fbpx

, Τετάρτη
22 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Tι θα παιχτεί στο θεατρικό σανίδι της Θεσσαλονίκης

Επιμέλεια: Φ. Βλαστού

ΑΜΑΡΑΝΤΑ
Τα «Αμάραντα», μια κωμωδία της bijoux de kant σε κείμενα Παύλου Μάτεσι και Γλυκερίας Μπασδέκη, έρχεται στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στην Καλαμαριά, από 5 έως και 8 Οκτωβρίου. Ημέρες και ώρες : Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 15 ευρώ, φοιτητικό-ανέργων 12 ευρώ, ατέλειες-ΑμεΑ  10 ευρώ.
Στα «Αμάραντα» παρακολουθούμε ένα θίασο ζώντων και νεκρών στην έσχατη παράστασή τους: ο Μέμος, ο Στάμος, η Μερόπη, η νεκρή καλλιτέχνις Αντώνα λίγο πριν τους φάνε τα σκυλιά. Ο Μέμος (Αλέκος Συσσοβίτης) ένας περιφερόμενος μπουλουκτζής, έχει μόλις κηδέψει τον για χρόνια συνεργάτη και σύντροφό του Στάμο (Αλέξανδρος Παπαϊωάννου). Μην έχοντας συνέλθει ακόμα από την πρόσφατη απώλεια, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του για να ανέβει στη σκηνή και να παίξει για πρώτη φορά μόνος. Μαζί του, αυτή την παράξενη και ταραγμένη νύχτα, στο παρασκήνιο του τσίρκου, βρίσκεται και η Μερόπη (Μαρία Σκουλά), πρώην σύζυγος του Στάμου και άσπονδη φίλη του Μέμου. Μια παράξενη βουή πλησιάζει, το κοινό είναι ταραγμένο και η νεκρή καλλιτέχνις Αντώνα (Μπέττυ Βακαλίδου) αφηγείται τους θανάτους της έναν προς ένα, λίγο προτού βγει ο Μέμος στη σκηνή.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ
Το «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη θα ανέβει στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις 5 και 6 Οκτωβρίου. Ώρα: 21:00. Τιμές εισιτηρίων:  15 ευρώ το κανονικό και 13 ευρώ το μειωμένο.
Η παράσταση εισάγει τους θεατές μέσα στην πολυτελή βίλα του νεόπλουτου Έλληνα, όπου η ευμάρεια συνυπάρχει με τη χυδαιότητα και οι σχέσεις έχουν το χρώμα του χρήματος. «Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα – αφέντη εφαρμόζεται με “μαφιόζικες” μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας ωστόσο, καθώς και η οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας, ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια στο αποπνικτικό σύμπαν του “Στέλλα κοιμήσου», αναφέρει η περιγραφή του έργου.

OUR SECRETS
Το «Our Secrets» από τους Béla Pintér and Company θα παρουσιαστεί, στο Labattoir στα παλαιά Δημοτικά Σφαγεία Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου. Ώρα: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ το κανονικό και 8 ευρώ το μειωμένο.
Η περιγραφή του έργου αναφέρει «οι ηθικές διαμάχες της ζωής στην Ουγγαρία των πρώιμων eighties σε μια παράσταση γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον διεθνούς φήμης δραματουργό Béla Pintér. Ένα έργο χωρίς ήρωες, μια εποχή στερημένη από εποποιίες, το χρονικό μιας περιόδου σημαδεμένης από την καχυποψία, την καταστολή, την υποκρισία, τη λογοκρισία, τις ανοιχτές παρακολουθήσεις. Οι θαυμαστές του βραβευμένου “Οι ζωές των άλλων” θα αναγνωρίσουν κοινές θεματικές ανάμεσα στο οσκαρικό φιλμ και στην παράσταση του θιάσου από τη Βουδαπέστη, που καταγράφει με κωμικοτραγικό τρόπο τα τεκταινόμενα σε μια ουγγρική κοινωνία με αυστηρές ιεραρχήσεις. Πρωταγωνιστές οι θαμώνες ενός χορευτικού κέντρου. Ανάμεσά τους και ένας πληροφοριοδότης, η δράση του οποίου φέρνει στο φως μικρά και μεγάλα μυστικά, αποκαλυπτικά μιας περιόδου όπου οι σχέσεις ατόμου/εξουσίας κάθε άλλο παρά φιλικές ήταν». Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 18 ετών.

OOOO-THE DREAM OF GOGOL
Την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα ανέβει στο θέατρο Άνετον το «OOOO- The dream of Gogol» από την ομάδα Sfumato Laboratory Theatre. Ώρα: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ το κανονικό και 8 ευρώ το μειωμένο.
Στο «OOOO – The Dream of Gogol», το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει όχι τόσο την απόδοση κειμένων του Ρώσου δραματουργού όσο τη διάχυση της θεατρικής ομάδας μέσα στο συγγραφικό έργο, το οποίο αποκτά ονειρική χροιά μέσα από σκηνικά υψηλής αισθητικής, πρωτοποριακή ενδυματολογία και την ερμηνευτική αρτιότητα που εγγυάται η παρουσία της ομάδας Sfumato.

FEELINGS’ STORIES
Η παράσταση «Feelings’ Stories» θα ανέβει από την ομάδα +Αίσθημα, στο θέατρο Σοφούλη, 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου. Ώρα: 21:00. Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ.
Μια παράσταση αφιερωμένη στα συναισθήματα και στην δύναμή τους. Συγγραφείς κειμένων: Χρήστος Ναούμ, Ελένη Χριστοφοράτου, Φανή Δαλεζίου, Χριστίνα Καραβεζύρη, Αγγελική Βοϊράκου, Γιώργος Μπουμπούσης, Βαγιανός Καλαθάς, Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας, Στέλιος Καλαθάς.

ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ
Η παράσταση «Θεία κωμωδία» του Δάντη θα ανέβει από την Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα VASISTAS στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου. Ώρα: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Α’ Ζώνη 15 ευρώ, Β’ Ζώνη 12 ευρώ, Γ’ Ζώνη 8 ευρώ.
Τέσσερις μουσικοί και οκτώ ερμηνευτές, ένα κουαρτέτο εγχόρδων ενταγμένο σε όλη τη διάρκεια της σκηνικής δράσης και ένας συμπαγής πυρήνας ερμηνευτών που ξεδιπλώνει την αφήγηση, μελοποιημένος μινιμαλισμός και ηλεκτρονική μουσική συνομιλούν ζωντανά με τη χρήση νέων μέσων, την εκφραστική δύναμη του σώματος και τη μουσική διάσταση της χορικότητας, μια θεατρική εμπειρία με οριακούς σταθμούς την Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο, το road trip της Θείας Κωμωδίας σε μια πρωτοφανή σκηνική εμπειρία.

TI ΛΕΙΠΕΙ
Η Ομάδα Τέχνης Oberon παρουσιάζει τη χοροθεατρική παράσταση «Τι λείπει», στο θέατρο Αυλαία, για δυο συνεχόμενες εβδομάδες (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή), από 21 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου. Ώρα: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ το κανονικό, 8 ευρώ το μειωμένο και 5 ευρώ των ανέργων.
Χορευτές και ηθοποιοί συναντιούνται και συναντούν διαφορετικά είδη χορού. Σύγχρονο, tango, hip-hop, jazz, flamenco.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.