, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Τα πρώτα βήματα του Αντώνη Φωστιέρη στην ποίηση

Τα πρώτα βήματα του Αντώνη Φωστιέρη στην ποίηση, με αφορμή τη βράβευσή του από τον Σ.Π.Ε.Κ. για το 2021.

Το “Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του”, που μου απονεμήθηκε πριν λίγες μέρες από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, συμπίπτει με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την εμφάνιση της πρώτης μου ποιητικής συλλογής, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1971 και είχε τίτλο «Το Μεγάλο Ταξίδι». Η συλλογή εκδόθηκε, με δικά μου έξοδα φυσικά, λίγες μέρες πριν αποφοιτήσω από το Λύκειο (που τότε ακόμη ονομαζόταν εξατάξιο Γυμνάσιο) και πάνω στην έξαψη της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις (που τότε ακόμη ονομάζονταν Εισαγωγικές). Ο ενθουσιασμός από την έκδοση των ποιημάτων ισορροπούσε την αγωνία των Εισαγωγικών, και μολονότι τα πήγα πολύ καλά στις εξετάσεις –πέρασα πρώτος εκείνη τη χρονιά στη Νομική Αθηνών–, η έγνοια μου για την τύχη του βιβλίου ήταν μάλλον μεγαλύτερη από το ενδιαφέρον μου για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, κάτι που μάλλον προοιωνιζόταν τη συνέχεια, χωρίς καν να το συνειδητοποιώ ο ίδιος.

Τώρα που το σκέφτομαι, ο τίτλος της συλλογής αποδείχτηκε προφητικός, σαν να προδίκαζε εξαρχής ότι η περιπλάνηση στα πελάγη της ποίησης επρόκειτο να έχει μεγάλη διάρκεια. Βέβαια, «Το Μεγάλο Ταξίδι» μπορεί να ξεκίνησε επίσημα τον πλου του τότε, όμως η προετοιμασία του είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα. Τα πρώτα ποιήματα τα έγραψα έντεκα ή δώδεκα χρονών, και τα πρώτα που δημοσίευσα ήταν στην πολυγραφημένη σχολική εφημερίδα του Δημοτικού. Εκείνη την εποχή κυκλοφορούσε ένα σπουδαίο νεανικό περιοδικό, η «Διάπλαση των Παίδων», που φιλοξενούσε σε κάθε τεύχος και συνεργασίες αναγνωστών, δυνατότητα που δεν άφησα να πάει χαμένη: Με την ορμή του νεοφώτιστου την βομβάρδιζα ανελλιπώς με ποιήματα και με μικρά πεζά, που η επιείκεια του διευθυντή της τα οδηγούσε τις περισσότερες φορές στον δρόμο του τυπογραφείου. Παράλληλα έβλεπα, από καιρού εις καιρόν, να δημοσιεύονται ποιήματά μου σε σοβαρά λογοτεχνικά έντυπα, όπως ήταν η ήδη γηραιά αλλά έγκυρη «Νέα Εστία» και η φιλολογική σελίδα της «Βραδυνής».

Τα μυαλά ενός νεαρού δεκάξι χρόνων δεν ήθελαν πολύ για να πάρουν αέρα, κι έτσι σ’ αυτή την ηλικία αποφάσισα πως ήμουν ώριμος πλέον να εκδώσω τα αριστουργήματά μου σε βιβλίο. Πράγματι το βιβλίο εκδόθηκε, ευτυχώς σε μόνο εκατό αντίτυπα, που, πάλι ευτυχώς, γρήγορα κατάλαβα πως ήταν ένα συνονθύλευμα πρωτολείων και έσπευσα να τα μαζέψω και να τα εξαφανίσω από προσώπου γης. Αυτό βέβαια δεν σήμανε το τέλος των προσπαθειών μου. Το αντίθετο μάλιστα: Μόλις ύστερα από δύο χρόνια επανέλαβα το εγχείρημα, εκδίδοντας «Το Μεγάλο Ταξίδι», για να φτάσω σήμερα, πενήντα χρόνια αργότερα, να το θυμάμαι, να το μνημονεύω και να το νοσταλγώ.

*

Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, στις 19:00, στο Μέγαρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, Αγίας Σοφίας 38, θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής του «Βραβείου Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του» για το 2021, στον Αντώνη Φωτερή, από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. www.culturalassociation.org

Ο Αντώνης Φωστιέρης είναι Έλληνας ποιητής, από τους σημαντικότερους της Γενιάς του ’70. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Μαΐου 1953 και κατάγεται από την Αμοργό. Η ποίησή του έχει τιμηθεί με πολλά λογοτεχνικά βραβεία και περιλαμβάνεται σε πολυάριθμες ανθολογίες, ελληνικές και ξένες, καθώς και στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ΄ τάξης του Λυκείου. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.