, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

"Ναζί" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)


foto copy
Βγήκαν στους δρόμους με στολές, όπλα και τον αγκυλωτό σταυρό να προβάλει μπροστά στα οχήματά τους! Όπως είναι λογικό, πλήθος κόσμου τρομοκρατήθηκε και πετάχτηκε στους δρόμους για να διαπιστώσει τη συμβαίνει! όχι δεν επέστρεψαν οι Γερμανοί… καθώς πρόκειται για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Μανούσου Μανουσάκη που γυρίζεται στη Θεσσαλονίκη.
Το αδιαχώρητο επικρατεί αυτή την ώρα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς πλήθος Θεσσαλονικέων έχει συγκεντρωθεί στη Στοά του Αγίου Μηνά για να παρακολουθήσει τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Μανούσου Μανουσάκη, “Ουζερί Τσιτσάνη”.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς που βρίσκονται παραπλεύρως της Στοάς- Ι. Δραγούμη και Βενιζέλου- έχει διακοπεί, με αποτέλεσμα να επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους της πόλης.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη και η ιστορία της θα διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη του 1942, όταν η πόλη βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή. Τα γυρίσματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται από την Κυριακή 29/03/2015 μέχρι και την Τρίτη 07/04/2015 .Το θέμα της ταινίας είναι τα πιο δημιουργικά χρόνια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και ο έρωτας δυο νέων, του Γιώργου και της Εστρέας, ενός Χριστιανού, του Γιώργου και μιας Εβραίας, της Εστρέας.
Ο Γιώργος και η Εστρέα θα ξεδιπλώσουν για πρώτη φορά το χρονικό που οδήγησε το 96% μιας από τις πιο σημαντικές Εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης στα στρατόπεδα εξόντωσης στην Πολωνία.
Σε αυτά τα ζοφερά χρόνια για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο (1942 -1943), ο Τσιτσάνης και ο Γιώργος ανοίγουν ένα μικρό ουζερί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ο Τσιτσάνης με την μουσική του εξορκίζει το μίσος και την απανθρωπιά της Γερμανικής κατοχής. Η πείνα και η μαυρίλα, που κρέμονται πάνω από την πόλη, εξαφανίζονται πίσω από τις πόρτες του ουζερί.
Ο Γιώργος και η Εστρέα συμμετέχουν στην αντίσταση. Είναι ερωτευμένοι. Μυστικά βαραίνουν την ζωή τους, υποχρεώσεις συγκρούονται, οι δύο θρησκευτικές – κοινωνικές ομάδες, επιμένουν στις προκαταλήψεις τους ακόμη και όταν ο επερχόμενος τρόμος χτυπάει την πόρτα τους.
Η ιστορία μας ξεκινάει τον Ιούνιο του 1942, όταν οι Ναζί αναγκάζουν τους Εβραίους της πόλης να απογραφούν και να σταλούν σε καταναγκαστικά έργα. Τελειώνει τον Μάρτιο του 1943 όταν τα πρώτα τραίνα, φορτωμένα με Εβραίους, φεύγουν για το Άουσβιτς. Η κλιμάκωση της εφαρμογής των φυλετικών νόμων οδηγεί τους ήρωές μας σε τολμηρές πράξεις.
Μια περιπετειώδης ερωτική ιστορία που καταδεικνύει μία αλήθεια: Τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, της μισαλλοδοξίας και του πολέμου. Η ιστορία μας θα μπορούσε να είναι σημερινή όχι μόνο επειδή καταδικάζει την θρησκευτική και κοινωνική προκατάληψη αλλά και επειδή οι ήρωές μας είναι αντισυμβατικοί νέοι άνθρωποι. Τέσσερις νέοι, 20 έως 28 χρονών, που δίνουν ελπίδα στην επόμενη γενιά.
Τον Βασίλη Τσιτσάνη υποδύεται ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου (Μικρά Αγγλία), o οποίος δηλώνει σχετικά με τη συμμετοχή του στην ταινία: «Με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι θα υποδυθώ αυτόν τον εμβληματικό χαρακτήρα που είμαι και μεγάλος του θαυμαστής, δίπλα σε έναν καταξιωμένο σκηνοθέτη και ηθοποιούς που εκτιμώ ιδιαίτερα τη δουλειά τους».
Η ταινία που ξεκινά γυρίσματα την άνοιξη, θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το φθινόπωρο του 2015 από τη Feelgood. Ο Μανούσος Μανουσάκης αρχικά προόριζε το σενάριο για σειρά στην τηλεόραση της ΕΡΤ, αλλά το κλείσιμό της ανέτρεψε τα σχέδια του.
Φωτο Hλίας Μπουρμπούλας, Κώστας Ζαχαρούδηςfoto2 copy


foto4 copy