00:53, Πέμπτη
20 Ιανουαρίου 2022

Μη χάσετε το cd με το νέο ύμνο του ΠΑΟΚ! Μαζί με την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ στα περίπτερα!

paok-prosfores-660x300
kadro-PAOK
Το Σάββατο μαζί με την εφημερίδα «Παρασκήνιο» μια ξεχωριστή προσφορά για τους απανταχού Ποντίους και λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής:«ΥΜΝΟΣ ΠΑΟΚ» ΠΟΝΤΟΣ, ΜΝΗΜΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ. Πρόκειται για μια πρωτότυπη σύνθεση για τον ασπρόμαυρο θρύλο, σε στίχους Μιχάλη Νικολαϊδη και μουσική του Δημήτρη Καρασαββίδη. Μαζί, 12 νέα ποντιακά τραγούδια και ειδικό 8σέλιδο ένθετο αφιέρωμα στη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ.
των Βαγγέλη Στολάκη – Γιώτας Ρουμελιώτη
Μια ευχάριστη έκπληξη επιφυλάσσει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης στους χιλιάδες ανά την υφήλιο υποστηρικτές του δικεφάλου του Βορρά. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαββίδης κρατά τις τελευταίες ώρες στα χέρια του το CD στο οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνεται και ο νέος ύμνος του ΠΑΟΚ στα… Ποντιακά!
Το τραγούδι επιμελήθηκε σε μουσική ο γνωστός λυράρης Δημήτρης Καρασαββίδης, γνωστός για τα Ποντιακά του τραγούδια, ενώ οι στίχοι είναι του Μιχάλη Νικολαΐδη . Τον νέο ύμνο του ΠΑΟΚ τραγουδά εκτός από τον κ. Καρασαββίδη και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης -γνωστός και ως το αηδόνι του ποντιακού ελλληνισμού – ο οποίος συμμετέχει στον εν λόγω δίσκο σε τρία τραγούδια.
«Είναι μια δουλειά πολύ προσεγμένη. Εκτιμώ θα αρέσει στον κόσμο. Είμαι περήφανος που συμμετέχω σε μια τόσο αξιόλογη προσπάθεια. Για μένα είναι ο 40ος δίσκος. Εκτιμώ ότι με αυτό το CD ανοίγει ο δρόμος για πολλές συνεργασίες με τον Δημήτρη Καρασαββίδη» αναφέρει στην Karfitsa ο κ. Καραπαναγιωτίδης.
Από την πλευρά του ο συνθέτης και δημιουργός του CD που περιλαμβάνει τον νέο ύμνο του ΠΑΟΚ σχολιάζει: «Πρόκειται για δεκατρία καταπληκτικά τραγούδια. Παλαιότερα και νέες εκτελέσεις. Μέσα στο CD υπάρχει και ο νέος ύμνος του ΠΑΟΚ που πιστεύω πως θα αγαπηθεί από τον κόσμο. Το τραγούδι είναι στην αρχαία ελληνική διάλεκτο και υπάρχει ένα δίστιχο στην Νέα Ελληνική».
Το CD έχει τον τίτλο: «Ύμνος ΠΑΟΚ: Πόντος, Μνήμη, Ιστορία». Αποτελείται από 13 τραγούδια και συμμετέχουν γνωστοί και αξιόλογοι καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών οι: Δημήτρης Καρασαββίδης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Στάθης Νικολαΐδης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μπάμπης Κεμενατζίδης κ.α. Σε πολλά τραγούδια συμμετέχει ο Ευξείνιος Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος, τον οποίο ίδρυσε και είναι πρόεδρός του ο Δημήτρης Καρασαββίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά τραγούδια «παίζουν» οκτώ ποντιακές λύρες ταυτόχρονα. Κυκλοφορεί μαζί με την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ στα περίπτερα όλης της χώρας!
κεντρικη εξω
Η συνάντηση και το… δώρο!
Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του ομίλου « Ν.Κ. Media Group» και εκδότη της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ και της Karfitsa, Νικολάου Καραμανλή με τον Πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη στο Μακεδονία Παλλάς.
Παρόντες ήταν και οι δημιουργοί του ποντιακού δίσκου, Δημήτρης Καρασαββίδης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης και Μιχάλης Νικολαϊδης οι οποίοι μάλιστα επεφύλαξαν ένα δώρο στον κ. Σαββίδη! Του χάρισαν ένα κάδρο με την ασπρόμαυρη φανέλα του ΠΑΟΚ και στη μέση υπήρχε το ποντιακό CD που ήταν βαμμένο στα ίδια ακριβώς χρώματα, καθώς εμπεριέχει τον… ύμνο της ομάδας στην ποντιακή διάλεκτο, τον οποίο ο κ. Σαββίδης άκουσε σήμερα για πρώτη φορά.

kadro PAOK
“Του φέραμε ως δώρο το κάδρο που περιέχει τον ποντιακό δίσκο με τα 13 μας τραγούδια και φυσικά αυτό που δημιουργήσαμε για ύμνο του ΠΑΟΚ. Ο κ. Σαββίδης το άκουσε για πρώτη φορά και μας είπε ότι του άρεσε. Μάλιστα ανέφερε ότι θα τοποθετήσει το κάδρο στο προσωπικό του γραφείο σε περίοπτη θέση”, τονίζει ο κ. Καρασαββίδης.
Ο ίδιος μάλιστα συμπληρώνει ότι το τραγούδια για τον ΠΑΟΚ θα αγαπηθεί ακόμα και από μη… Πόντιους καθώς οι στίχοι είναι κατανοητοί: “Ο συγκεκριμένος δίσκος είναι μια πολυσυμμετοχική δουλειά με πολλούς συντελεστές και στιχουργούς όπως είναι o Μιχάλης Νικολαΐδης  που έγραψε και τον ύμνο του ΠΑΟΚ.  Πιστεύω ότι θα κινήσει την περιέργεια των Ποντίων και θα αγαπηθεί πολύ από τους φιλάθλους, ακόμα και αν δεν είναι Πόντιοι.Οι στίχοι δεν είναι σε τόσο βαριά ποντιακά, όπως προείπα, αλλά είναι κατανοητοί από όλους!”.
“Το προσφυγικό στοιχείο υπάρχει στον ΠΑΟΚ”
Από την πλευρά του ο κ. Καραπαναγιωτίδης σημείωσε ότι ο δίσκος είναι μια πολύ αξιόλογη δουλειά και ότι το “ασπρόμαυρο” τραγούδι θα αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους φιλάθλους του Δικεφάλου του Βορρά, στους οποίους υπάρχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο. “Είναι ένα καινούριο cd από τον αξιόλογο καλλιτέχνη τον Δημήτρη Καρασαββίδη που διάλεξε ό,τι καλύτερο υπάρχει και από στιχουργούς και από ερμηνευτές. Επέλεξε μέσα σε αυτόν τον δίσκο ένα ξεχωριστό τραγούδι για τον ΠΑΟΚ που είναι μια μεγάλη αγάπη σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Οι Πόντιοι και το προσφυγικό στοιχείο είναι κάτι που υπάρχει στους φίλους του ΠΑΟΚ και πιστεύω ότι θα το αγαπήσουν!”.

Αυτοί είναι οι στίχοι του ύμνου του ΠΑΟΚ δια χειρός Μιχάλη Νικολαΐδη
Θα αγαπηθεί από τους οπαδούς
Δικέφαλος Σταυραετός σην Πόλην εγενέθεν Δικέφαλος Σταυραετός στην πόλη γεννήθηκε
Σο προσφυγικόν τη στράταν, από μικρός εβρέθεν Στης προσφυγιάς το δρόμο από μικρός βρέθηκε
Ξεριζωμένος πρόσφυγας από μικρός εβρέθεν. Ξεριζωμένος πρόσφυγας από μικρός βρέθηκε.
Τρανόν φωλέαν έχτισεν απές ση Σαλονίκη Μεγάλη φωλιά έκτησε μέσα στη Σαλονίκη
Ώθεν πάει πολεμά, μανάχον για τη νίκη. Όπου πάει πολεμά, μόνο για τη νίκη.
Εφόρεσεν τ’ ασπρόμαυρα και έσκωσεν σημαίαν Φόρεσε τα ασπρόμαυρα και σήκωσε σημαία
Αθάνατος Τραντέλλενας, ο ΠΑΟΚ εν ιδέαν. αθάνατος Τραντέλληνας, ο ΠΑΟΚ είναι ιδέα.
Την Ελλάδαν σην Ευρώπη, σκων ψηλά σον ουρανόν Την Ελλάδα στην Ευρώπη, σηκώνει ψηλά στον ουρανό
Τη Μακεδονίας τ’ άστρον, ζήτω ο Δικέφαλον Της Μακεδονίας το άστρο, ζήτω ο δικέφαλος
Τη Μακεδονίας τ’ άστρον, ζήτω ο Σταυραετόν. Της Μακεδονίας το άστρο, ζήτω ο Σταυραετός.
ΕΠΩΔΟΣ ΕΠΩΔΟΣ
ΠΑΟΚάρα λέωσεν, ζω για να ελέπωσεν ΠΑΟΚάρα σου λέω, ζω για να σε βλέπω
να πετάς σα επουράνια, ΠΑΟΚ να λελεύωσεν! να πετάς στα επουράνια, ΠΑΟΚ να σε χαρώ.
ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚάρα μου, όσο ζω θα σ’ αγαπώ ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚάρα μου, όσο ζω θα σ’ αγαπώ
όπου και αν μάχεσαι, πάντα θα σ’ ακολουθώ! όπου και αν μάχεσαι, πάντα θα σ’ ακολουθώ!
*Τραντέλλενας = Τριάντα φορές Έλληνας