, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Το μουσείο τέχνης της Βέρνης θα αποδεχτεί 1.280 έργα τέχνης που είχαν κλαπεί….

5F311D290BCD3B4E82949F046D9BB335

Πάνω από δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη χαμένων αριστουργημάτων που είχαν κατασχέσει Ναζί από τους εβραϊκής καταγωγής ιδιοκτήτες τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Γερμανοί αξιωματούχοι και ένα μουσείο της Ελβετίας αναμένεται να ανακοινώσουν τη Δευτέρα ότι οι πίνακες θα σταλούν στη Βέρνη.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του μουσείου τέχνης της ελβετικής πρωτεύουσας ανακάλυψαν τον Μάιο ότι ο Κορνήλιο Γκούρλιτ παραχωρούσε, στη διαθήκη του, τη συλλογή 1.280 έργων τέχνης που κρατούσε κρυμμένα επί δεκαετίες. Τη συλλογή ανακάλυψαν ελεγκτές της εφορείας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής τους στο διαμέρισμα του Γκούρλιτ στο Μοναχό το 2012.

Ο Γκούρλιτ απεβίωσε τον Μάιο σε ηλικία 81 ετών. Ανάμεσα στα έργα που ανακαλύφθηκαν περιλαμβάνονται πίνακες του Σαγκάλ και του Πικάσο.

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο έχει προειδοποιήσει το μουσείο για πληθώρα μηνύσεων εάν αποδεχτεί τα έργα αυτά. Προκειμένου να περιοριστούν ορισμένοι νομικοί κίνδυνοι, το μουσείο έχει τη δυνατότητα να αφήσει κάποια από τα έργα στη Γερμανία έως ότου προσδιοριστεί η προέλευσή τους, μετέδωσαν ελβετικά μέσα ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, η υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, Μόνικα Γκρούτερς και ο Κριστόφ Σόμπλιν, πρόεδρος του συμβουλίου του μουσείου, πρόκειται να δώσουν τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου προκειμένου να εξηγήσουν τους λόγους για την απόφαση αυτή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.