, Τετάρτη
01 Φεβρουαρίου 2023

Στους Μεταξάδες Έβρου δημιουργούν καινούρια βιβλιοθήκη δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης!

Vivliothiki
Ακόμα ένα παράθυρο στο μαγικό κόσμο του βιβλίου ανοίγει την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 στους Μεταξάδες Έβρου στο δήμο Διδυμοτείχου, το τελευταίο σε μια σειρά χωριών κατά μήκος του Ερυθροποτάμου.
Πρόκειται για την έκτη βιβλιοθήκη του Δικτύου Εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση» (Journalists Acting) με την πολύτιμη συνδρομή εταιρειών, φορέων χορηγών και ιδιωτών και την υποστήριξη των τοπικών αρχών, συλλόγων και φορέων.
Είναι η δεύτερη βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε στον Έβρο, μετά τα ακριτικά Δίκαια και θα εξυπηρετεί περισσότερα από 100 παιδιά από τους Μεταξάδες και τους γειτονικούς οικισμούς.
Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, θα πραγματοποιηθούν στις 11.00 το πρωί. Η βιβλιοθήκη είναι στον δεύτερο όροφο ενός παραδοσιακού πέτρινου κτηρίου, επιφάνειας 84 τ.μ., όπου παλαιότερα στέγαζε την κοινότητα και τον δήμο Μεταξάδων.
Το χωριό έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός οικισμός και αποτελεί κέντρο για μια ευρύτερη περιοχή με περισσότερα από 10 χωριά. Υπάρχουν σχολικές μονάδες, όπως Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο στις οποίες φοιτούν μαθητές της ευρύτερης περιοχής. Ο αριθμός των παιδιών μόνο στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο Μεταξάδων ανέρχεται σε 56 μαθητές. Οι Μεταξάδες βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και σε περίπου 30 χλμ από το Διδυμότειχο.
Η δημιουργία της βιβλιοθήκης κατέστη δυνατή χάρη στην ευγενική χορηγία των ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis (Μέγας Χορηγός), που έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό, την επίπλωση και διακόσμηση όλων των βιβλιοθηκών στο πλαίσιο της δράσης «Journalists Acting για τα παιδιά Ακρίτες».
 
Τι είναι οι «Δημοσιογράφοι σε Δράση»;
Το Δίκτυο Εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε Δράση» (Journalists Acting) ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2014 από 23 δημοσιογράφους. Επιδίωξη του Δικτύου είναι η δρομολόγηση, ανά διετία, πρωτοβουλιών εθελοντικού χαρακτήρα, που στόχος είναι να κομίζουν μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες.
Η πρώτη πρωτοβουλία του Δικτύου αφορά τη δημιουργία δέκα πλήρως εξοπλισμένων παιδικών και νεανικών βιβλιοθηκών σε ισάριθμες ακριτικές ή απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας.
Οποιοσδήποτε επιθυμεί να προσφέρει βιβλία ή άλλο υλικό απευθείας στους δικαιούχους, μπορεί να επικοινωνήσει με το Δίκτυο στη διεύθυνση [email protected] ή να αναζητήσει πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας http://journalistsacting.org/ και στη σελίδα μας στο Facebook.