, Δευτέρα
22 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ο αρχιτέκτονας της Ν.Παραλίας στην "Κ": "Κάποιος ήθελε να… εξαφανίσει το Φεγγάρι"!

Feggaraki
(H παραπάνω φωτο προέρχονται από το facebook του αρχιτέκτονα Πρόδρομου Νικηφορίδη)
του Βαγγέλη Στολάκη
«Ήθελαν να ρίξουν το Φεγγάρι στη θάλασσα και το κατάφεραν»! Με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος Νικηφορίδης ένας εκ των δυο αρχιτεκτόνων της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης σχολίασε την ολοκλήρωση της… πράξης ενός έργου που ξεκίνησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Τότε, βάνδαλοι επιχείρησαν να ρίξουν στον Θερμαϊκό Κόλπο το γλυπτό «Φεγγάρι στην Ακτή» του Παύλου Βασιλειάδη χωρίς επιτυχία. Απλώς το ισοπέδωσαν! Σήμερα ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους, πετώντας το στη θάλασσα.
Το γνωστό τους Θεσσαλονικείς «Φεγγαράκι» που μέχρι πρότινος βρισκόταν πάνω στην νέα παραλία στο ύψος του Μακεδονία Παλλάς, θα παραμείνει στα παγωμένα νερά και στον βυθό του Θερμαϊκού Κόλπου μέχρι ο δήμος Θεσσαλονίκης να βρει δύτες που θα μπορέσουν να το ανασύρουν.
Τότε, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης που έχει και την ευθύνη της διαχείρισης της Νέας Παραλίας ίσως αποφασίσει να το τοποθετήσει εκ νέου στο ίδιο σημείο αλλά πάνω στο νερό, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.
Μιλώντας στο karfitsa.gr για το περιστατικό ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης αναφέρει ότι: « πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει το γλυπτό και δεν θα δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που θέλουν να το καταστρέψουν να καταφέρουν την καταστροφή του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δυο τρόπους. Ή να μπει στη θάλασσα ή να βρεθεί τρόπος να προστατευτεί».
Κάνει δε λόγο για στοχευμένο βανδαλισμό. «Δεν ήθελε κάποιος να κλέψει το Φεγγαράκι. Ήθελε να το καταστρέψει. Και το κατάφερε. Κάποιος ήθελε να εξαφανίσει το Φεγγάρι»
«Δεν είναι δυνατόν να κρυβόμαστε και να μας καταδιώκουν οι βάνδαλοι. Να μην χτυπήσουμε δηλαδή το φαινόμενο. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να διαχειριστούμε την πόλη και να προστατευτούμε. Πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι» λέει ο κ. Νικηφορίδης οργισμένα. «Να μην σφυρίζουμε αδιάφορα όταν βλέπουμε να γίνονται βανδαλισμοί» υποστηρίζει.
Ο αρχιτέκτονας εκφράζει την ανησυχία του και για τα υπόλοιπα γλυπτά που βρίσκονται στην Νέα Παραλία.  Αυτή την περίοδο στην Νέα Παραλία φιλοξενούνται δυο γλυπτά του Νίκου Γιώργου Ζογγολόπουλου (Οι ομπρέλες και οι Κύκλοι), το «Φεγγάρι της Ακτής» του Παύλου Βασιλειάδη και δυο νέα γλυπτά στον κήπο των γλυπτών!
φωτο Σάββα Αυγητίδη – www.e-photopress.blogspot.com ΠΡΙΝ τo βανδαλισμό του:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. φωτο Σάββας Αυγητιδης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.