08:03, Πέμπτη
29 Σεπτεμβρίου 2022

Μόνο στην “Κ”. Το όνομα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ…

Στον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, γνωστό ηθοποιό και στενό φίλο του Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Βούρο φαίνεται πως θα κάτσει η… μπίλια για τη θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας  μετά την παραίτηση του Σωτήρη Χατζάκη και την τοποθέτησή του στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Ο κ. Βούρος μέχρι σήμερα φέρεται να είναι επικρατέστερος μεταξύ των υπολοίπων ονομάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι (Μπέζος, Βαλτινός, Μοσχόπουλος, Αντύπας κα).

Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Βούρος αναφέρει πως δεν του έχει γίνει κάποια επίσημη πρόταση από την τρικομματική κυβέρνηση και πως «τα πάντα είναι ρευστά. Πληροφορήθηκα ότι σκέφτονται να με τοποθετήσουν από τα ΜΜΕ». Ο ίδιος ωστόσο δηλώνει πως θα αποδεχόταν μια πιθανή πρόταση καθώς «είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για έναν άνθρωπο όπως εγώ που υπηρετώ αυτό το χώρο 33 ολόκληρα χρόνια».

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Χατζάκης όπως όλα δείχνουν φαίνεται πως δεν έχει… τελειώσει με το ΚΘΒΕ, καθώς ως σκηνοθέτης της καλοκαιρινής περιοδείας του θεατρου αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί ακόμα πρόβες. Την περασμένη Τετάρτη μάλιστα, βρέθηκε στους χώρους του θεάτρου προκειμένου να μαζέψει τα τελευταία προσωπικά του αντικείμενα.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα η απόφαση της Πολιτείας να μου εμπιστευτεί την διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Θα το υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις συνεχίζοντας το έργο μίας μεγάλης παράδοσης. Το Εθνικό Θέατρο δεν υπόκειται στη διαδοχή των θεσμικών του εκπροσώπων αλλά στον ιστορικό συμβολισμό του και στη διαχρονική του σημασία. Είναι πολιτισμικό και πολιτιστικό όχημα που συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας.To Kρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ήταν και θα είναι βαθιά μεσ’ στην ψυχή μου, ένας σημαντικός τόπος της ζωής μου» ανέφερε ο κ. Χατζάκης στην ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την παραίτησή του και το διορισμό του στο Εθνικό Θέατρο. Για την επιλογή Χατζάκη ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας σχολίασε πως συνεκτίμησε πόλλα: την επιτυχία του στο ΚΘΒΕ, τις σκηνοθετικές του πρωτοβουλίες και την καλή σχέση που είχε με τους ηθοποιούς, ενώ ορισμένοι ισχυρίστηκαν πως «η προσωπική φιλία του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον έφεραν στην θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού».

Οι ανακοινώσεις πάντως για τα διοικητικά συμβούλια τόσο του Εθνικού όσο και του Κρατικού Θεάτρου αναμένεται να γίνουν εντός των επόμενων ημερών. Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Τρίτη λήγει η θητεία του προέδρου του ΚΘΒΕ, Θωμά Τρικούκη με επικρατέστερο αντικαταστάτη τον πρώην πρόεδρό του και πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Γαρούφα.