, Τρίτη
30 Μαΐου 2023

Ο παγκόσμιας εμβέλειας συγγραφέας Μπουαλέμ Σανσάλ στη Θεσσαλονίκη!

Μπουαλέμ Σανσάλ
Ο Μπουαλέμ Σανσάλ, πολυβραβευμένος γαλλόφωνος, Αλγερινός συγγραφέας, θα παρευρεθεί την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης για να συνομιλήσει με τη μεταφράστρια του έργου του στα ελληνικά Ευγενία Γραμματικοπούλου και με το συγγραφέα Π. Μαρτινίδη για το σύγχρονο μυθιστόρημά του Ο Γερμανός μουτζαχεντίν ή Το ημερολόγιο των αδελφών Σίλλερ (εκδ. Πόλις, 2010).
Μέσα από την πολυεπίπεδη αφήγηση των ημερολογίων των αδελφών Σίλλερ, ο συγγραφέας θέτει καίριους προβληματισμούς γύρω από το θεσμό της οικογένειας, τις προσωπικές και συλλογικές ηθικές αξίες, αλλά και την ατομική ευθύνη. Στο έργο συνυφαίνονται το Ολοκαύτωμα –ως ενοχική εμπειρία ενός νέου που ιχνηλατεί την εγκληματική δράση του πατέρα του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης– ο εμφύλιος της Αλγερίας κατά τη δεκαετία του ’90 και η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε μερικά προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας. Αυτοί οι τρεις διαφορετικοί ιστορικοί χρόνοι διαμορφώνουν το τραγικό πλαίσιο του μύθου, με πυρήνα το βασανιστικό και πανάρχαιο ερώτημα της ενοχής για τα κρίματα των προγόνων μας.
«Εάν μιλήσεις, πέθανες. Εάν δε μιλήσεις, πάλι πέθανες. Μίλα λοιπόν και ας πεθάνεις» έλεγε το 1993 ο Αλγερινός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ταχάρ Τζαούτ, μερικές ημέρες πριν από τη δολοφονία του από τους ισλαμιστές.
Για τον 66χρονο Μπουαλέμ Σανσάλ, η σιωπή ισοδυναμεί με αυτοκτονία και το συγγραφικό του έργο το επιβεβαιώνει.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Mémorial de la Shoah.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

  • Christophe le Rigoleur, Γενικός πρόξενος της Γαλλίας, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης
  • Μπουαλέμ Σανσάλ, συγγραφέας
  • Ευγενία Γραμματικοπούλου, μεταφράστρια, επίκουρη καθηγήτρια Α.Π.Θ.
  • Πέτρος Μαρτινίδης, συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (40΄)

Για πρώτη φορά παγκοσμίως δραματοποιείται και παρουσιάζεται επί σκηνής το μυθιστόρημα Ο Γερμανός μουτζαχεντίν ή Το ημερολόγιο των αδελφών Σίλλερ, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Σπορίδη.

Παίζουν οι:

  • Δημήτρης Σπορίδης
  • Στέφανος Πίττας

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημέρα: Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016
Ώρα: 19.00
Αίθουσα: Αλλατίνη-Ντασώ
Είσοδος ελεύθερη.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά.