07:57, Σάββατο
01 Οκτωβρίου 2022

"Πολιτισμός είναι και ο τρόπος που θα φας μια… τυρόπιτα"

Xrysidou
Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Τη συναντήσαμε στο γραφείο της, στον δεύτερο όροφο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης σε ένα από τα… μικρά διαλείμματα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. «Θέλω να μου κάνετε δύσκολες ερωτήσεις, δεν μου αρέσουν τα εύκολα» μας λέει η Έλλη Χρυσίδου πριν πατήσουμε το… rec στο κασετοφωνάκι! Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στη θέση αυτή από την προηγούμενη διοίκηση, πάλι με δήμαρχο το Γιάννη Μπουτάρη, μίλησε στην Karfitsa για όλους και για όλα. Για τους πολιτισμένους και τους… απολίτιστους της πόλης, τα χρέη των μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών, τα «Δημήτρια» που ήταν να καταργηθούν αλλά… διατηρήθηκαν και τις σχέσεις των μελών της «Πρωτοβουλίας» που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε… τεντωμένο σχοινί.

Αν και καλοκαίρι την ρωτάμε για τα… Χριστούγεννα και πιο συγκεκριμένα εάν μετάνιωσε που δεν στολίστηκε η Θεσσαλονίκη, ενώ ο Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος της πλατείας Αριστοτέλους αρκέστηκε στην προσθήκη ορισμένων δέντρων. «Θεωρώ ότι ήταν πολύ πετυχημένο το εγχείρημα. Ο δήμος σήκωσε πάνω του και μάλιστα μόνος του μια πολύ μεγάλη διοργάνωση. Όποιος θέλει να φωνάξει βρίσκει τρόπους να το κάνει ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση. Το κομμάτι το αισθητικό μπορεί να είναι κάτι το υποκειμενικό, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα στάνταρς. Το εγχείρημα ήταν ανατροπή από τα δεδομένα που μέχρι σήμερα ίσχυαν, ανατροπή από μια εικόνα που είναι ίδια σε όλη την πόλη. Ήταν ένα πολύ φιλικό προς τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες αυτό που δημιουργήσαμε στην πλατεία Αριστοτέλους, που είναι μια άσχημη πλατεία. Υπήρχε επίσης η δυνατότητα να βγει ο γονιός με τα παιδιά του και να περάσει ένα απόγευμα χωρίς χρήματα» λέει η κ. Χρυσίδου και αναφέρει ότι ο σχεδιασμός για τα Χριστούγεννα 2015 θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.
«Δεν είναι λίγο οξύμωρο από τη μια ο δήμος να επιθυμεί να φέρει περισσότερους τουρίστες και από την άλλη να μη φροντίζει να βάλει ούτε ένα… λαμπάκι» τη ρωτάμε. «Δεν είχαμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε λαμπάκια. Δεν είναι κακό που στόλισε την Τσιμισκή ο Εμπορικός Σύλλογος. Δεν γίνεται να ζητάμε να γίνεται η Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Αριστοτέλους για να τονωθεί η αγορά και από την άλλη οι ίδιοι οι έμποροι να μην συμμετέχουν πουθενά. Δική μου αρχή είναι ότι θα πρέπει σε αυτές τις εποχές να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν όλοι. Ας βάλει ο καθένας ένα λαμπάκι. Δεν θα γίνει κάτι» απαντά. «Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα» συμπληρώνει. «Θα συγκεντρώσουμε άμεσα όλους τους φορείς για να δούμε πως θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε».
«Δεν χρειάζεσαι ένα τσουβάλι λεφτά»
«Αν πολιτισμό θεωρούμε τις τέχνες, τότε η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη πολιτισμού» υπογραμμίζει η αντιδήμαρχος. «Αν όμως πολιτισμός είναι η καθημερινότητα και η Παιδεία του κόσμου τότε έχουμε ένα μικρό προβληματάκι. Πολιτισμός είναι όλα: η καθημερινότητα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο τρόπος που τρως την τυρόπιτα και πετάς το χαρτί, ο τρόπος που διαβάζεις κ.α.» τονίζει. «Η Θεσσαλονίκη διαθέτει όλο το καλλιτεχνικό δυναμικό που θα μπορούσε να την κάνει πόλη Πολιτισμού στον Ελλαδικό χώρο» αναφέρει και σημειώνει με νόημα: «Πολιτισμός δεν γίνεται μόνο εάν έχεις ένα τσουβάλι λεφτά και δίνεις. Μπορείς να παράγεις πολιτισμό εάν διαχειριστείς σωστά τα χρήματα».
Δημήτρια
Για τα «Δημήτρια» τα οποία ο Γιάννης Μπουτάρης πριν τις εκλογές του 2010 είχε δηλώσει πως θα καταργούσε, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού λέει: «Υπήρχε όντως αυτή η σκέψη. Η άποψη της διοίκησης ήταν ότι κάθε μια μεγάλη πόλη οφείλει και πρέπει να έχει ένα δικό της φεστιβάλ. Τα Δημήτρια ήταν ένας θεσμός που είχε πίσω του ένα παρελθόν μεγάλης σπατάλης σε πράγματα που δεν επέστρεφαν στην πόλη. Τα Δημήτρια όπως τα ξέραμε τα καταργήσαμε. Σήμερα έχουμε Δημήτρια εξωστρεφή, που απλώνονται σε όλη την πόλη, με χαμηλά εισιτήρια, ένταξη νέων δημιουργικών ομάδων της πόλης και τα υποστηρίζουμε». Μιλώντας για τη φετινή, 50η διοργάνωση του θεσμού αποκαλύπτει: «από φέτος παύουμε να μετράμε και αλλάζουμε τη διοργάνωση τελείως. Θα γίνουν ένας θεσμός γνωστός όχι μόνο στην πόλη αλλά και το εξωτερικό». «Τα φετινά Δημήτρια τερματίζουν μια μεγάλη περίοδο. Θα διατηρήσουμε ωστόσο το όνομα» λέει.
Αναφερόμενη η κ. Χρυσίδου στους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης (ΚΘΒΕ, Όπερα, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Φεστιβάλ Κινηματογράφου) των οποίων το… ταμείο είναι μείον σχολιάζει: «Είμαστε μια πόλη και μια χώρα που ενώ δεν είχαμε κομμουνισμό, διαθέταμε απίστευτο κρατισμό. Αυτό δημιούργησε μια κατάσταση, όπου αυτοί οι θεσμοί ζούσαν με τις κρατικές επιχορηγήσεις. Έχοντας τη… σιγουράντζα της επιχορήγησης δημιουργήθηκαν τα χρέη».
«Η εξουσία διαφθείρει»
«Τελικά οι πολιτισμένοι είναι πιο… απολίτιστοι;» την ρωτάμε. «Δεν ξέρω αν είναι πιο απολίτιστοι. Ξέρω όμως ότι οι άνθρωποι της τέχνης είναι άνθρωποι κανονικοί με όλα τους τα προβλήματα, τις εσωστρέφειές τους, τα κομπλεξιλίκια τους, τα απωθημένα τους, τις ανεκτικότητές τους και πολλά άλλα. Η εξουσία διαφθείρει. Το να την ασκείς είναι πολύ αρεστό και μπορεί να σε μετατρέψει σε έναν άνθρωπο που δεν θα έχεις έλεγχο. Εύκολα λοιπόν μπορεί κάποιος να κάνει χοντρά λάθη» απαντά.
Η κ. Χρυσίδου δεν αφήνει ασχολίαστα και τα εσωτερικά ζητήματα που «πλήγωσαν» και εξακολουθούν να «πληγώνουν» την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη. «Στην Πρωτοβουλία όταν γίνονται, κάνουμε πολύ ουσιαστικές συζητήσεις. Η δημοτική μας ομάδα λειτουργεί με κριτικό πνεύμα. Έχουν γίνει πολλές κουβέντες για όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε μια παράταξη ανοικτή με διαφορετικές απόψεις για μια σειρά θέματα. Τα προβλήματα είναι μεγάλα στη Θεσσαλονίκη και οι προσεγγίσεις διαφορετικές από τον καθένα. Το ζητούμενο είναι να μπεις χωρίς δεύτερη θέση και καχυποψία στη διαδικασία να δουλέψεις και να αλλάξεις την πόλη» υπογραμμίζει.
Όσο για το μέλλον του κυρ Γιάννη, εάν τον «βλέπει» ξανά υποψήφιο δήμαρχο ή αρχηγό κόμματος που τον θέλουν ορισμένοι σχολιάζει: «Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει απίστευτες ικανότητες να συσπειρώνει ανθρώπους. Είναι χαρισματικός, μπορεί το ελάχιστο να το κάνει τεράστιο με την καλή έννοια».