οι στίχοι αναλλοίωτοι στο πέρασμα του χρόνου, αλλά να αποτελέσουν και μελλοντική έμπνευση κυρίως για τους νεώτερους αλλά και για την ίδια. Στίχοι για να προβληματίσουν, να αφυπνίσουν, να συγκινήσουν ή και απλώς να ευφράνουν ψυχές χάρη στον λυρισμό τους. Ο ίδιος ο τίτλος της συλλογής κεντρίζει χάρη στην αντίθεση που σχηματίζουν οι δύο όροι, σιμά – ασήμαντα, αλλά και χάρη στο λογοπαίγνιο και στην παρήχηση που δημιουργεί το «σ» και το «μ» το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Όπως η ίδια η ποιήτρια αναφέρει στην εισαγωγή, αλλά και υπαινίσσεται στο ομότιτλο ποίημα, νιώθει ότι βρίσκεται ανά πάσα στιγμή κοντά, πλησίον σε μια θεωρητικά «ασήμαντη» κατάσταση, όπως από κάποιους λανθασμένα θεωρείται η ποίηση. Διατηρεί μια οικεία σχέση με την ποίηση και αυτό είναι ένα δέσιμο γερό, γιατί μπορεί η ποίηση να μην αποτελεί πρακτικό μέσο για την επιβίωσή της, ωστόσο επιστρέφει πάντα σε αυτήν, για να εκφράσει μέσα από τις δυνατότητες που της προσφέρει ό,τι την απασχολεί και ό,τι τη βασανίζει. Η σχέση αυτή φαίνεται ότι είναι αμφίδρομη, αφού (όπως και η ίδια αναφέρει) η ποίηση αυτή καθαυτή δεν την αφήνει να επαναπαύεται, αλλά σε στιγμές χαλάρωσης, μοναξιάς και περισυλλογισμού είναι εκεί για να κεντρίσει το μυαλό και να την οδηγήσει σε μια νέα δημιουργία.»

Νέα λοιπόν και ταλαντούχα ποιήτρια, η Κύπρια Κωνσταντία Φιλίππου, με στίχο ώριμο, μάς θυμίζει να κρατάμε τη Μνήμη της Ιστορίας, της πατρίδας, και ακόμη ότι «ένα έθνος δίχως Μνήμη του χτες, δεν έχει εγγυημένο αύριο». Πρωτότυπα και τα ποιήματά της για τη γυναίκα, με το τί είναι «σημαντικό» και τί «ασήμαντο» στη ζωή της, με τους τόσους ρόλους της που όλο πληθαίνουν στη δίνη της ζωής. Με τη φλογερή της πένα έχει την ικανότητα ποιητικά να μας κεντρίζει, επισημαίνοντας το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διέπει την πολιτική, την κοινωνική και τη διαπροσωπική ζωή των ανθρώπων. Τονίζει ακόμη τη σημασία της πνευματικότητας που εκλείπει του σύγχρονου δημόσιου βίου. Κάθε ποίημά της και μια ιστορία μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες της – όπως διαφαίνεται από τον εξής ενδεικτικό στίχο της:

«Πήρα την πέτρα του βουνού, την φύτεψα στην άμμο, / μύρο κοχύλι να γενεί, να μπω μέσα να γιάνω, / χρόνους πολλούς στο βράχο μου υπομονή να κάμω / μύρο κοχύλι να γενεί, κλωστή να την υφάνω.»

Η ίδια φαίνεται να γνωρίζει ότι ζωή σημαίνει και προσφορά προς τον άλλο. Με τον στίχο της μοιάζει να θέλει να απαλύνει πληγές του συνανθρώπου, κι αυτό τη λυτρώνει από δικές της έγνοιες.

Ο λόγος της μεστός, μια έντονη και φρέσκα ποιητική φωνή που έρχεται από το μέλλον, από μια νέα εποχή, όπου ακμάζει και πάλι η γόνιμη δημιουργία των πνευματικών ανθρώπων -που δεν έλλειψε ποτέ από Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια. Η ποιήτρια, Κωνσταντία Φιλίππου μάς προσεγγίζει με το πρωτότυπο έργο της για να μας τονίζει την αξία ακόμη και των ασήμαντων, και ότι οι ταραγμένοι καιροί μας ζητούν πυξίδα αξιόπιστης πορείας. «Σιμά στα Ασήμαντα» – μια ποίηση για το ασήμαντο που έχει Σημασία, για το παρελθόν και το σήμερα που έχουν μέλλον.»

Συνοπτικό Βιογραφικό Σημείωμα

Η Κωνσταντία Φιλίππου γεννήθηκε στη Δερύνεια, στην επαρχία ελεύθερης Αμμοχώστου, στην Κύπρο, το 1982. Σπούδασε Κλασικές Σπουδές και Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου Magister Artium στην Κλασική Φιλολογία. Εργάζεται ως Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Η ποιητική συλλογή Σιμά στα ασήμαντα είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή που εκδίδει και διατίθεται και μέσα από το www.cultural-association.org.