05:26, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Μόνα Λίζα: Αυτό κρύβει το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι! (ΒΙΝΤΕΟ)

mona-lisa-1-bbcΣυγκλονίζει η ανακάλυψη του Γάλλου επιστήμονα ερευνητή Pascal Cotte, ο οποίος ασχολείται τα τελευταία δέκα χρόνια με το πιο γνωστό έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Μία κρυμμένη εικόνα κάτω από το πρόσωπο της Μόνα Λίζα ίσως ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα, με το Μουσείο του Λούβρου να αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο.
Ο κ Κοτ, ο οποίος είχε πρόσβαση στο δημιούργημα από το 2004, ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια προηγούμενη εικόνα κρυμμένη κάτω από το αριστούργημα, ωστόσο το Μουσείο του Λούβρου αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά αυτές τις διαπιστώσεις.
Οι ισχυρισμοί του θα προστεθούν στην έντονη συζήτηση γύρω από την ταυτότητα της γυναίκας που απεικονίζεται, όπου για αιώνες πιστεύεται ότι είναι η Lisa Gherardini, η σύζυγος ενός εμπόρου μεταξιού της Φλωρεντίας. Ωστόσο, αυτή η τελευταία ανακάλυψη δημιουργεί αμφιβολίες στην πρότερη κρίση.
”Τα αποτελέσματα καταρρίπτουν πολλούς μύθους και ίσως αλλάξει για πάντα η οπτική μας απέναντι στο αριστούργημα του Λεονάρντο. Όταν τελείωσα την ανάλυση της Lisa Gherardini, ήμουν πλέον μπροστά σε ένα διαφορετικό πορτρέτο και τώρα πια αυτή είναι τελείως διαφορετική από τη Μόνα Λίζα. Δεν πρόκειται για την ίδια γυναίκα”.
Οι ιστορικοί πιστεύουν πως ο Leonardo εργάστηκε για το έργο της Μόνα Λίζα μεταξύ 1503 και 1517. Ξεκίνησε τη ζωγραφική στην Φλωρεντία, και ολοκλήρωσε στη Γαλλία. Ο κ Κοτ είπε: ”Μπορούμε τώρα να αναλύσουμε ακριβώς τι συμβαίνει στην εικόνα από το εσωτερικό και μπορούμε να τη ‘ξεφλουδίσουμε σαν ένα κρεμμύδι σε όλα τα στρώματα της ζωγραφικής’. ”Μπορούμε ακόμη να ανακατασκευάσουμε μέχρι και τη χρονολογία της δημιουργίας του πίνακα”.
Ωστόσο, δεν έχουν όλοι πεισθεί και αρκετοί έχουν αμφιβολίες. Ο Martin Kemp, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: ”Η ιδέα ότι υπάρχει αυτή η εικόνα πίσω από τη Mona Lisa, είναι αστήρικτη. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν αυτά τα διακριτικά στάδια που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά πορτρέτα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Μόνα Λίζα είναι Λίζα”.