11:08, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

“Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κυριαρχεί στα Βαλκάνια”

 

Στις 31 Οκτωβρίου θα ανοίξει την αυλαία για φέτος το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου 2014. Με την παρουσία τους θα τιμήσουν αυτή τη δεκαήμερη γιορτή, σημαντικά ονόματα του κινηματογράφου όπως η εμβληματική ηθοποιός και τραγουδίστρια Χάνα Σιγκούλα (η οποία θα τιμηθεί με τον «Χρυσό Αλέξανδρο»), ο Σέρβος κινηματογραφιστής Ζέλιμιρ Ζίλινγκ, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο, ο Φατίχ Ακίν και ο Ραμίν Μπαχράνι.

Όπως υπογράμμισε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο “Ολύμπιον”, «μετά από 5,5 δεκαετίες, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κυριαρχεί στα Βαλκάνια, ενώ τα σχόλια που ακούμε από την Ευρώπη είναι πολύ θετικά».

eipidis 2

Φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια Ελληνικού Κινηματογράφου, όπου θα προβληθούν συνολικά 36 ελληνικές ταινίες, εκ των οποίων οι 16 θα είναι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ της Δράμας. Να σημειώσουμε ότι δυναμικό παρόν έδωσε το κοινό, που συμμετείχε ενεργά, ψηφίζοντας ηλεκτρονικά την ταινία της επιλογής του μέσα από μία λίστα 200 ταινιών. Από αυτές, οι 20 ταινίες με τις περισσότερες ψήφους, θα προβληθούν στο αφιέρωμα «1914- 2014 100 χρόνια Ελληνικός Κινηματογράφος». Σε αυτό το πλαίσιο, θα τιμηθούν τέσσερις σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνικού Κινηματογράφου, ο Παντελής Βούλγαρης, η Άννα Συνοδινού, Βούλα Ζουμπουλάκη και Λάκης Παπαστάθης.

Όπως σημείωσε ο κ. Εϊπίδης, ο προϋπολογισμός για τη φετινή διοργάνωση ανέρχεται στις 700 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων οι 140 χιλιάδες εξασφαλίστηκαν από τα media, οι 100 χιλιάδες από τη ΝΕΡΙΤ, οι 100 χιλιάδες από χορηγίες από ιδιωτικές επιχειρήσεις, περίπου στις 150 χιλιάδες ανέρχονται οι χορηγίες σε είδος και από τα αναμενόμενα έσοδα του Φεστιβάλ, ενώ τέλος 210 χιλιάδες ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού. «Συγκριτικά με πέρυσι ο προϋπολογισμός είναι σημαντικά μειωμένος, ενώ αν ανατρέξουμε στο 2009, η κρατική επιχορήγηση  ξεπερνούσε τα 8 εκατ. ευρώ. Φέτος ο προϋπολογισμός δε ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ», κατέληξε ο κ. Εϊπίδης.

Συνολικά θα προβληθούν 150 ταινίες, εκ των οποίων οι 36 θα είναι ελληνικές μεγάλου μήκους, 16 ελληνικές μικρού μήκους και 10 ελληνικά project.

Ελ. Καραβασίλη