09:10, Παρασκευή
27 Μαΐου 2022

Κώστας Κατσώνης, ο εμβριθής μελετητής της λογοτεχνίας και του κοινωνικο-οικονομικού γίγνεσθαι

Γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Παραγωγός Πολιτιστικών Προγραμμάτων, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου www.cultural–association.org

Ο καταξιωμένος των Ελληνικών Γραμμάτων, Δρ Κώστας Κατσώνης – που πρόσφατα τον βράβευσε η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου με το ευρέως αναγνωρισμένο και καθιερωμένο Βραβείο «Γιώργος Φ. Πιερίδης» – προβάλλει τη φωνή του και εκτός Κύπρου.

Ο διακεκριμένος, Δρ Κώστας Κατσώνης, Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας και Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ, είναι ο συγγραφέας της Ανθολόγησης Χρονογραφημάτων «Περί πανδημίας και άλλων … δεινών, Στοχαστικές Αναζητήσεις», βιβλίο το οποίο κυκλοφορεί από τον ΣΠΕΚ και τις εκδόσεις Αρχύτας.

Ο φιλόλογος Δρ Κώστας Κατσώνης – που πιστώνεται μ’ ένα πλούσιο λογοτεχνικό και κριτικό έργο και που θήτευσε σε αξιώματα πολλών πνευματικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων της Κύπρου – δεν είναι απλώς ένας εμβριθής μελετητής της Λογοτεχνίας. Μέσα από τα δοκίμια του βιβλίου του με τίτλο «Περί Πανδημίας και άλλων…δεινών – Στοχαστικές Αναζητήσεις» αποδεικνύει ότι έχει μια σπάνια διεισδυτική ματιά και ενατένιση στα κρίσιμα τεκταινόμενα γύρω μας, που μας πιέζουν συνθλιπτικά. Στον σπαρασσόμενο κόσμο του 21ου αιώνα δεν μένει απαθής και αμέτοχος – όπως άλλοι λόγιοι – στις στρεβλώσεις και αδικίες. Είναι μαχόμενος, με σαφείς θέσεις για το καλό μα και το άδικο. Η γραφή του γλαφυρή, κάποτε σκωπτική, πάντα με παρρησία, χωρίς υπεκφυγές, αναστολές, μάταιο μουρμουρητό. Με νυστέρι τη γραφίδα του στηλιτεύει τα κακώς έχοντα. Ακόμη, αναδεικνύει τα φλέγοντα ζητήματα, όπως οι απρονοησίες και τα συμπαρομαρτούντα δεινά λόγω της πανδημίας του COVID19, λόγω…λόγω…λόγω.

Οι πολιτικο-κοινωνικές εξελίξεις, που αποτελούν πάντα πηγή διαρκούς έμπνευσης και προβληματισμού για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο και πολίτη, στον σύγχρονο αντιφατικό και ταραγμένο κόσμο, αποτέλεσαν το ερέθισμα και το έναυσμα για τη συγγραφή των κειμένων, τα περισσότερα από τα οποία αναφέρονται στα πολλαπλά και δυσεπίλυτα προβλήματα που ταλανίζουν τον άνθρωπο του 21ου αιώνα, σε διαπλανητικό επίπεδο, όπως είναι: η πανδημία του νέου κορωνοϊού (COVID 19) και οι τραγικές, στις διαστάσεις τους, συνέπειές της, η συνεχιζόμενη και εν μέσω πανδημίας πολεμική παράνοια σε διάφορα και εν πολλοίς ξεχασμένα πολεμικά μέτωπα αλλά και σε νέες εστίες πολεμικής αναταραχής (Λιβύη, Νακόρνο Καραβάχ κτλ.), η τζιχαντιστική τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή – με τις ολέθριες πλέον διαπλανητικές επιπτώσεις της– η χειμαζόμενη Κύπρος και ο 47χρονος αναποτελεσματικός «αγώνας» για την απελευθέρωση και την επανένωση, η παιδεία, ο πολιτισμός κ.ά.

Το γλυπτό του Ροντέν «Ο Σκεπτόμενος» συμβολίζει κάθε πνευματικό άνδρα που πασκίζει με τη γραφή και τον λόγο του και νιώθει μια προσωπική ευθύνη για όλους. Έτσι και ο Κατσώνης. Όσο για την αγαπημένη του Κύπρο, μέσα από κάποια δοκίμιά του που αναφέρονται στο δράμα της, στοχάζεται και καταθέτει την έγνοια και την αγωνία του για το μέλλον της χειμαζόμενης μοιρασμένης πατρίδας. Οραματίζεται την ειρηνική συνύπαρξη των συμπατριωτών του, την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου του, χωρίς τα τεχνητά τείχη του μίσους και του βίαιου διαχωρισμού..

Το βιβλίο διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία Ελλάδας, Κύπρου και εξωτερικού. Για ειδικές παραγγελίες οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν στο (0030) 2103605305.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο Κώστας Κατσώνης γεννήθηκε στην Αραδίππου της επαρχίας Λάρνακας Κύπρου. Έκανε παιδαγωγικές και φιλολογικές σπουδές. Yπηρέτησε τη δημόσια κυπριακή εκπαίδευση για 38 συναπτά έτη. Είναι λογοτέχνης και μελετητής της λογοτεχνίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους, που αποτελεί και το αντικείμενο της Διδακτορικής του Διατριβής. Πρωτοεμφανίστηκε στα κυπριακά γράμματα το 1993, με την ποιητική συλλογή Μιλήματα κι αντιμιλήματα. Ποιήματα, διηγήματα και λογοτεχνικά μελετήματά του είχαν αρχίσει να δημοσιεύονται σε λογοτεχνικα περιοδικά και εφημερίδες της Κύπρου, από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. ‘Εχει πλούσιο συγγραφικό έργο, που περιαλαμβάνει διηγήματα, δοκίμια, ιστορικά μελετήματα, μελετήματα για την παιδική-νεανική λογοτεχνία και την ευρύτερη κυπριακή λογοτεχνική δημιουργία, κ.ά. Έχει παράλληλα αναπτύξει πλούσια πολιτιστική δράση, ως ιδρυτής, πρόεδρος ή μέλος διάφορων πολιτιστικών σωματείων και οργανισμών. Έχει επιμεληθεί πέραν των 200 εκδόσεων με έργα Κύπριων λογοτεχνών και άλλων συγγραφέων. Έχει επίσης τακτική αρθρογραφία στον κυπριακό κυριακάτικο τύπο, με δική του στήλη.»