Η Επανάσταση του 1821 «ζωντανεύει» στο Τελλόγλειο (Video + ΦΩΤΟ)
Το μεγαλείο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 «ζωντανεύει» μέσα από πίνακες ζωγραφικής εμβληματικών Ευρωπαίων ζωγράφων, σε μια έκθεση με τίτλο «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής», η οποία φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη.
Στην έκθεση φιλοξενούνται δεκάδες πίνακες ζωγραφικής σπουδαίων ζωγράφων από όλη την Ευρώπη, που εμπνεύστηκαν από την Ελληνική Επανάσταση του ’21, αποθανατίζοντας κάποιες από τις πιο ένδοξες σελίδες της. Τα έργα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός και είναι πίνακες ζωγραφικής φιλοτεχνημένοι από Ευρωπαίους ζωγράφους που συνδέθηκαν με το Φιλελληνικό κίνημα. Μερικοί από αυτούς τους ζωγράφους είναι οι Ιταλοί L. Lipparini, C. Dell’Acqua, F. Agricola, οι Γερμανοί Peter von Hess, J.C. Perlberg, L. Lange, C. Rottmann, οι Άγγλοι D. Dighton, E. Lear, G.P. Reinagle, οι Γάλλοι A.M. Colin, P. Bonirote και ο Δανός M.C.W. Rørbye. Η έκθεση «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη, πρώτα φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα.
«Η επέτειος της Επανάστασης του 1821 έδωσε αφορμή σε ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους εξαιρετικά έργα, να τα “μοιράσουν” με το φιλότεχνο κοινό. Παρά το γεγονός ότι στο Τελλόγλειο φιλοξενείται ένα μικρό μέρος της Συλλογής Αντώνιου Ε. Κομνηνού, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι εκθέτονται όλα τα έργα ζωγραφικής. Τα τρία χαρακτηριστικά που κάνουν ξεχωριστή την συγκεκριμένη έκθεση είναι το θρήσκευμα, η αρχαιότητα και η φιλοπατρία. Αυτά τα χαρακτηριστικά μεταφράστηκαν σε ένα φιλελληνικό ρεπερτόριο που ενέπνευσε σκηνές φιλελευθερισμού και φιλοπατρίας. Η μοναδικότητα έγκειται στο γεγονός ότι τα έργα είναι ποιοτικά, μουσειακά και μνημειακά. Σπάνια βλέπει κανείς τέτοια φιλοτεχνημένα έργα από τους μεγαλύτερους ρομαντικούς ζωγράφους της Ευρώπης, που ήταν στο φιλελληνικό κίνημα», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκε η έκθεση, η επιμελήτριά της, Φανή – Μαρία Τσιγκάκου.
Σύμφωνα με την ίδια, στα έργα απεικονίζονται ιστορικές σκηνές της Επανάστασης αλλά και τοπία, στα οποία πρωταγωνιστικός παράγοντας είναι ο γαλάζιος ουρανός που είναι το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας. Όπως εξηγεί, παραστάσεις των τοπίων υπάρχουν, γιατί το ελληνικό τοπίο ήταν αυτό που τράβηξε πρώτα το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων ζωγράφων.
«Ενώ η Ελλάδα είχε ξεχαστεί για αιώνες από την ευρωπαϊκή συνείδηση και την αντιμετώπιζαν ως έναν ιδεατό κόσμο, στη συγκεκριμένη έκθεση ανακαλύπτουν πλέον το ελληνικό τοπίο, και παρόλο που είναι εξιδανικευμένο, έδωσαν μία εντοπιότητα στα τοπία της Ελλάδας. Ουσιαστικά, έκαναν μία άτοπη Ελλάδα, τόπο! Εντούτοις, έβαλαν την Ελλάδα στον χάρτη της Ευρώπης», υπογράμμισε η κ. Τσιγκάκου.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 19.30, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και θα διαρκέσει από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Ιανουαρίου 2023.
Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09.00 – 14.00, Τετάρτη 09.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά.
Στοιχεία επικοινωνίας: 2310.247111 και [email protected].