, Παρασκευή
31 Μαρτίου 2023

"Το μνημείο κινδυνεύει να… ταφεί"!

φωτο Σάββας Αυγητίδης
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί η άλλοτε διάσημη ανασκαφή -που συγκίνησε όλο τον πλανήτη- κινδυνεύει λόγω της εγκατάλειψης!!!
φωτο Σάββας ΑυγητίδηςΗ Αμφίπολη «δεν είναι επισκέψιμη όπως είναι τώρα» δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης. “Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στο μνημείο” σημειώνει στο «Εθνος» και προσθέτει
“Η Αμφίπολη χρειάζεται ολιστική προσέγγιση. Ο χειμώνας με τις πολλές βροχές είχε διπλή επίδραση στον αρχαίο περίβολο στον λόφο Καστά. Έπεσαν χώματα και λίμνασαν νερά στα αυλάκια των παλαιότερων ανασκαφών. Όταν το χώμα στεγνώσει, το υπόβαθρο θα γίνει ακόμα πιο σαθρό και υπάρχει κίνδυνος οι πτώσεις των χωμάτων από τα πρανή να πολλαπλασιαστούν”.
Η σωστή και μόνιμη αποστράγγιση είναι μέτρο που πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός και στη Βουλή: «Δείτε τον περίβολο με τα θαυμάσια θασίτικα μάρμαρα. Θέλει επειγόντως έργα αποστράγγισης». Μόνο που το «επειγόντως» εδώ αποτελεί κυριολεξία, τα έργα πρέπει να γίνουν δηλαδή πριν από το φθινόπωρο. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα έκτακτα και επείγοντα προβλήματα, έγινε ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή της ανασκαφέως και υπηρεσιακών παραγόντων στο υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Προέχει να παραληφθεί η γεωστατική μελέτη που έχει συνταχθεί από μηχανικό, ο οποίος συνεργάστηκε στην ανασκαφή.
Όμως αναζητούνται χρήματα, αφού ο αυξημένος προϋπολογισμός της ανασκαφής (πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια) δεν άρκεσε για να πληρωθεί η συγκεκριμένη, βασικότατη μελέτη. Προς το παρόν έγιναν όσες εργασίες συντήρησης ήταν δυνατόν, αλλά για τη συνέχεια απαιτούνται μελέτες με έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, γράφει το «Εθνος».
Ο ίδιος ο κ. Ξυδάκης είπε στη Βουλή πως η χρηματοδότηση συνεχίζεται. Χαρακτήρισε το μνημείο «μοναδικής αξίας» και το τοπίο που το περιβάλλει «μοναδικού φυσικού κάλλους». Μίλησε για μια τεράστια περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που έχει ανασκαφεί τις τελευταίες δεκαετίες και στην οποία υπάρχουν δύο σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι και ένα ωραιότατο μουσείο και τόνισε πως η Αμφίπολη «χρειάζεται ολιστική προσέγγιση». «Το μνημείο, αν δεν αναστηλωθεί εγκαίρως, θα ταφεί κάτω από την άμμο» δήλωσε ο κ. Ξυδάκης.