23:00, Τετάρτη
26 Ιανουαρίου 2022

Παγκόσμια διάκριση για την Ελληνική ταινία «White Collar»- Τι λένε οι συντελεστές

Backstage (1) copy
Της Γεωργίας Σκονδράνη
Μια παγκόσμια διάκριση ήρθε για την ελληνική ταινία μικρού μήκους «White Collar», με το βραβείο Β’ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό «Sand Dune International Short Film Festival», που πραγματοποιήθηκε από 19 έως 20 Δεκέμβρη 2015, στην Ινδία.
Ο σεναριογράφος και παραγωγός της ταινίας αλλά και απόφοιτος και Υπ. Διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Πετρίδης μιλώντας στην Karfitsa.gr δήλωσε πως οι συντελεστές του «White Collar», δεν παραβρέθηκαν στην τελετή βράβευσης λόγω απόστασης αλλά ενημερώθηκαν με πολύ χαρά για το βραβείο!
Backstage copy
Η ταινία γυρίστηκε από αποφοίτους και φοιτητές του ΑΠΘ και κινηματογραφήθηκε σε χώρους του Τμήματος Κινηματογράφου του ιδρύματος.
Όσον αφορά την υπόθεση της ταινίας ο κ. Πετρίδης σημείωσε: «η ταινία μιλά για την ανεργία. Ένα θέμα που αφορά όλο το σύγχρονο κόσμο λόγω της οικονομικής κρίσης. Κάθε χώρα μπορεί να ταυτιστεί με αυτό. Είναι γυρισμένη σε ένα παράλληλο παρόν και επικρατούν ακραίες συνθήκες. Για μια θέση εργασίας, οι τελικοί υποψήφιοι απαντούν σε ερωτήσεις γύρω από τη θέση που διεκδικούν και όποιος απαντάει λάθος, παίζει ένα ιδιόμορφο τύπο ρώσικης ρουλέτας. Έτσι, ο τελικός επιζών παίρνει και τη θέση εργασίας…».
Ο κ. Πετρίδης τόνισε πως για την ταινία εργάστηκαν αφιλοκερδώς οι ηθοποιοί και πως με προσωπικούς πόρους και προσπάθεια των συντελεστών πραγματοποιήθηκε.
movie2 copy
Τη σκηνοθεσία του «White Collar» υπογράφει η απόφοιτη του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Ναταλία Λαμπροπούλου, η οποία ανέλυσε στην karfitsa.gr τι την ενθουσίασε στο σενάριο και αποφάσισε να το κάνει ταινία.
«Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον σενάριο και θεώρησα ότι έπρεπε να ειπωθεί οπωσδήποτε. Και κάπως έτσι αποφασίσαμε να το γυρίσουμε. Διαδραματίζεται σε ένα παράλληλο, όχι όμως τόσο μακρινό σύμπαν».
Η ταινία προς το παρόν δεν προβλέπεται να προβληθεί στη χώρα μας αλλά θα ξεκινήσει την πορεία της στο επόμενο φεστιβάλ Δράμας.
Η πρεμιέρα της έγινε στην πόλη Bikaner στη βόρεια Ινδία, στο «Sand Dune International Short Film Festival», όπου και βραβεύτηκε.
movie3 copy
Η ομάδα της ταινίας «White Collar»
 
Η παραγωγή της ταινίας είναι του Σωτήρη Πετρίδη και της απόφοιτης του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου. Asociate Producer είναι η απόφοιτη Τμήματος Κινηματογράφου και Υπ. Διδάκτορας του ΑΠΘ, Δέσποινα Τριανταφυλλίδου και η σκηνοθέτης, απόφοιτη του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Ναταλία Λαμπροπούλου.
Οι φοιτητές Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Αποστόλης Μπαρουξής και Αναστάσης Πετρέλης είναι στον Ήχο και ο Γιάννης Λιόλιος στα Ειδικά Εφέ.
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Αναστάσης Ροϊλός, Κυριάκος Δανιηλίδης, Ιωάννα Λαμνή και Τάσος Μπαρνιάς. Άλλοι βασικοί συντελεστές που πλαισιώνουν την ταινία είναι οι: Θανάσης Κωνσταντόπουλος (Διεύθυνση Φωτογραφίας), η απόφοιτη του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Τάνια Ναναυράκη (Μοντάζ) και η απόφοιτη του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Κατερίνα Κολλιοπούλου (Σκηνογραφία/Ενδυματολογία), ενώ τη μουσική υπογράφει ο Θοδωρής Παπαδημητρίου.
Να σημειωθεί πως η ίδια ομάδα έχει διακριθεί και με προηγούμενες παραγωγές, όπως το «Μπαλόνι» που ταξίδεψε σε 18 Διεθνή Φεστιβάλ αποσπώντας 2 βραβεία, και το «e-Social» το οποίο συνεχίζει ακόμη τη μακρά πορεία του, συμμετέχοντας σε περισσότερα από 30 Διεθνή Φεστιβάλ ανά τον κόσμο και κερδίζοντας μέχρι σήμερα 5 βραβεία.
White Collar - Award copy