, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

«Οι ηθοποιοί εκβιαζόμαστε σε αμοιβές μόνο με ποσοστά»

theatro1Ένας κλάδος του οποίου οι εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνεργοι, συμμετείχε στη σημερινή πανελλαδική απεργία, ωστόσο το ψήφισμα που εκδόθηκε με αφορμή τη σημερινή μέρα, καταδεικνύει με ωμό ρεαλισμό τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σχεδόν εννιά στους δέκα ηθοποιούς σύμφωνα με τα στοιχεία.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για ανάγνωση πριν από τις θεατρικές παραστάσεις αναφέρει:
«Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια για τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και οι ηθοποιοί έχουμε χάσει όλες τις κατακτήσεις μας. Είμαστε χωρίς κλαδική σύμβαση, ενώ οι εργοδότες μάς πληρώνουν ακόμη και με ωρομίσθιο 3,5 ευρώ την ώρα μεικτά! Στην πράξη, οι περισσότεροι ηθοποιοί εκβιαζόμαστε σε αμοιβές μόνο με ποσοστά, ενώ τις περισσότερες φορές δεν παίρνουμε ούτε ευρώ για τις πρόβες, που μπορεί να διαρκούν ολόκληρους μήνες. Η ανεργία αγγίζει το 90% και η οικονομική εξαθλίωση χτυπά την πόρτα όλων μας. Στην ουσία καταργείται το επάγγελμα του ηθοποιού, με άμεσες συνέπειες στην ίδια την ποιότητα της θεατρικής τέχνης, ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολο σ’ εσάς να έχετε επαφή με την αληθινή τέχνη.
Έχοντας συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, αλλά και στον κοινωνικό μας ρόλο αποφασίσαμε στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας να ενώσουμε τη φωνή μας με τους άλλους κλάδους στην πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη απέναντι στη λαίλαπα που ετοιμάζουν για μας. Αποφασισμένοι να μην τους επιτρέψουμε τη μετατροπή μας σε δούλους του 21ου αιώνα, σας καλούμε να είστε και εσείς εκεί. Κανείς μόνος του δεν μπορεί να σωθεί.
Η δύναμή μας είναι η ενότητά μας. Εκεί αποκτά αξία η ζωή όλων μας, εκεί άρα αποκτά αξία και η ίδια μας η τέχνη».