, Τετάρτη
01 Φεβρουαρίου 2023

Παρουσίαση γλυπτών: «Η Νέα Παραλία στόλισμα της Θεσσαλονίκης»

glypta3 copy
Της Γεωργίας Σκονδράνη
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα το πρωί στα εγκαίνια των δυο νέων γλυπτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα τα δυο έργα τοποθετήθηκαν στο πάρκο των γλυπτών με δωρεά της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος για την μεταφορά και εγκατάστασή τους στη Νέα Παραλία και σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας».
glypta2 copy
Το γλυπτό «Invitation» του Mark Hadjipateras σύμφωνα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη είναι μια πρόσκληση γι’ αυτούς που το βλέπουν να σκεφτούν. Μια πρόσκληση επικοινωνίας. «Ο καθένας μπορεί να κάνει τους δικούς του συνειρμούς» είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στα εγκαίνια.
«Η γη είναι  ένα στόλισμα του σύμπαντος και η Θεσσαλονίκη στόλισμα της Ελλάδας. Και η Νέα Παραλία στόλισμα της Θεσσαλονίκης. Είναι χαρά μου να είμαι εδώ» πρόσθεσε.
Το γλυπτό ζυγίζει 190 κιλά χωρίς τη μεταλλική του βάση έχει μαύρο χρώμα και είναι ένα μοναδικό γλυπτό από μπρούντζο που μοιάζει να διακτινίζεται με μια ακροβατική κίνηση προς τον ουρανό.
«Ο γκρίζας είναι ένας χαρακτήρας που δώσανε τα παιδιά στην Αθήνα που το είδαν σε ένα μέρος του γλυπτού. Το δάκρυ και η σταγόνα συμβολίζει πως όλοι είμαστε σταγόνα στον ωκεανό. Χωρίς όλες αυτές τις σταγόνες ας μην ξεχνάμε πως δεν θα υπήρχε ωκεανός» είπε ο κ. Χατζηπατέρας μιλώντας στο κοινό που ήρθε να θαυμάσει το έργο του.
Η μίνιμαλ κατασκευή του έργου «δένει» αρμονικά με το αστικό τοπίο και μοιάζει να αποτελεί μια προέκταση του πλακόστρωτου της παραλίας.
glypta6 copy
Το έργο του Μιχάλη Κατζουράκη το «Χωρίς Τίτλο» έχει πλήρεις και ελλιπείς γεωμετρικές μορφές, τετράγωνα και γραμμές, καθώς και έντονο κίτρινο χρώμα. Το ατιτλοφόρητο γλυπτό είναι δείγμα μιας σειράς έργων του, που χαρακτηρίζονται από τη δυναμική τους.
Το κίτρινο χρώμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα χρώματα της παραλίας και το μπλε της θάλασσας.
Ο καλλιτέχνης είπε πως φιλοτέχνησε το έργο το 1969. «Είναι γεωμετρικό, αφηρημένο. Αλλά για εμένα τίποτα δεν είναι αφηρημένο. Η δουλειά μου έχει να κάνει με το περιβάλλον. Ξεκινάω από έναν κύβο και ίσως μια σφαίρα. Είναι ένα έργο που μπαίνει σ΄ έναν χώρο κ είτε σημαίνει κάτι για κάποιους ή τίποτα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατζουράκης.
glypta7 copy
Επιπλέον πρόσθεσε πως το γλυπτό έχει ταξιδέψει μέσα στα χρόνια σε Παρίσι, Αθήνα και Θεσσαλονίκη ώσπου να φτάσει στον κήπο της Νέας Παραλίας.
Ο αρχιτέκτων της Νέας Παραλίας Πρόδρομος Νικηφορίδης μιλώντας στην Karfitsa είπε πως η σημερινή μέρα αποτελεί γιορτή για την εγκατάσταση των γλυπτών. Τα έργα παραχωρήθηκαν στη Νέα Παραλία πριν δυο χρόνια αλλά δεν κατέστη εφικτό να τοποθετηθούν αμέσως λόγω διάφορων προβλημάτων που προέκυψαν.
Έπειτα οι φίλοι της Ν. Παραλίας και με τη βοήθεια της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση.
«Σήμερα έχουμε τέσσερα γλυπτά στο πάρκο. Σκοπός μας είναι να εμπλουτίσουμε το πάρκο και με άλλα. Με δωρεές αλλά και με έναν διαγωνισμό που θα προκηρύξουμε σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο της πόλης για να εμπλουτιστεί καλύτερα ο χώρος» είπε ο κ. Νικηφορίδης και πρόσθεσε πως στο παρόν πάρκο το όραμα ήταν να γίνονται εκδηλώσεις εκεί και μια μπιενάλε γλυπτικής κάθε χρόνο. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έγινε εφικτό αλλά στο μέλλον ελπίζουν να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τα μουσεία της πόλης αλλά και του δήμου Θεσσαλονίκης.
glypta4 copy
Όσον αφορά τον βανδαλισμό που παρατηρείται συνεχώς σε χώρους αλλά και αγάλματα της πόλης αλλά και ειδικότερα της Ν.Παραλίας ο κ. Νικηφορίδης δήλωσε πως ο βανδαλισμός υπάρχει αλλά τον βλέπουμε λιγότερο σε γλυπτά. «Δεν μπορεί κάποιος να  κατηγοριοποιήσει αυτή την ομάδα ανθρώπων που προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Είναι μια μορφή απόγνωσης . Εμείς από τη μεριά μας το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα καθαρίζουμε. Αυτή είναι η αντίδραση μας σε αυτόν. Και κάποια στιγμή θα σταματήσουν».
Επιπλέον με το άνοιγμα των δυο αναψυκτηρίων ο χώρος του πάρκου θα προστατευτεί καλύτερα καθώς θα υπάρχει συνεχώς κόσμος εκεί και θα περιοριστεί ο βανδαλισμός σύμφωνα με τον κ. Νικηφορίδη.
Όσον αφορά την φύλαξη της Ν.Παραλίας πρόσθεσε πως υπάρχουν δυο φύλακες για όλη την παραλία. «Τι να πρωτοπρολάβουν και αυτοί;»
glypta8 copy
Τα εγκαίνια των δυο γλυπτών τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους και ο δεύτερος αρχιτέκτων της Ν.Παραλίας  Bernard Cuomo, ο αντιδήμαρχος τουρισμού Σπύρος Πέγκας, η αντιδήμαρχος πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Χασδάι Καπόν και ο πρώην γ.γ. δημοσίων έργων Στράτος Σιμόπουλος.
glypta5 copy
glypta1 copy
glypta9 copy